Perspėja: pirma stotelė paklydusiems gyvūnams – veterinarijos klinika | Diena.lt

PERSPĖJA: PIRMA STOTELĖ PAKLYDUSIEMS GYVŪNAMS – VETERINARIJOS KLINIKA

Žmonės daugiabučių kiemuose dažnai sutinka klaidžiojančius benamius katinus. Manydami, kad gyvūnas gali būti pabėgęs, jį parsineša į namus. Tačiau specialistai perspėja: prieš priimant tokį sprendimą būtina keturkojį nuvesti pas veterinarą, kadangi beglobiai gyvūnai gali būti įvairių ligų nešiotojai.

Gyvūnus vedasi namo

Socialiniuose tinkluose keliami įrašai, kuriuose žmonės skelbia namo parsineštų gyvūnų nuotraukas, taip bandydami surasti jų šeimininkus.

„Dr. Markizas“ veterinarijos klinikos veterinarijos gydytojas Darius Alunderis aiškino, kad pirmiausia gyvūną derėtų nuvežti į veterinarijos kliniką.

„Jeigu gyvūnas neturi antkaklio, veterinaras gali patikrinti vadinamąjį mikročipą, kuris padeda lengviau rasti šeimininką. Pasiėmus globoti gyvūną iš lauko, veterinarijos klinikoje reikia atlikti apžiūrą, kurios metu gyvūnui duodama vaistų nuo kirminų ir kitų parazitų, atliekami reikalingi testai, pagal poreikį paskiriamas laikas skiepams bei kitoms procedūroms“, – sakė D. Alunderis.

Dažniausiai žmonės užsikrečia kirminais, ektoparazitais, odos grybeliu.

Kaip atskirti?

Anot veterinaro, parsivedus gyvūną namo, taip pat reikia nepamiršti, kad augintinis yra svetimoje aplinkoje. Parsinešus beglobį gyvūną, ypač jeigu namuose yra kitų augintinių, negalima leisti jiems kontaktuoti bent kelias dienas.

Nors atskirti laukinį gyvūną nuo naminio gali būti sudėtinga, pasak veterinaro, naminis būna geriau įmitęs, jo kailis prižiūrėtas, neturi blusų ar erkių.

„Pamačius gyvūną, svarbu įvertinti aplinkybes. Jeigu aplinkui gyvenamieji namai, tada gali būti ir tų pačių gyventojų gyvūnai, kurie pasivaikščioję grįžta namo. Jeigu augintinis neagresyvus, prisileidžia, tuomet reikėtų patikrinti, ar yra antkaklis su telefono numeriu“, – aiškino D. Alunderis.

Pavojai – ir nėščiosioms

Neapsilankius pas veterinarą ir tiesiog pasiėmus gyvūną į namus, žmogui gresia užsikrėsti įvairiomis ligomis, pavyzdžiui, parazitine liga toksoplazmoze, kuri ypač pavojinga moterims nėštumo metu, taip pat nereikėtų pamiršti ir pasiutligės, nors Lietuva ir turi laisvos nuo pasiutligės šalies statusą.

„Dažniausiai žmonės užsikrečia kirminais, ektoparazitais, odos grybeliu. Praktikoje pastebime užsikrėtimų toksoplazmoze. Šis sukelėjas pavojingas nėščiosioms, gali sukelti savaiminį persileidimą, priešlaikinį gimdymą, kūdikis gali gimti negyvas arba su negrįžtamais sveikatos pakitimais“, – pavojus vardijo veterinaras.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Laima

Kaip gerai patarti,veškit pas veterinarus!!!!!!O,kiek tai kainuoja nuvežus!!!!!Kaip pradės visus tyr.daryti,reikia ar nereikia ir susimokės žmogelis kelis šimtus,norėdamas gera padaryti,radęs pasiklydusį gyvūna,po to dar atsiras šeimininkas ir viso gero.!!!!Nejuokinkit.Nebent gal dykai viska darytų,norėdami padėti ir veterinarai?!Jei,taip tai kodėl nenuvežus.Kaip cia yra?Kainos nenormalios veterinarijos klinikose,jau taip išpūsta viskas,kad trūksta žodziu.Šimtais moka žmonės is paskutiniu pinigų.Baisu.

M

9/10 tu pasiklydusiu kaciu, buna namines ir tiesiog laksto po lauka. "Geradariai" "pagauna"(nes pacios ateina, nes namines ir patinka zmones). O tos kur is tikro valkatauja, tai negrazios ir ju niekas "negaudo" ir jos zmoniu dazniau bijo...

Buna

dvieju rusiu i6krypeliu. Vieni gyvunu bijo ar nemegsta,kiti - perdaug juos suzmogina ir "myli". Atsikracius tu ir kitu,Gamta atgautu pusiausvyra,pasaulis - tvarka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS