Motociklų viražai – įžūlumo viršūnė | Diena.lt

MOTOCIKLŲ VIRAŽAI – ĮŽŪLUMO VIRŠŪNĖ

Vairuotojai Klaipėdos gatvėse kiekvieną dieną sutinka motociklininkus – vieni jų elgiasi itin mandagiai, kiti gi laigo tarp mašinų, spūstis lenkia ištisinėmis juostomis, o lįsdami tarp automobilių verčia kitus staiga stabdyti ar trauktis. Kyla klausimas – ką sau gali leisti motociklų vairuotojai?

Ką byloja KET?

Audringos diskusijos kilo dėl užfiksuoto keisto incidento – motociklo vairuotojas gatvėje sustojo pasiaiškinti santykių su automobilio vairuotoju.

Klaipėdiečiai internete susiginčijo, ar gali motociklo vairuotojai aplenkti spūstis tarp automobilių eilių?

„Kad šiemet kažkaip populiaru tampa „užkišinėti“ motociklininkams, jeigu per kamšatis bando pralenkti. Vietos pilna, bet ne kartą mačiau, kaip tiesiog užkerta kelią, kad nepralenktų, gal dėl to? Nors vietos motociklui pravažiuoti būna“, – samprotavo vienas vairuotojų.

Klaipėdiečiai internete susiginčijo, ar gali motociklo vairuotojai aplenkti spūstis tarp automobilių eilių?

Keli kiti vairuotojai priminė, kad taip važinėti nedera. Internautai iš karto susipliekė – kur Kelių eismo taisyklėse (KET) parašyta, kad taip važiuoti negalima?

„Aiškiai parašyta, kad lenkti galima tik kita eismo juosta, o ne bet kaip, tarp kitų transporto priemonių ar palei kelkraštį. Pavartyk KET“, – klausimo autoriui atšovė kitas vairuotojas.

Vyras pridūrė, kad KET taip pat aiškiai įvardytas skirtumas tarp lenkimo ir apvažiavimo.

„Apvažiavimas – tai transporto priemonės apvažiavimas kita, tos pačios krypties eismo juosta. Galimas keliuose, viena kryptimi turinčiuose dvi ir daugiau eismo juostų. Kur čia parašyta „tarp dviejų transporto priemonių“?“ – replikavo dar vienas vairuotojas.

Pavojus tyko visur

Motociklų gerbėjai vis tiek laikėsi nuomonės, kad laigyti tarp mašinų jiems tikrai niekas nedraudžia, jei jie nekliudo eismui.

Tik kyla klausimas – kaip suvokiamas tas „nekliudymas eismui“?

Vienas vairuotojų atkreipė dėmesį, kad skaudus eismo įvykis gali nutikti visiškai atsitiktinai.

„Sprendžiant iš konfliktų tarp automobilių ir motociklų vairuotojų, tai reiškia, kad trukdo. Situacija paprasta – ant kelio būna nemažai iškilusių šulinių dangčių. Vairuotojai, tausodami važiuoklės detales, juos bando apvažiuoti. Nepastebėjus motociklo, šį gali ir kliudyti. Tada motociklininkas puola aiškintis santykius. Tai kokie čia dar klausimai toliau kyla? Automobilio vairuotojais yra užėmęs savo eismo juostą, todėl joje gali manevruoti taip, kaip nori, o motociklininkas privalo įsitikinti, kad pravažiuos saugiai ir niekam nesukels pavojaus“, – nuomonę išsakė kitas klaipėdietis.

Supratimas: Liepų gatve dažnokai laigantis jaunuolis stebina vairavimo įgūdžiais – net jei nėra vietos tarp automobilių, šis veikėjas braunasi bet kokia kaina. „Klaipėdos“ skaitytojo nuotr.

Vadina „pyrdomis“

Po internete paviešinto vaizdo įrašo, kuriame santykius galėjo aiškintis motociklo ir automobilio vairuotojai, kitą dieną Liepų gatvėje dar vienas motociklo vairuotojas kitą eismo dalyvį tiesiog pribloškė įžūlumu.

Jis ramiausiai kerta ištisines linijas, o ant dvigubos ištisinės linijos kartais ir pastovi ją apsižergęs.

„Liaudyje tokie motociklai „pyrdomis“ vadinami. Aš dažnokai jį matau, važinėja su išmušta viena priekine lempa. Jau iš karto aišku, koks čia veikėjas vairuoja. Tai šis „šoferis“ rytais Liepų gatve nubirbina per visas spūstis tarp automobilių. Jis ramiausiai kerta ištisines linijas, o ant dvigubos ištisinės linijos kartais ir pastovi ją apsižergęs. Jaunuolis visiškai suįžūlėjo – prie sankryžos su Trilapio gatve, net ir matydamas, kad jam nebus vietos tarp dviejų automobilių, vis tiek sustojo, kone įsikibęs į dešinį užpakalinį sparną“, – situaciją pasakojo vairuotojas.

Taip stypsodamas motociklo vairuotojas sudarė trikdžių pirmąja juosta važiavusiems automobiliams. Į Trilapio gatvę autobusų stoties link sukančiam autobusui per šį veikėją būtų tekę stovėti vietoje.

Liniją draudžiama kirsti

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus specialistė Kristina Toleikienė paaiškino, kokios taisyklės galioja motociklininkams ir ką jie sau gali leisti keliuose.

„Atsakant į paklausimą dėl motociklininkų, informuojame, jog Kelių eismo taisyklių 117 punkte nustatyta, kad jeigu važiuojamoji dalis horizontaliojo ženklinimo linijomis ir (arba) kelio ženklais suskirstyta į eismo juostas, transporto priemonės turi važiuoti šiomis juostomis. Užvažiuoti ant brūkšninių horizontaliojo ženklinimo linijų leidžiama tik persirikiuojant į kitą eismo juostą, kirsti ištisines horizontaliojo ženklinimo linijas leidžiama tik KET 3-iajame priede nurodytais atvejais“, – paaiškino K. Toleikienė.

Pareigūnės minimame priede pažymėta, kad siaura ištisinė linija skiria priešingų krypčių transporto srautus ir draudžia paženklintame kelio ruože važiuoti priešpriešinio eismo juosta; žymi eismo juostų kraštus, važiuojamosios dalies ruožus, į kuriuos draudžiama įvažiuoti, transporto priemonių stovėjimo vietų ribas ir važiuojamosios dalies kraštą.

Šią liniją kirsti draudžiama, išskyrus tuos atvejus, kai ji žymi važiuojamosios dalies kraštą arba stovėjimo vietą.

Nardyti tarp juostų nevalia

K. Toleikienė taip pat priminė, jog KET 110 punkte nustatyta, kad jeigu eismas labai intensyvus ir visos eismo juostos užimtos, keisti eismo juostą leidžiama tik prireikus pasukti, apsisukti ar sustoti.

Vadinasi, nardyti tarp eismo juostų nevalia?

„Paminėtinas ir KET 126 punktas, kuriame reglamentuota, kad vairuotojas privalo laikytis tokio atstumo, kad neatsitrenktų į priekyje važiuojančią transporto priemonę, jeigu ji būtų stabdoma, taip pat palikti tokį tarpą iš šono, kad eismas būtų saugus. Be to, KET 9 punkte nustatyta, kad eismo dalyviai privalo laikytis visų būtinų atsargumo priemonių, nekelti pavojaus kitų eismo dalyvių, kitų asmenų ar jų turto saugumui ir aplinkai, nesudaryti kliūčių jų eismui. Taigi, nors KET konkretaus draudimo motociklams apvažiuoti ta pačia eismo juosta grūstyje stovinčius ar judančius automobilius nenumato, tačiau motociklininkai intensyviame eisme ar grūstyje privalo laikytis galiojančių KET reikalavimų ir nekelti pavojaus kitiems eismo dalyviams“, – reziumavo policijos pareigūnė.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Artas

Teko matyti, kaip (raudono sviesoforo signalas) vaziavo pesciuju pereja....

man tik juokingiausia kai gaidžiai ant šiknabirbio

vaidina, kad jie laisvi, tai laisvė pralėkti pasileidus plaukus pro kaimo parduotuve, kokie jūs plet laisvi, važiuojat ten kur asfaltas paklotas, ten kur jums nurodyta, nei vieno glušo nemačiau pievų takelyje ar miško keliuke, tai sistemos aukos, laisvė tai su skraidančiu motociklu ar automobiliu

Anonimas

Ar nebūtų laikas Klaipėdos kelių policijos vadas Džermeiką pasiųsti ten kur, buvo pasiųstas rusų laivas? Visiškas chaosas mieste su motociklais ir paspirtukas, ypač miesto centre. Visiškas žąsinas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS