Maisto atliekų rūšiavimas Klaipėdoje: kokios pagrindinės klaidos? | Diena.lt

MAISTO ATLIEKŲ RŪŠIAVIMAS KLAIPĖDOJE: KOKIOS PAGRINDINĖS KLAIDOS?

  • 23

Nuo balandžio 2 d. Klaipėdos miesto gyventojai buvo pakviesti pradėti maisto atliekų rūšiavimą. Klaipėdiečių aktyvumas maloniai nustebino – per pirmąją savaitę surinkta virš 5 tonų maisto likučių, o šią savaitę jau 8,5 tonos. Visgi atliekų tvarkytojai ruduosiuose konteineriuose, į kuriuos klaipėdiečiai meta virtuvės atliekas, randa nepageidautinų „priedų“ – stiklainių, metalinių skardinių, butelių, rūbų ir net statybinių medžiagų. Taip pat ir socialiniuose tinkluose netyla diskusijos, ką galima ar negalima mesti į maisto atliekų konteinerius.

Pakomentuoti situaciją paprašėme Klaipėdos regiono at-liekų tvarkymo centro (KRATC) direktorės pavaduotojos Ramunės Šličienės.

– Kokia būtų pagrindinė klaida, kurią matote rūšiuojant maistą?

– Kol kas didžiausia klaipėdiečių rūšiavimo klaida ir didžiausia problema mums yra į maisto atliekas išmestos stiklo pakuotės. Nei stiklainiai, nei buteliai su maisto likučiais ar be jų neturi patekti į rudą konteinerį. Jei stiklainis yra užterštas, jo net nebūtina plauti – galima iškratyti maisto likučius, o nešvarią tarą mesti į stiklo konteinerį. Tačiau kai butelis ar stiklainis pakliūva į maisto apdorojimo įrenginius, jis gali sudužti ir šukėmis užteršti biomasę, kuri ateityje taps kompostu.

Kol kas didžiausia klaipėdiečių rūšiavimo klaida ir didžiausia problema mums yra į maisto atliekas išmestos stiklo pakuotės.

– Metalinės skardinės turbūt irgi nepageidautinos?

– Taip, metalinių pakuočių maisto atliekų konteineriuose randame gana daug. Tiek nuo konservuotų daržovių, tiek nuo mėsos ar žuvies konservų. Į mūsų maisto rūšiavimo įrenginius patekusios kietos atliekos gadina brangius mechanizmus. Tad metalines skardines irgi prašome atskirti nuo maisto likučių ir išmesti į plastikui skirtą konteinerį – Klaipėdoje būtent į juos rūšiuojamos metalinės pakuotės.

Ramunė Šličienė. Įmonės nuotr.

– Klaipėdiečiai klausia, ar galima mesti nuvytusias gėles į maisto rūšiavimo konteinerius, juk tai tokia pat biologiškai skaidi atlieka, kaip daržovių ar vaisių likučiai.

– Maisto atliekos ir žaliosios atliekos Klaipėdoje yra rūšiuojamos ir surenkamos į atskirus konteinerius, taip pat abi šios atliekų rūšys perdirbamos skirtingomis technologijomis. Todėl gėles ar kambarinius augalus klaipėdiečiai turėtų rūšiuoti į žaliųjų atliekų konteinerius arba gali kompostuoti savo kieme. O maisto likučiai tegu keliauja į maisto rūšiavimo konteinerius.

– O kaip su panaudoto aliejaus atliekomis, jas galima pilti į maisto atliekų konteinerį?

– Ne, jokių skystų atliekų į maisto atliekų konteinerį pilti negalima. Skysčiai turėtų keliauti į kanalizaciją. Bet tik ne aliejus ar kiti riebalai. Šios atliekos užkemša kanalizacijos vamzdynus ir patiems gyventojams pridaro problemų. Taip pat aliejaus nedera pilti į maisto rūšiavimo konteinerius – riebalai stabdo maisto perdirbimo procesą, be to, užteršiami rūšiavimo konteineriai. O aliejaus surinkimui naudojamos kitos priemonės: galima iš KRATC gauti specialų 3 litrų bakelį arba panaudotus riebalus surinkti į savo tarą ir atgabenti į vieną iš KRATC didžiųjų atliekų aikštelę: Tilžės g. 66A, Šiaurės pr. 30, Plieno g. 13. Ten aliejaus atliekos iš gyventojų priimamos nemokamai. Dėl bakelio gavimo kreipkitės tel. +370 655 94805.

Klaipėdiečių išmestose maisto atliekose apstu stiklinių butelių, stiklainių, metalinių skardinių. Įminės informacija.

– O koks dažniausias klausimas, kurio jūs sulaukiate apie maisto atliekų rūšiavimą?

– Kur gauti oranžinių maišelių (juokiasi). Iš tikro oranžiniai maišeliai dalinami tik Vilniaus apskrityje, o Klaipėdoje maisto rūšiavimas vyksta kitaip. Mes maišelių nedaliname, gyventojai gali naudoti bet kokius savo plastikinius maišelius, o juos prikaupę ir sandariai užrišę turėtų išmesti į rudą konteinerį kieme.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Nepasiruošta visai...

Kiek supratau popierinė tvarka yra, bet kaip tai daryti iš tikro nieks nežino, - tegu parodo kaip tai atrodo mūsų daugiabučių virtuvėse. Kur laikyti sugedusius koncervus, kur tas nuvytusias gėles dėti. Realiai po miestą vėžiuoti vieną tulpės kotą?

taigi

Mūsų butas mažas, reikia atskiros patalpos šiukšlių kibirams nes užima puse virtuvės, plius prasti kvapai, turime gausybę nepatogumų , dirbame - rūšiuojame bet gauname vis didesnes sąskaitas iš KRA-C.

jo bl

žmonės namuos turi turėt 5 kibirus ir i juos rūšiuot o Grigėjas ir kitos verslo įmonės leidžia chemija i marias tiktai tep Ekologai su p'isti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS