Gyventojai renkasi ne šluotą, o poilsį | Diena.lt

GYVENTOJAI RENKASI NE ŠLUOTĄ, O POILSĮ

Klaipėdiečiai nuo lapkričio tapo patys atsakingi už tvarką daugiabučių namų kiemuose. Beveik visų teritorijų priežiūra rūpinsis specializuotos įmonės. Tik vieno kito namo gyventojai pasiryžo švarą ir tvarką kiemuose užtikrinti patys.

Išgąsdino didelė atsakomybė

Visų namų, kuriuos administruoja "Mano būsto" įmonių grupei priklausančios bendrovės: "Danės būstas", "Vėtrungės būstas", "Jūros būstas", "Pempininkų būstas", "Žardės būstas" ir "Vingio būstas", – teritorijų priežiūrą užtikrins geriausią kainos ir kokybės santykį pasiūliusi specializuota įmonė.

Iš namų, kuriuos administruoja "Mano būsto" įmonės, tik keleto gyventojai nusprendė tvarkytis patys. Tiesa, viena moteris, pasisiūliusi tvarkyti aplinką, tačiau išgirdusi, kad reikia verslo liudijimo ir kokia yra didelė atsakomybė, šios minties atsisakė.

"Ji įsidarbino įmonėje, kuri išrinkta teikti šią paslaugą ir sėkmingai dirba", – pasakojo "Mano būsto" atstovė, keturioms uostamiesčio bendrovėms vadovaujanti Birutė Jevdokimenko.

Pasak direktorės, ieškant, kas tvarkys kiemus, skelbtas konkursas. Jį stebėjo ir gyventojų atstovai bei seniūnaičiai.

B.Jevdokimenko tvirtino, kad konkurse dalyvavo specializuotos valymo įmonės. Konkursą laimėjo įmonė "Mano aplinka".

"Atskirų paslaugų kainų derinimas užtruko ilgai, nes norėjome gyventojams iškovoti pačias geriausias sąlygas", – pabrėžė vadovė.

Pagalbos kreipiasi ir bendrijos

Pasak B.Jevdokimenko, nieko keista, kad dauguma gyventojų kiemų priežiūrą patikėjo švaros specialistams. Mat šis darbas tik iš pažiūros atrodo paprastas.

"Dažnai žmonės, žiūrėdami pro langą, galvoja, kas čia tėra nuvalyti tą kiemą, nušluoti kelis lapus, tačiau, kai įsigilini, supranti, kad to neužtenka", – tvirtino vadovė.

B.Jevdokimenko aiškino, jog yra taisyklės, pagal kurias privalo būti tvarkomi kiemai, apskaičiuojami valymo plotai. Turi būti ne tik surinktos pavienės šiukšlės, bet ir sutvarkytos aikštelės prie konteinerių. Jose neturi būti prikrauta stambių atliekų, dėl to reikia bendrauti su atliekų vežėjais. Žiemą tenka valyti sniegą, pabarstyti takus smėlio ir druskos mišiniu. Reikia turėti ir pastarųjų atsargų, kažkur jas sandėliuoti.

"Nė vienas žmogus, kuris kada dirbo kiemsargiu, nemano, kad šis darbas lengvas. Be to, pageidaujantysis teikti tokią paslaugą turi įsigyti verslo liudijimą. Jis turi įvertinti ir tai, kad už netvarką, ne pagal taisykles tvarkomą kiemą gresia nuobaudos", – komentavo direktorė.

Anot vadovės, bendrijos taip pat kreipėsi pagalbos į "Mano būsto" įmones. Jų atstovai paprašė paskaičiuoti valomus plotus, teritorijų ribas.

"Šiuo metu jau apie 15 bendrijų pasirinko mūsų paslaugas", – pridūrė B.Jevdokimenko.

Svarbiausia visų sąmoningumas

35 metus daugiabučių namų administravimo srityje dirbanti B.Jevdokimenko net neabejojo, kad, gyventojams pradėjus rūpintis kiemais, šie taps tvarkingesni.

"Dirbau ir kai gyventojai rūpinosi kiemais, ir kai šių priežiūra buvo perduota savivaldybei. Pirmuoju atveju buvo daugiau tvarkos. Dirbo kiemsargiai, kiemai buvo valomi penkis kartus per savaitę. Gyventojai žinojo, kad kiemsargio galima paprašyti ir krūmus apkarpyti, ir sendaikčius iš rūsio išnešti. Kiemų tvarkymą perėmus savivaldybei, visi priprato tik skųstis", – tvirtino direktorė.

Pagal miesto tarybos patvirtintą tvarką reikalaujama, kad kiemai būtų valomi tris kartus per savaitę. Kada bus tvarkomas konkretaus namo kiemas, galima sužinoti kiekvieno administratoriaus internetinėje svetainėje.

"Esame gyventojų pusėje. Jei norės, galėsime ir gėlynus įrengti ar medžių pasodinti, atlikti kitus papildomus darbus. Viskas priklauso nuo pačių gyventojų pageidavimų. Puikiai suprantame, kad žmonės grįžę iš darbų nori pailsėti, leisti laiką su šeima, o namo administratorius tam ir yra, kad pasirūpintų visais namo ir teritorijos priežiūros klausimais", – pabrėžė direktorė.

Problemų kelia bendrijos

Dauguma kitų įmonių administruojamų namų taip pat pasirinko, kas tvarkys jų kiemus. Beveik visi taip pat šią paslaugą atlikti pavedė profesionalams.

Įmonių "Paslaugos būstui" ir "Laukininkų valda" direktorė Regina Uznienė pasakojo, kad jau visi jų administruojami namai išsirinko kiemų tvarkytojus. Kiemais beveik visose teritorijose rūpinsis pačios daugiabučius administruojančios įmonės.

Tik vieno namo gyventojai apsisprendė patys rūpintis priskirta teritorija. Jie pasiskyrė kiemsargį iš savų. Pasak R.Uznienės, kol kas šis namas aplinką prižiūri tvarkingai.

Panaši situacija ir įmonių "Vitės valdos" ir "Debreceno valda" administruojamuose namuose. Didžiąją dalį daugiabučiams priskirtų teritorijų čia tvarkys taip pat administratoriai.

Patys valyti kiemus apsisprendė penkių daugiabučių namų gyventojai.

Didžiausią galvos skausmą miesto savivaldybei kelia bendrijos, kurių Klaipėdoje yra 390. Dalis jų dar iš viso nėra apsisprendusios, kas tvarkys kiemus, dar daugiau net nesikreipė į savivaldybę dėl priskirtos teritorijos ribų nustatymo.

Nepuls skirti baudų

Uostamiesčio savivaldybė kiemų tvarkytojų dar nepasirinkusius namus, tarp kurių visos bendrijos, įspėja tą padaryti kuo greičiau. Viešosios tvarkos skyrius jau stebi, ar priskirtos teritorijos yra tvarkomos tinkamai. Patikrinimai organizuojami visame mieste.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė pabrėžė, kad namų, kurie dar neišsirinko tvarkytojo ar kurių teritorijoje bus pastebėta netvarka, nežadama pulti bausti iš karto.

"Kiekvieną situaciją aiškinsimės individualiai. Pirmiausia išsiaiškinsime, kam priklauso sklypas. Tada kreipsimės į namo bendriją ar prižiūrėtoją, žiūrėsime, ar išrinktas tvarkytojas. Jei pastarasis neišrinktas, tada atsakomybė tenka bendrijos pirmininkui", – komentavo K.Vintilaitė.

Už Miesto tvarkymo ir švaros taisyklių, kurios numato, kad gyventojai, o ne savivaldybė rūpinasi tvarka daugiabučių namų kiemuose, pažeidimus gresia įspėjimas arba bauda iki 579 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tomas

Reklama. Ne visai tiesa. Gyventojai nebuvo informuoti apie tai, kada bus vokų plėšmas dėl kiemų valytojo. Ta įmonė alia valo laiptines, tai kokybė ne ypatinga.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS