Klaipėdos mokslininkų ir miestiečių grupė plauks apžiūrėti nuskendusio garlaivio | Diena.lt

KLAIPĖDOS MOKSLININKŲ IR MIESTIEČIŲ GRUPĖ PLAUKS APŽIŪRĖTI NUSKENDUSIO GARLAIVIO

Klaipėdos universiteto burlaivis „Brabander“ kartu su mokslininkais, narais bei grupe klaipėdiečių šeštadienį dalyvaus ekspedicijoje apžiūrėti Baltijos jūroje prieš 150 metų nuskendusio garlaivio.

Kaip BNS pranešė Klaipėdos universitetas (KU), drauge su povandeninės archeologijos tyrinėtoju, mokslininku Vladu Žulkumi, KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto Povandeninių tyrimų centro narų instruktoriumi Valerijumi Krisikaičiu bei keturiais profesionaliais narais išplauks ir 15 klaipėdiečių.

Registracija į šią vienos dienos ekspediciją buvo paskelbta viešai, vykdant jūrinės kultūros edukacijas burlaiviuose.

Kaip skelbia universitetas, į plaukimą registravęsi žmonės nerti negalės – tam reikalingas specialus pasirengimas bei įranga.

Nardys narai profesionalai, o istorijos mėgėjai bus supažindinti su povandeniniais tyrimais.

„Plaukimo dalyviai turės galimybę stebėti procesą, kaip vykdomi povandeniniai moksliniai tyrimai, jiems bus pademonstruota jūros dugne nufilmuota medžiaga“, – pranešė universitetas.

Plaukimo dalyviai turės galimybę stebėti procesą, kaip vykdomi povandeniniai moksliniai tyrimai, jiems bus pademonstruota jūros dugne nufilmuota medžiaga.

Minėtas garlaivis 2005 metais atrastas per bendrą Lietuvos karinių jūrų pajėgų ir karinio švedų laivo išminavimo operaciją 24 metrų gylyje.

Medinis, apie 27 metrų ilgio ir septynių metrų pločio, laivas aptiktas 6,6 km atstumu nuo kranto, į pietvakarius nuo Palangos. Jo pirmagalis ir laivagalis yra suirę, apatinė korpuso dalis skendi smėlyje. Aptikti ir keturi inkarai. Laivo krovinys – gerai išlikę geležinkelio bėgiai.

Istorikų duomenimis, laivas nuskendo 1870–1871 metais.

Tuometėje Klaipėdos spaudoje buvo rašoma, kad 1870 metų vasario 2 dieną garlaivis į Klaipėdą atplukdė 20 tūkst. centnerių geležinkelio bėgių. Jie buvo skirti Rusijoje statomam geležinkeliui Liepoja–Kaunas.

Iš Vokietijos atgabenti bėgiai Klaipėdoje būdavo perkraunami ir transportuojami į Liepoją jau kitais, mažesniais buriniais laivais. Vienas šių laivų ir nuskendo ties Palanga.

Universitetas pranešė, kad šiemet planuojamos dar dvi tokios ekspedicijos. Jų datos nustatomos tik prieš keletą dienų, kadangi nėrimams reikalingos tam tikros oro sąlygos, užtikrinančios bent minimalų matomumą po vandeniu.

Anot KU, iš viso pagal drauge su Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ir partneriais įgyvendinamą programą visuomenei planuojama plačiau pristatyti trijų prie Lietuvos krantų nuskendusių laivų vietas bei parengti išsamų kultūrinį maršrutą su žemėlapiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS