Jūra nemėgsta nepaklusniųjų | Diena.lt

JŪRA NEMĖGSTA NEPAKLUSNIŲJŲ

Saulėtos dienos ir įšilusi jūra vilioja į paplūdimius daugybę žmonių, gelbėtojams tai – intensyviausio darbo metas. Ketvirtadienį Klaipėdos paplūdimiuose išgelbėti du žmonės, dar keturiems teko padėti išbristi iš duobių.

Netikėtos orų permainos

Vakar Klaipėdos paplūdimių gelbėtojai skelbė, kad prieš pietus oro termometras rodė vos 20 laipsnių, užtat vanduo jau įšilo iki 19 laipsnių.

Paplūdimiuose buvo nuolat kartojama, kad maudytis draudžiama. Stiprios atgalinės srovės kelia pavojų, brisdami į jūrą žmonės rizikuoja gyvybe.

„Netiesa, kad iškėlę draudžiančią bristi į jūrą raudoną vėliavą gelbėtojai nieko neveikia. Tokiu metu darbo turime dar daugiau nei įprastai“, – tikino Klaipėdos paplūdimių gelbėtojams vadovaujantis Aleksandras Siakki.

Kiekviena diena prie jūros – kitokia ir net tą pačią dieną oras keičiasi, pateikdamas netikėtumų, kurių nepaisyti nevalia.

Išgelbėjo dvi vilnietes

Ketvirtadienį visą pusdienį buvo ramu, pūtė nestiprus vakaris, poilsiautojai galėjo ramiai pliuškentis. Popietę vėjas ėmė keistis, vėjas pasisuko ir papūtė iš šiaurės vakarų, netikėtai sustiprėjo atgalinės srovės.

Šį netikėtą pasikeitimą pajuto Girulių paplūdimyje poilsiavusios kompanijos iš Vilniaus narės – 15 metė mergaitė ir 65-erių moteris.

Pradžioje maudynės buvo malonios, bet staiga srovė mergaitę ir moterį ėmė nešti į šoną, lyg tyčia būtent ten, kur yra gili duobė.

Gelbėtojai pastebėjo, kad joms gresia pavojus, ir suskubo į pagalbą. Netrukus prie jų prisijungė vandens motociklais plaukę kolegos ir abi vilnietes parplukdė į krantą.

Paauglei medikai nustatė atšalimą, vyresnė moteris ne tik pavargo kovodama su srove, bet ir prigėrė jūros vandens. Abi išgelbėtosios atsidūrė ligoninėje.

Mes juk ne tik skubame, kai įvyksta nelaimė, mes stengiamės, kad poilsiautojai būtų saugūs.

Kvietė pagalbą vaikams

Tos pačios dienos popietę Girulių, II Melnragės bei Smiltynės paplūdimiuose gelbėtojams teko padėti keturiems vyrams išbristi iš jūros dugne susidariusių duobių.

Vakare į Neįgaliųjų paplūdimį skubėjo policininkai ir ugniagesiai. Veiksmas vystėsi apie 21.20 val., kai gelbėtojai buvo baigę darbą ir išėję namo. Iš Juodkalnijos atvažiavusios poros vaikai pliuškenosi jūroje ir bangų bloškiami pateko ten, kur gerokai giliau. Abu labai išsigando ir ėmė šauktis pagalbos.

Krante buvusi poilsiautoja apie gresiančią nelaimę pranešė pagalbos telefono numeriu.

Kai atskubėjo pareigūnai ir ugniagesiai gelbėtojai, abu vaikai jau buvo išbridę į krantą, jiems neatsitiko nieko blogo, bet išgąsčio užteko visiems.

Bangos smarkiai ošė, gelbėtojai matė, kad jūroje pliuškenasi dar keli vaikai, ir pareikalavo, kad jie grįžtų į krantą.

Piktina perspėjimai

Per garsiakalbius sklindantys draudimai bristi į jūrą neretai piktina poilsiautojus.

„Įdomiausia, kad tokie pasipiktinimą reiškiantys žmonės neina poilsiauti ten, kur nedirba gelbėtojai. Mes juk ne tik skubame, kai įvyksta nelaimė, mes stengiamės, kad poilsiautojai būtų saugūs“, – kalbėjo A. Siakki.

Jis patikino, jog raudona vėliava nereiškia, kad negalima pakrante braidyti.

Draudimai reiškia, kad net prie kranto reikėtų vengti vietų, kurios pažymėtos duobės ženklu.

Derėtų žinoti, kad nuo lentelės, žyminčios duobę, į jūrą nereikėtų bristi 30 metrų į abi puses, o patekus į duobę, derėtų nesiblaškyti ir bandyti plaukti ne į krantą, o į šoną arba išsilaikyti ant vandens paviršiaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jo

pajuokauk su Žvėrim

SUSIJUSIOS NAUJIENOS