Už atsainumą – gyvybė: skęsta tik tie, kas nebrangina savęs? | Diena.lt

UŽ ATSAINUMĄ – GYVYBĖ: SKĘSTA TIK TIE, KAS NEBRANGINA SAVĘS?

"Skęsta tik tie, kas nebrangina savo gyvybės. Jėga priversti likti gyvam neįmanoma", – įsitikinęs Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas. Sekmadienis tapo sunkiausia diena gelbėtojų praktikoje ne tik šiemet, bet ir per kelerius pastaruosius metus. Savaitgalio statistika šiurpi – Lietuvos pajūryje nuskendo du vyrai, abu baltarusiai, dar keli išgelbėti vyrai buvo reanimuojami.

Jūra viliojo poilsiautojus

Palangos paplūdimyje – sausakimša, atostogų įkarštis atviliojo į pajūrį poilsiautojų ne tik iš tolimiausių Lietuvos kampelių, bet ir iš Baltarusijos, pliažuose mėgavosi vasaros malonumais ir nemažai ukrainiečių.

Savaitgalio orai buvo kontrastingi, bet vasariški ir viliojantys prie jūros. Vandens temperatūra buvo maloniai šilta – siekė 20 laipsnių, tai yra tokia, kai įbridus pradžioje būna vėsu, o kuo toliau tuo ilgiau norėjosi mirkti.

Tačiau tuo pat metu jūra šiaušė bangas, grįžtanti srovė, traukianti tolyn nuo kranto, buvo itin stipri, gelbėtojai ir šeštadienį, ir sekmadienį draudė eiti į vandenį, plevėsavo raudona vėliava, tai reiškia, kad maudynės draudžiamos.

Sekmadienio įvykiai Palangos ir Šventosios pliažuose parodė, kad poilsiautojai neišmano paplūdimio taisyklių, nežino, ką reiškia iškeltų vėliavų spalvos, nelinkę paklusti gelbėtojų nurodymams, ir visa tai lemia nelaimes.

Išgelbėti nebespėjo

Sekmadienį Šventojoje gelbėtojai nusivarė nuo kojų, ragindami žmones nebristi į jūrą, rodė į vėliavas, per garsiakalbius lietuvių, anglų ir rusų kalbomis kartojo perspėjimus, – jūra pavojinga, srovės neša tolyn, todėl bristi į ją draudžiama.

Keturračiu pakrante važiavęs gelbėtojas pamatė brandaus amžiaus vyrą vandenyje, sustojo ir pareikalavo grįžti į krantą.

Nors ir nepatenkintas, poilsiautojas išlipo į krantą. Jis dar paklausė, kodėl nėra juodos vėliavos. Jam buvo paaiškinta, jog nuo 2004 m. pas mus raudona vėliava rodo, kad maudytis griežtai draudžiama, geltona – kad jūroje pavojinga.

Atrodė, kad žmogus turėjo suprasti: tądien ne tik plaukioti, bet ir braidyti jūroje draudžiama.

Jonas Pirožnikas: čia jau tiesiogine to žodžio prasme – jūra iki kelių. / Palangos gelbėtojų nuotr.

"Mūsų visi gelbėtojai turi tokią pat aparatūrą, kaip ir policininkai. Kiekvienas žmogus, su kuriuo kalbamės, įspėjame ar iškrapštome iš jūros, yra fiksuojamas vandens nebijančiais vaizdo registratoriais. Taip atsitiko ir su šiuo baltarusiu. Įrašuose matyti, kad jam buvo paaiškinta, kodėl negalima maudytis. Protingi žmonės supranta, kad tai daroma jų pačių labui", – pasakojo J.Pirožnikas.

Praėjo visai nedaug laiko ir iš bokštelio paplūdimį stebintis gelbėtojas bangose pamatė žmogų, šis mojo ranka, buvo galima suprasti, kad jam reikalinga pagalba.

Gelbėtojai šoko ant vandens motociklo ir nuskubėjo prie skęstančiojo.

"Bangos buvo tokios didelės, kad pakeliui motociklas apvirto, ir gelbėtojas negalėjo pasiekti vyro. Kai prie jo pavyko priplaukti, jis jau buvo prigėręs, – pasakojo gelbėtojų vadas. – Krante, kaip paprastai buvo labai daug emocijų, ašarų, klyksmų. Mirusiojo žmona pyko, kiek buvo galima suprasti, ant draudimams nepaklususio vyro. Kad ir kas ką sakė, viskas, buvo jau per vėlu."

Skendo toje pat vietoje

58-erių Lydos gyventojo kūnas dar tebegulėjo ant kranto apdengtas balta marška, policijos pareigūnai dar fiksavo nelaimės aplinkybes, kai gelbėtojai vėl puolė į jūrą toje pačioje vietoje.

Istorija pasikartojo – jaunas Estijos pilietis skendo ten, kur ką tik nutrūko baltarusio gyvybė.

Estą pavyko ištraukti iš banguotos jūros gyvą.

Tačiau greitosios medicinos pagalbos medikai suprato, kad vyro padėtis rimta. Jis buvo gaivinamas tarnybos automobilyje, o vėliau skubiai išgabentas į ligoninę ir gydomas ligoninės Reanimacijos skyriuje.

Šioje vietoje poilsiavę žmonės matė, kokia sumaištis kilo dėl žuvusio žmogaus ir kito nepaklusnaus vyro gelbėjimo. Būtų buvę natūralu dėl patirto sukrėtimo nebenorėti bristi į jūrą.

Bet praėjo visai nedaug laiko, ir gelbėtojai vėl skubėjo į bangas toje pačioje vietoje.

Ir vėl skendo vyras. Šį kartą tai buvo apie 50 metų Jungtinės Karalystės pilietis. Gelbėtojai atliko savo darbą, gyvybė buvo išsaugota, vyras išvežtas į ligoninę.

Tądien buvo griežtai draudžiama eiti į vandenį. Bangos buvo labai stiprios, net netoli kranto, vertė žmones iš kojų. Banga gali žmogų patraukti tolyn, o visos kitos – nuplukdyti į gelmę.

Barė išgelbėjusius sūnų vyrus

Palangoje iš bangų ištrauktą paauglį gelbėtojai nusivežė į gelbėjimo stotį ir iškvietė policiją.

Tada prie jų įširdusi atlėkė 16-mečio mama.

Ukrainietė piktinosi, kad išgelbėtas sūnus buvo atiduotas ne jai, o bendrauti su policija.

Klausinėjama, kodėl ji nesudraudė sūnaus ir leido jam eiti į banguotą jūrą, moteris neturėjo ką atsakyti.

"Sekmadienį iš jūros išvarėme gal 500 žmonių, daugybė jų nepakluso, pasityčiodami rodė juos apsaugoti norintiems gelbėtojams vidurinį pirštą, girtavo paplūdimyje. Nežinau, kaip pavadinti tokius žmones. Bandau galvoti, kas lemia tokį elgesį. Gal tai pilnaties poveikis. Čia jau tiesiogine to žodžio prasme – jūra iki kelių. Nesupranta ir nebando galvoti logiškai, kodėl draudžiama maudytis. Kiekvienas mano, kad jam nieko blogo neatsitiks. Tie, kas saugo save, brangina gyvybę, namo grįžta sveiki.

J.Pirožnikas labai tvardėsi, kad nepasakytų šiurkštesnio žodžio apie tuos, kurie nepaiso taisyklių.

Skyrė nemenką baudą

Paplūdimių lankymo taisyklės draudžia kabant raudonai vėliavai bristi į jūrą, už nusižengimą taisyklėms numatyta bauda. Tačiau ją gali skirti tik policininkai arba savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus valdininkai.

Vasarą Palangos policijai darbo ir be lankymosi paplūdimiuose – daugiau nei galima būtų norėti. Todėl pliaže policininkai pasirodo tik, kai atsitinka tragedija arba vykdo iš anksto suplanuotą reidą.

Sekmadienį Palangos paplūdimiuose išgelbėti keturi, Šventosios – aštuoni skendę žmonės. Daugelis jų buvo prieš tai įspėti, kai kurie jų buvo užfiksuoti gelbėtojų kameromis.

J.Pirožnikas neslėpė tą dieną pagalbos telefonu skambinęs keturis kartus, jis norėjo, kad nepaklusnūs poilsiautojai būtų nubausti. Trys policijos ekipažai tądien skubėjo tik į Šventąją, kur žuvo vienas ir dar keli žmonės skendo.

Tądien pareigūnai nubaudė ne vieną paplūdimio taisyklių pažeidėją. Tai buvo ne tik girtaujantys pliaže asmenys, bet ir nepaisę raudonos vėliavos draudimo.

Palangos policijos komisariato viršininkas Algirdas Budginas patikslino, kad nuobauda skirta vienam asmeniui. Už maudymąsi draudžiamu laiku numatoma ne vieno šimto eurų bauda.

"Mūsų pareigūnai su policijos rėmėjais sekmadienį vaikščiojo krantu ir prarėkė balsus, tiek daug žmonių reikėjo krapštyti iš jūros", – atviravo komisariato viršininkas.

Emocijos: ant kranto balta marška apdengtas skenduolio kūnas vienus sukrėtė, o kiti bandė maudytis ten, kur nuskendo šis vyras. / Palangos gelbėtojų nuotr.

Skuba rašyti skundus

Matydami, kad yra fiksuojami vaizdo kameromis, kai kurie poilsiautojai konfliktuoja, reikalauja jų nefotografuoti, apeliuoja į asmens atvaizdo apsaugą, grasina teismais.

"Visi raštingi, ir man skundžia gelbėtojus, ir mane skundžia Palangos savivaldybei. Piktinasi, kodėl buvo išvaryti iš jūros, kodėl nepaaiškino, kodėl su jais buvo garsiai kalbama. Pradeda klausinėti, kur parašyta. Kai darbo tiek daug, ilgiems pokalbiams nėra laiko. Taisyklės kabo prie kiekvieno paplūdimio tako. Mano kantrybė nealaiko, atrodo, kad mes poilsiautojams trukdome savo pačių malonumui", – emocijų neslėpė J.Pirožnikas.

Paplūdimio gelbėtojai dirba iki 20 valandos. Bet savaitgalį jie iš pajūrio išėjo tik apie 22 val. Visą tą laiką jie važinėjo pakrante kalbindami žmones nebristi į vandenį.

"Geltona vėliava leidžia braidyti ir plaukioti, bet įspėja apie pavojus. Tik žalia vėliava turėtų rodyti, kad maudytis galima, bet mes tokios vėliavos neturime, bet net jei turėtume, jos nekabintume. Baltijos jūroje visada pavojinga, nes paplūdimiuose daug duobių ir pavojų kelia srovės. Žalią vėliavą galima būtų kelti tik baseinuose, kur vanduo skaidrus, o dešimt besimaudančiųjų stebi trys gelbėtojai", – teigė Palangos gelbėtojų vadas.

Neringiškiai spėjo

"Klaipėda" jau rašė, kad šeštadienį vakare Giruliuose skendo trys baltarusiai. Du vyrus pavyko išgelbėti, jie gydomi ligoninėje.

Trečiasis dingo bangose. 42 metų vyro kūnas nebuvo rastas.

Šie vyrai dirba Vilniuje, į pajūrį pailsėti buvo atvykę savaitgaliui.

Vakar Lietuvos pajūrio paplūdimiuose buvo kiek ramiau, visuose pliažuose buvo iškeltos geltonos vėliavos. Smiltynėje gelbėtojai į krantą parplukdė 75-erių klaipėdietę, plūduriavusią ant vandens ir nepajutusią, kad bangos ją jau neša į tolį.

Pirmadienį Juodkrantėje skendo paauglė, ją išgelbėjo tik tai, kad nešama į gelmę ji nepanikavo. Gelbėtojai atskubėjo laiku ir parplukdė į krantą.

Šeštadienį Nidoje skendo dvi merginos, jas taip pat pavyko išgelbėti.

Neringoje dirbantys gelbėtojai pasakojo, kad nepaklusniausi – vokiečiai, kurie savo tėvynėje yra pratę paklusti visoms taisyklėms.

GALERIJA

  • Emocijos: ant kranto balta marška apdengtas skenduolio kūnas vienus sukrėtė, o kiti bandė maudytis ten, kur nuskendo šis vyras.
  • Įspėjimas: prie pat kranto daugelyje paplūdimių savaitgalį plevėsavo raudonos vėliavos.
  • Jonas Pirožnikas: čia jau tiesiogine to žodžio prasme – jūra iki kelių.
Palangos gelbėtojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Anonimas

kesta DBILAI ir tiek

Jonas

Jei Jonas vietoj naujų žaislų ant kurių kasmet išliaidžia didelias sumas mokesčių mokėtojų pinigu, įrengtų daugiau postų ir pasamdytų daugiau gelbėtojų būtų žymiai saugiau ir galėtų atsirasti saugios maudymosi zonos net eaant raudonai vėliavai. O dabar tik teisinasi

Taigi

Vokieciams cia poilsis nuo tu visu Taisykliu ...☺
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS