Uostamiestyje buvo pagerbta 390 donorų | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE BUVO PAGERBTA 390 DONORŲ

Penktadienio vakarą Atgimimo aikštėje nuo 17 iki 21 val. vyksta Pasaulinės organų donorystės ir transplantacijos dienos minėjimas. Visi norintieji turėjo galimybę uždegti žvakutes, skirtas organų donorams atminti, jų Klaipėdoje iš viso yra net 390.

2023 m. rugsėjo 30 d. Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, Lietuvoje inksto transplantacijos laukia 136 asmenys, kasos ir inksto komplekso – 2, širdies – 57, plaučių – 5, širdies ir plaučių komplekso – 2, kepenų – 96, ragenos – 156, kamieninių kraujodaros ląstelių – 221. Iš visų jų – net 47 vaikai.

Ši akcija šiandien vyksta 53 Lietuvos miestuose, o Klaipėdoje ją organizuoja Vakarų Lietuvos nefrologinių ligonių draugija „Klaipėdos Gyvastis“. Jos pirmininkė Daiva Dragūnienė pažymėjo, kad akcijoje laukiami visi norintys pagerbti donorus ir sužinoti daugiau informacijos apie donorystę.

Indrės Kiseliovaitės nuotr. 

Visi mes norime gyventi.

„Žmonės atėjo, klausė, kodėl dega žvakutės. Mes paaiškinome, atsakėme į klausimus. Labiau supranta tie, kuriems tarp giminių ar draugų reikia donoro. O paprastiems žmonėms žvakutės yra žvakutės“, –sakė pašnekovė.

Anot jos, nemažai gyventojų atsisakė tapti donorais dėl pasklidusių kalbų apie donorystės įstatymo koregavimą.

„Žmonės nebenori būti donorais ir pildo formas, kad jais nebūtų. Įstatymas nebuvo koreguotas, bet žmonės išgirdo, perskaitė visokias paskalas. Pirmą parą buvo atsiimta 4000 prašymų. O žmonės serga ir serga daugiau jaunimas. Kodėl taip yra – ar nuo nesveiko maisto, nuo nesveiko oro ar dėl nesisaugojimo nuo visokių ligų. Bet faktas yra faktas – donorai yra reikalingi“, – kalbėjo D. Dragūnienė.

Indrės Kiseliovaitės nuotr. 

Uostamiestyje šiandien iš žvakių buvo uždegta didelė širdis, o jos viduryje – žodis „ačiū“.

„Visi mes norime gyventi. Kai pati susirgau 38-nerių ir 40-ies gavau inkstą, prasidėjo antras gyvenimas. Šiemet jau dešimt metų kaip vyksta ši akcija. 53 miestuose buvo uždegtos žvakės. Vilniuje degė 2005 žvakės, nes nuo 1970 m. vykdomos transplantacijos ir donorais yra tapę 2005. O Klaipėdoje šiemet uždegėme, kaip ir visada, 390 žvakučių“, – pasakojo D. Dragūnienė.

Akcija organizuojama jau dešimtus metus iš eilės, jos iniciatoriai – Lietuvos asociacija „Gyvastis“.

GALERIJA

  • Uostamiestyje buvo pagerbta 390 donorų
  • Uostamiestyje buvo pagerbta 390 donorų
  • Uostamiestyje buvo pagerbta 390 donorų
Indrės Kiseliovaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS