Roko opera „Jūratė ir Kastytis“ į sceną grįš pasikeitusi | Diena.lt

ROKO OPERA „JŪRATĖ IR KASTYTIS“ Į SCENĄ GRĮŠ PASIKEITUSI

  • 0

Legendos „Jūratė ir Kastytis“ gerbėjų šiemet laukia naujas, profesionalus, dar negirdėtomis arijomis papildytas roko operos pastatymas. Sakmėmis apipintą Lietuvos pajūrio meilės istoriją publika galės išvysti jau vasarį.

Su dainininku V.Baumila

Po ilgos pertraukos scenoje vėl bus galima matyti švelniąją Jūratę – Aistę Smilgevičiūtę ir pirmą kartą Kastytį įkūnysiantį Vaidą Baumilą, taip pat Kostą Smoriginą (Kopų senis), Olegą Ditkovskį (Perkūnas), Povilą Meškėlą (Neptūnas) ir Eveliną Sašenko (Kastyčio motina).

Dar 2002-ųjų vasarą publikai pristatytos specialiai Jūros šventei Klaipėdoje sukurtos roko operos „Jūratė ir Kastytis“ muziką parašė kompozitorius Rokas Radzevičius, libreto autorius – Rimvydas Stankevičius.

„Jūratės vaidmuo ir visa roko opera man yra labai brangūs. Iš arti mačiau, kaip Roko ir poeto Rimvydo rankose ji gimė, buvo įrašyta, pastatyta ir ilgai rodyta. Tai buvo gražus ir spalvingas kūrybinis etapas. Anuometė Jūratė buvo žiauriai įsimylėjusi, jautri, išsiskyrimo draskoma širdimi, bet galiausiai laiminga“, – sakė A.Smilgevičiūtė, Jūratės vaidmenį atlikusi ir pirmajame šios roko operos pastatyme. O antrajame ji turės naują scenos partnerį – V.Baumilą.

Aistė prisiminė, kad su V.Baumila ji susipažino „prieš šimtą metų“, kai jis, dar niekam nežinomas dainininkas, atėjo į realybės šou „Dangus“. „Vaidas atrodo labai šiltas žmogus“, – apie savo naująjį scenos partnerį sakė ji.

Atgims po 15 metų

„Vaidinti miuzikluose ir roko operose – mano siekiamybė. Tokią ir studijų kryptį pasirinkau“, – sakė Didžiojoje Britanijoje muzikinio teatro artisto magistro laipsnį įgijęs ir šios šalies scenoje debiutavęs V.Baumila. Gavęs pasiūlymą vaidinti Kastytį, jis nesudvejojo: „Dvi priežastys buvo svarbiausios – kūrinio grožis ir tai, kad Jūratė – A.Smilgevičiūtė. Man ji – viena nuostabiausių solisčių Lietuvoje“.

Kompozitorius R.Radzevičius labai gerai atsimena, kaip gimė „Jūratė ir Kastytis“. „Per pirmąjį savo kūrybos dešimtmetį sukūriau net kelis miuziklus, bet nė vienas dėl įvairių priežasčių „netempė“ iki roko operos. Ir tada mane aplankė didžioji meilė Smilgevičiūtei. Jos apakintas kreipiausi į meilės daktarą – poetą Stankevičių. Vietoj vaistų jis išrašė libretą, kuriuo besigydydamas ir sukūriau „Jūratę ir Kastytį“ – kūrinį, vertą roko operos vardo. Tais laikais jokių prodiuserių nebuvo, todėl pats ryžtingai ėmiausi operos pastatymo darbų. Pastatęs, išdidžiai nešiau šį meilės kryžių po Lietuvą. Po penkerių metų truputį pavargau ir nutariau pailsėti. Ir štai dar po dešimties metų ji grįžta“, – su šypsena, pusiau juokais, pusiau rimtai pasakojo R.Radzevičius.

Nauja statytojų komanda

Prisiminkime – pirmasis roko operos „Jūratė ir Kastytis“ pastatymas, skirtas atvirai Klaipėdos Teatro aikštės erdvei. Tuomet, pasitelkę modernaus šokio trupę ir naudodami šviesos efektus, spektaklį sukūrė režisierius Benas Šarka, scenografė Marta Vosyliūtė, choreografas Andrius Pulkauninkas. Pagrindinius vaidmenis pirmieji atliko Marijonas Mikutavičius (Kastytis), A.Smilgevičiūtė (Jūratė), Saulė Laurinaitytė (Kastyčio motina), Vladas Bagdonas (Neptūnas), O.Ditkovskis (Perkūnas), K.Smoriginas (Kopų senis). Vėliau buvo sukurtas kitas spektaklio variantas, pritaikytas uždarai erdvei, jame pasirodė ir kitų atlikėjų.

Dabar naująjį roko operos pastatymą režisuoja K.Smoriginas. „Darbo tikrai netrūksta: daug koncertuoju, vaidinu, kuriu. Bet pasiūlymo režisuoti „Jūratę ir Kastytį“ negalėjau atsisakyti. Labai tikiuosi, kad šis pastatymas sulauks didžiulio žmonių dėmesio“, – sakė K.Smoriginas, kartu žadėdamas įdomių, iki šiol nematytų režisūrinių sprendimų.

Ypač didelis dėmesys naujame pastatyme skiriamas šokiui. Čia visą savo fantaziją pademonstruos savitu braižu garsėjantis choreografas Gytis Ivanauskas. Atgimusi roko opera pasipuoš ne tik nauja Marijaus Jacovskio scenografija, bet ir Liukos Songailaitės kostiumais.

Roko operos siužetas pasakoja „istoriją po istorijos“. Jos veiksmas prasideda ten, kur baigiasi garsioji legenda – Perkūnas bausdamas Jūratę sudaužo jos gintaro rūmus. Mylimasis Kastytis lieka krante apraudodamas savo dingusią meilę. Tačiau tuomet siužetas įgyja netikėtą tęsinį, kuriame meilė niekada nemiršta, nugali visas kliūtis ir net atstato sugriautas pilis.

Naujam sceniniam gyvenimui atgimusi R.Radzevičiaus roko opera „Jūratė ir Kastytis“(rež. K.Smoriginas) vasario 20 d. 18 val. bus rodoma Klaipėdos žvejų rūmų didžiojoje salėje. Bilietai – po 21–27 Eur. Bilietus platina Žvejų rūmų ir „Bilietai.lt“ kasos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS