Naujoje vaikų poliklinikoje dėmesys – mažųjų sveikatai ir savijautai | Diena.lt

NAUJOJE VAIKŲ POLIKLINIKOJE DĖMESYS – MAŽŲJŲ SVEIKATAI IR SAVIJAUTAI

  • 2

Nauja Klaipėdos vaikų konsultacinė poliklinika – pirmoji ne privati gydymo įstaiga uostamiestyje, pastatyta nepriklausomoje Lietuvoje. Naująja poliklinika bene labiausiai džiaugiasi mažieji pacientai, kuriems pastatas neprimena gydymo įstaigos.

Įkurtuvės – ilgai lauktos

J. Karoso gatvėje 12 Klaipėdos vaikų ligoninės naujojoje konsultacinėje poliklinikoje pacientai priimami naujajame pastate – penkių aukštų korpuse su rūsiu. 1500 kv. metrų poliklinika gerokai erdvesnė ir didesnė nei jos pirmtakė.

Šalia ligoninės išdygusi nauja moderni poliklinika sujungta su pagrindiniu ligoninės pastatu. Čia įrengti 28 kabinetai – beveik dvigubai daugiau nei senajame pastate. Įstiklinta galerija sujungus abu pastatus, pacientams ir medikams nebereikia eiti lauku, norint atlikti tyrimus.

Poliklinikoje įrengti liftai, mamos ir vaiko kambarys, įvaža neįgalius ir mažus vaikus auginantiems tėvams, taip pat suprojektuota kokybiška vėdinimo, rekuperacijos sistema kabinetuose, leisianti kur kas greičiau išvėdinti patalpas bei taip užtikrinti pacientų ir darbuotojų saugumą. Poliklinikoje atsirado personalo, dokumentacijos laikymo kabinetai, taip pat apgalvotos net mažiausios smulkmenos – laiptinėse įrengti dvigubi turėklai: suaugusiems ir mažoms rankytėms.

Pasak Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausiojo gydytojo Virginijaus Žalimo, naujos poliklinikos atidarymas – reikšmingas įvykis ne tik mūsų miestui, bet ir visai Lietuvai. Naujoji vaikų poliklinika atidaryta svarbiu metu – minint Klaipėdos karšto prijungimo prie Lietuvos šimtmetį.

Daugiau nei dvejus metus užtrukusios gydymo įstaigos atidarymas leidžia pagerinti teikiamų paslaugų kokybę, priimti pacientus ir jų tėvus moderniose erdviose patalpose, o ir patiems medikams sudarytos geros darbo sąlygos.

Dėmesys – vaikų savijautai

Vaikams naujoje poliklinikoje labiausiai patinka didžiulė erdvė, šviesios sienos, šiltą bei draugišką atmosferą kuriantys ant koridoriaus ir kabinetų sienų užklijuoti besišypsantys geltoni veidukai. Kiekviename aukšte vaikams įrengtos žaidimų erdvės.

Tad nieko nuostabaus, kad čia atėję mažieji pacientai nesijaučia esantys gydymo įstaigoje. Kai kuriems naujoji poliklinika labiau primena banką: atėjęs su mama mažas berniukas registratūroje nusistebėjo, kiek čia daug pinigų! Registratūros kartoteka jam labiau asocijavosi su banko saugykla nei su pacientų ligų istorijomis.

„Gerai, kad vaikai nesijaučia kaip gydymo įstaigoje. Jie tada būna labiau atsipalaidavę, nejaučia nerimo ir neturi baltų chalatų baimės“, – pasidžiaugė Klaipėdos vaikų poliklinikos vedėja Sigita Vainienė.

Nuo vasaros pradžios poliklinikoje reguliariai, tam tikromis valandomis lankosi gydytojai klounai, praskaidrinantys mažųjų pacientų nuotaikas. Iki tol šie savanoriai dirbo tik su ligoninėje gydomais pacientais. Pasak vedėjos, gydytojai klounai įneša savų spalvų į gydymo įstaigos kasdienybę ir dar labiau sustiprina vaikų klinikos dvasią.

Pokyčiai: įrengti liftai ir ryškios spalvos – viskas pacientų ir jų tėvų patogumui bei jaukumui. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Išsprendė opią problemą

Mažųjų pacientų tėvai džiaugiasi, kad patekimas į polikliniką tapo gerokai patogesnis, siauriais laiptais nebereikia nešioti vežimėlių ir liftu galima pakilti iki reikiamo specialisto durų.

Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Diana Vaitkevičiūtė pritarė, kad naujosios poliklinikos atidarymas padėjo išspręsti opią problemą – apsunkintą patekimą į pastatą. Ankstesnės patalpos, senas gyvenamasis namas, nebuvo pritaikytos didesniam žmonių srautui.

„Dabar mūsų mažiesiems pacientams yra sudarytos komfortiškos sąlygos tiek patekti į patį pastatą, tiek poliklinikos viduje. Įpratę prie modernaus stiliaus pastatų vaikai džiaugiasi nauju pastatu. Jiems čia įdomu ir gražu“, – pastebėjo D. Vaitkevičiūtė.

Pagerėjo sąlygos ir patiems medikams: erdvūs kabinetai aprūpinti naujais baldais ir modernia, šiuolaikinius reikalavimus atitinkančia aparatūra, kiekvienas specialistas turi savo darbo vietą. Akių ligų gydytojai aprūpinti nauja aparatūra, įsigyta moderni medicinos įranga gydytojo otorinolaringologo darbo vietai: priemonės diagnozuoti ausų, nosies, gerklės pažeidimus bei gresiančias komplikacijas.

Specialistai – po vienu stogu

Kaip pasakojo pavaduotoja, persikraustymas į naują pastatą vyko keliais etapais. Iš pradžių pacientus priėmė tik keli gydytojai specialistai, vėliau jų skaičius gausėjo, o dabar vienoje vietoje jau dirba visa komanda.

Naujojo pastato trečiajame aukšte įsikūrė ir Vaikų ankstyvosios reabilitacijos centras, kuris dėl vietos stygiaus iki šiol glaudėsi buvusiose Klaipėdos poliklinikos patalpose, Taikos pr. 76. Darbui su neįgaliais vaikais čia įrengti atskiri su pacientais dirbančių specialistų kabinetai, kineziterapijos salė, tad teikiamos paslaugos tapo kur kas kokybiškesnės.

Prie kitų specialistų taip pat prisijungė gydytojai ortopedai-traumatologai, kurie iki šiol pacientus konsultuodavo pagrindiniame ligoninės pastate.

Įvaizdis: registratūra – poliklinikos vizitinė kortelė, kur pasitinka paslaugios darbuotojos. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Įkurtuvės – mediko dienos proga

Naujoji vaikų konsultacinė poliklinika pristatyta steigėjui, vietos politikam ir kitų gydymo įstaigų atstovams vasario mėnesį. Tuomet pacientai dar nebuvo priimami dėl užtrukusių juridinių procedūrų – laukta leidimo dirbti iš Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Licencijavus paslaugas atidarymas įvyko balandžio 27-ąją – per profesinę medikų šventę. „Kaip poliklinikos vedėja ir gydytoja, manau, kad naujos poliklinikos atidarymas ir persikėlimas į naujas patalpas buvo didžiausia dovana medikų dienos proga. Tai didžiulis džiaugsmas miestui, Vakarų Lietuvos regiono vaikams ir jų tėvams“, – teigė poliklinikos vedėja S. Vainienė.

Persikraustyti į naujas patalpas Konsultacinei poliklinikai padėjo Valstybinės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės Palangos užkardos pareigūnai ir Ąžuolyno gimnazijos moksleiviai. Per daugybę metų sukauptai pacientų kartotekai pernešti prireikė vyriškų rankų. Iki tol buvo nuveiktas nematomas darbas: reikėjo sugalvoti, kokia nauja sistema bus naudojama pacientų duomenims kaupti.

Susiduria su specialistų stoka

Naujajame pastate teikiamos antrinio ir tretinio lygio paslaugos viso Klaipėdos krašto vaikams, tad Vaikų ligoninė norėtų pritraukti kuo daugiau specialistų, kad galėtų išspręsti eilių problemą. S. Vainienė apgailestavo, kad šiuo metu kabinetų esama daugiau nei gydytojų.

Kaip sakė ligoninės vyriausiasis gydytojas, būtų galima įdarbinti visų specialybių vaikų ligų gydytojus specialistus. Bandymai pritraukti į uostamiestį jaunus specialistus ar prisikviesti su suaugusiais dirbančius tam tikrų sričių gydytojus kol kas neduoda apčiuopiamų rezultatų.

Dauguma jaunų specialistų renkasi darbą užsienyje arba kituose didžiuosiuose miestuose. Jų taip pat nevilioja ir mažesni pediatrų atlyginimai, kai kuriems jauniems specialistams aktualios apgyvendinimo, jų vaikų patekimo į ugdymo įstaigas klausimai.

Vedėja priminė, kad talonai pas gydytojus specialistus kas savaitę mėnesiu į priekį dalinami kiekvieną pirmadienį po 8 valandos. Užsiregistruoti pas gydytoją galima internetu arba skambinant į registratūrą. Pirmadieniais ir antradieniais, kai būna didžiausi skambinančiųjų srautai, registratūroje dirba sustiprintos darbuotojų pajėgos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Sonata

Pirma Klaipedoje reik daktarus kysininkus isvaikyt,o tada ka nors kurt

Klausimas

O dėmesys korupcijai ar bus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS