Daugėja erkiniu encefalitu sergančių pacientų | Diena.lt

DAUGĖJA ERKINIU ENCEFALITU SERGANČIŲ PACIENTŲ

Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) daugėja erkiniu encefalitu sergančių pacientų. Šią vasarą ligoninėje gydyti 20 ligonių – 16 vyrų ir 4 moterys. Sergančiųjų skaičius auga.

Praėjusią savaitę vien per parą į Infekcinių ligų kliniką hospitalizuoti keturi asmenys, kuriems diagnozuota ši virusinė liga. Pirmadienį iš jų vis dar tebegydomi du, dar du nauji pacientai laukia, kol bus patikslinta diagnozė.

Hospitalizuotų pacientų būklės stabilios. Erkiniu encefalitu sirgę asmenys – iš Plungės, Šilalės, Šilutės, Skuodo rajonų. Pasitaikė ir klaipėdiečių.

„Pastebime tendenciją, kad kiekvieną vasarą ar rudenį, kai žmonės praleidžia daugiau laiko gamtoje, pasiekiamas erkiniu encefalitu sergančių pacientų pikas. Jį ir fiksavome praėjusią savaitę. Dažniausiai tokių pacientų pagausėjimas trunka apie savaitę, vėliau nuslūgsta ir po kurio laiko vėl kartojasi“, – teigė KUL filialo Klaipėdos ligoninės gydytoja infektologė Rūta Pundinienė.

Šiai ligai itin būdingas karščiavimas, galvos, raumenų skausmai, silpnumas, pykinimas.

Apie 50 proc. susirgusiųjų erkiniu encefalitu teigia nepastebėję ir nežinoję apie galimą erkės įsisiurbimą.

Liga gali komplikuotis paralyžiumi, sąmonės, psichikos ir pusiausvyros sutrikimais. Kai kuriems pacientams liga pasireiškia meningitu, meningoencefalitu, encefalomielitu.

R. Pundinienė pažymėjo, kad dažniausiai dėl erkinio encefalito į ligoninę patenka darbingo amžiaus žmonės, kurie daug laiko praleidžia gamtoje: miškininkai, uogautojai, medžiotojai, žemdirbiai, ūkininkai ir kt.

Erkiniu encefalitu serga įvairaus amžiaus žmonės. Pastarąją savaitę gydytų pacientų amžius – nuo 21 iki 76 metų.

Gydytoja sakė, kad amžius gali lemti ilgesnę gydymo trukmę, sunkesnes pasekmes, gali likti daugiau liekamųjų ligos reiškinių.

„Apie 50 proc. susirgusiųjų erkiniu encefalitu teigia nepastebėję ir nežinoję apie galimą erkės įsisiurbimą. Maksimalus laikas, per kurį gali išryškėti erkinio encefalito simptomai, – 28 dienos nuo erkės įsisiurbimo. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai žmogui būna įsisiurbusios dešimt ar net daugiau erkių vienu metu“, – pasakojo R. Pundinienė.

Efektyviausia profilaktikos priemonė nuo šios ligos – vakcina.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ONTĖ

1968 m. erkinio encefalito Lietuvoje nebuvo, skiepytis nereikėjo. Tą vasarą su studentų statybos būriu važiavau į Kalnų Altajų, Sibirą. Buvo privaloma pasiskiepyti. Erkinis Encefalitas į Lietuvą atėjo iš Sibiro. Mano draugas buvo prieš skiepus. Nuo covido nesiskiepijo. Aktyviai agitavo prieš skiepus. Kai persirgo erkiniu encefalitu, dabar ramus, kaip avinėlis. Gailisi, kad nesiskiepijo.

Anonimas

trucinkit juk pauščiai jau išperėjo ir po apšiktas pievas nelandžioja.

Daktaras Mengelė

Geriausia nesiskiepyti.Tai artimiausias kelias kelias į palaimingas DAUSAS. Krematoriumai -liftai į dausas laukia palaimingųjų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS