Pratybų sąsiuviniai moksleiviams neprivalomi? | Diena.lt

PRATYBŲ SĄSIUVINIAI MOKSLEIVIAMS NEPRIVALOMI?

Kai mokslo metų pradžioje ažiotažą sukėlė pratybų sąsiuvinių kainos, mokinių tėvų skundai dėl mokyklų reikalavimo tėvams pirkti vadovėlius, pratybas pasiekė ir Švietimo bei mokslo ministeriją. Jos vadovės nuomonė šiuo klausimu – kategoriška. Esą jokios rinkliavos mokyklose neturėtų būti.

Antrą savaitę netyla triukšmas dėl esą privalomų labai brangių pratybų sąsiuvinių moksleiviams. Skirtingose mokyklose skirtingoms klasėms pastarieji kainuoja nuo 30 iki 60 eurų.

Šis ažiotažas jau pasiekė Mokslo ir švietimo ministeriją, tad ministrė Audronė Pitrėnienė pabrėžė, kad "šie sąsiuviniai nėra privalomi, priimant sprendimus dėl jų įsigijimo ir naudojimo, būtina tartis su mokinių tėvais".

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė dienraščiui teigė, kad ir anksčiau mokykloms buvo siųstos rekomendacijos "dėl labai tikslingo pratybų sąsiuvinių naudojimo".

"Visų pirma todėl, kad pratybų sąsiuviniai yra komercija. Tam išleidžiama labai daug šeimos pinigų, todėl mokyklų metodinės tarybos turėtų pasitarti ir tik tada nuspręsti, kokios pratybos mokiniams reikalingos ir ar iš viso reikalingos. O įsigyti pratybas tik prasidėjus vasarai, mokytojai tėvams tikrai neturėtų liepti", – tikino V.Kazakauskienė.

Be to, šiais metais vėl keitėsi mokymo programos, pavyzdžiui, lietuvių kalbos pamokų metu vėl grįžtama prie diktantų ir atpasakojimų, kuriems nereikia pratybų sąsiuvinių. Prabilta ir apie moksleivių kūrybiškumo bei raštingumo ugdymą, o tai pratybos neretai riboja.

"Mes palaikome tą mintį, kad pratybų sąsiuviniai neturi būti perkami bet kokie ir bet kaip. Metų pabaigoje panagrinėsime jų panaudojimą ir bus aišku, ar buvo tikslinga juos įsigyti. Šiandien yra begalės šaltinių internete, kur mokytojas gali rinktis ir formuoti vaikams užduotis, tad tie pratybų sąsiuviniai tikrai nebūtini", – teigė V.Kazakauskienė.

Dažniausiai pratybų sąsiuvinius sudaro ir leidžia mokytojai ekspertai bei metodininkai, nes kiekvienas toks leidinys jiems prideda tašką atestacijų metu. Todėl pratybų sąsiuvinių pasiūla yra didelė.

"Tad svarbiausia mokėti tinkamai atsirinkti", – pabrėžė V.Kazakauskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Loreta

Turbūt nereikėtų klaidinti tėvų dėl pratybų įsigijimo. Kaip 3 vaikų mama nelabai įsivaizduoju pradinukų sėkmingo mokymosi kompetencijų įgijimo be atliekamų žaismingų, kritišką ir kūrybišką mąstymą lavinančių užduočių .

anonimui

Gal baik svaigt.

Anonimas

Būtent, yra specialistai, kurie gauna pinigus už tai, kad sudaro mokymo priemones, jos sudaromos pagal tam tikrus reikalavimus. O didžioji dalis užduočių internete, ar šiaip, išleistų leidykloje- jų kopijuoti negalima, tai draudžia beveik visų pasaulio šalių istatymai. O pas mus- aukšto rango valdininkai siūlo tai daryti??? Iki ko mes dasiritome...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS