Vėtrungėms siekiama UNESCO pripažinimo | Diena.lt

VĖTRUNGĖMS SIEKIAMA UNESCO PRIPAŽINIMO

Vėtrungių metus mininti Klaipėda ne tik pasipuoš vėjarodžių alėjomis, bet ir šurmuliuos nuo renginių gausos. Uostamiestyje visus metus bus rengiamos konferencijos, dirbtuvės bei festivaliai, dedikuoti Vėtrungių metams. Manoma, kad šventinis šurmulys persikels ir į 2015-uosius.

"Visi laukia ir tikisi stebuklų – jų ir bus", – pažadėjo Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis.

Klaipėdos etnokultūros centro direktorė Nijolė Sliužinskienė prisiminė, kad jau 1998 metais rengiant festivalį "Parbėg laivelis" buvo atkreiptas dėmesys į vėtrunges, jos ir tapo festivalio simboliu.

Kultūros taryba šiais metais skyrė 25 tūkst. litų, už juos bus kuriamas pirmasis vėtrungių modulis.

Numatoma, kad pirmoji vėtrungių alėja bus atidaryta liepos 17–20 dienomis, kai vyks festivalis "Parbėg laivelis".
Jo metu taip pat veiks kūrybinės dirbtuvės, kuriose žmonės bus mokomi gaminti vėtrunges.

Planuojama kartu su uostamiesčio dailininkais informaciją apie vėtrunges skleisti ir Meno kieme. N.Sliužinskienė prisiminė, jog Tarmių metams išleistas plakatas daugiausia dėmesio sulaukė būtent Meno kieme.
Lapkritį Klaipėdoje numatoma surengti konferenciją, kurios metu bus apibendrinti Vėtrungių metų rezultatai.

"Nepadėsime taško, tai turėtų būti pokalbis apie perspektyvas, kaip toliau populiarinsime pačią vėtrungių idėją ir skleisime ją visame regione", – patikino N.Sliužinskienė.

Etnokultūros centras, bendradarbiaudamas su Šilutės rajono savivaldybe, parengė turistinį maršrutą-žaidimą "Surask vėtrungę", kuris bus pristatytas visuomenei jau gegužės pabaigoje.

Maršrute yra numatyti regiono objektai, kuriuos aplankę turistai gaus suvenyrinę vėtrungę.

Etninės kultūros globos taryba prie Seimo parengė visus reikiamus dokumentus ir siūlo, kad vėtrungės būtų paskelbtos UNESCO nematerialaus paveldo vertybe.

N.Lendraitis patikino, kad Kaliningrado srities atstovai aktyviai domisi užgimusia idėja ir ketina įsitraukti į bendradarbiavimo tarp sienų projektus.
Gali būti, jog uostamiestyje atsiras tarptautinė vėtrungių alėja.

2015-ieji bus paskelbti Regionų metais, todėl planuojama, kad vėtrungės simboliškai suvienys visą regioną ir jį identifikuos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS