„Dzote“ – mįslingas sprogimas | Diena.lt

"DZOTE" – MĮSLINGAS SPROGIMAS

Klaipėdos rajono policija aiškinasi, kas galėjo susprogdinti už Girulių esančio karinio įtvirtinimo, vadinamojo dzoto, antstatą. Pareigūnams kyla klausimų, kodėl apie galimą sprogimą sužinota atsitiktinai ir kas galėjo parūpinti sprogmenų tokiam darbui.


 

Klaipėdos rajono policija aiškinasi, kas galėjo susprogdinti už Girulių esančio karinio įtvirtinimo, vadinamojo dzoto, antstatą. Pareigūnams kyla klausimų, kodėl apie galimą sprogimą sužinota atsitiktinai ir kas galėjo parūpinti sprogmenų tokiam darbui.

Mįslinga istorija į viešumą iškilo tik tada, kai apie nugriautą karinio įtvirtinimo antstatą sužinojo aplinkosaugininkai. Pajūrio regioninio parko direkcija sulaukė vietos gyventojų skambučių, kad, jų akimis, kariniuose "dzotuose" galėjo būti sprogdinama.

"Kultūros paveldo departamentas yra pasisakęs, kad sovietmečiu atsiradęs raudonų plytų antstatas virš "dzoto" nėra vertybė. Jį net rekomenduota nugriauti. Tačiau ne sprogdinant tai reikia padaryti", – nuomonę apie įvykį išsakė Pajūrio regioninio parko direkcijos ekologas Erlandas Paplauskis.

Po pareiškimo kriminalistai nuskubėjo apžiūrėti įvykio vietos. Iš pirmo žvilgsnio, atrodytų, kad plytos ardytos tikrai ne rankomis.

"Ir ežiui aišku, kad sprogdinta", – savo nuomonę išsakė istorine vertybe besirūpinančio savanorių klubo atstovas Timūras Bandza.

Vaikinas kartu su kitais bendraminčiais klaipėdiečiams veda ekskursijas apie pajūrio karinį paveldą.

Tačiau jaunuolis mįslingai nutylėjo, kodėl išvydęs susprogdintą antstatą apie įvykį neskubėjo niekam pranešti.

"Savaitgalį jo jau nebebuvo. Ne plaktukais čia darbuotasi. Sprogdinta. Iš kur sprogmenys? Internete šiais laikais visko galima rasti", – kalbėjo T.Bandza.

Paskutinį kartą istorinio klubo nariai pajūryje lankėsi prieš savaitę.

"Žiemą būname ne itin dažnai, tačiau apsilankome. Reikia susitvarkyti, prižiūrime, kad būtų tvarka", – aiškino jaunuolis.

Peršasi mintis, kad vandalizmo aktas galėjo būti įvykdytas praėjusios savaitės viduryje.

"Trečiadienį apie 21 val. buvo gautas keistas skambutis, kad vietos žmonės esą girdėjo sprogimo garsą prie jūros. Tačiau niekam į galvą nešovė mintis, kad kas galėtų sprogdinti "dzotą", – prisiminė E.Paplauskis.

Klaipėdos rajono policijos komisariatas turės aiškintis, kas ir kokiomis užmačiomis griebėsi sprogmenų.

GALERIJA

  •  Istorija: „dzoto“ viršutinė dalis, pasak paveldosaugininkų, nėra vertybė, ją net rekomenduota nugriauti, tačiau sprogdinti šio daikto niekas nepatarė.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Arūnas

,, dzotas '' - gaila jog žiniasklaida neatranda lietuviško atitikkmens šiam žodžiui , neto naudoja turėdami omeny vokiška gynybos įtvirtinima , galėjo nors vartoti žodį ,, bunkeris '' kuris taip nėra lietuviškas atitikmuo tokios paskirties statiniams . Antra ,, jaunuolis '' gal ir nutylėjo nes tam yra prižastis - tai antras sprogimas šiame anstate - jau iš patirties galima matyti jog neverta .

Hm

Keista.Įvairūs sovietiniai statiniai primena okupantus,o fašistinės Vokietijos jau istorinis paveldas.O gal tai viskas dėl sklypo tokioj vietoj?

panelei Astai

privelta klaidu ir netisklumai, reikejo pasikonsultuot pries pateikiant i spauda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS