Loterijose pralobusi kiosko darbuotoja turės atlyginti beveik 31 tūkst. eurų žalą | Diena.lt

LOTERIJOSE PRALOBUSI KIOSKO DARBUOTOJA TURĖS ATLYGINTI BEVEIK 31 TŪKST. EURŲ ŽALĄ

  • 5

Loterijose sukčiavusi Utenos spaudos kiosko darbuotoja turės atlyginti beveik 31 tūkst. eurų žalą, penktadienį pranešė prokuratūra.

Anot prokuratūros, į teisėsaugos pareigūnus loterijas organizuojančios ir jų bilietus platinančios bendrovės atstovai kreipėsi atlikę vidinį patikrinimą ir nustatę, kad viename spaudos kioske Utenoje yra išmokėta itin daug pinigų už neva laimėjusius loterijos bilietus.

Kilus įtarimams, kad viena buvusi šio spaudos kiosko darbuotoja apgaule, klastodama momentinių loterijų bilietų patikrinimo kodus, per šiek tiek daugiau nei vienerius metus galėjo pasisavinti virš 30 tūkst. eurų, skirtų laimėjimams išmokėti, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Iš pradžių kategoriškai neigusi savo kaltę, vėliau 39-erių Utenos gyventoja prisipažino, kad pasinaudojusi darbe sukauptomis specifinėmis žiniomis apie loterijos bilietus, apgaudama kompiuterinę sistemą, daugiau nei metus savinosi pinigus, kuriuos išleisdavo savo poreikiams.

Panevėžio apygardos prokuratūra šį mėnesį gavo loterijas organizavusios bendrovės atstovų prašymą nutraukti ikiteisminį tyrimą, nes bendrovė susitaikė su įtariamąja ir sudarė susitarimą dėl žalos – 30 995 eurų – atlyginimo dalimis.

Utenos gyventojai bus taikoma baudžiamojo poveikio priemonė – 350 eurų dydžio įmoka į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Tyrimą atliko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorė.


Komentaras

Andrius Karaliūnas, Lietuvos loterijų asociacijos prezidentas

Tokios istorijos – pakankamai išskirtinės ir, laimė, retos, kad būtų pamokančios visai loterijų rinkai.

Loterijų organizavime yra ypač svarbus pasitikėjimas procedūromis ir naudojamomis technologijomis, todėl organizatorių pareiga ne tik prieš dalyvius, bet ir prieš rinką – užtikrinti, kad jų naudojamos IT sistemos apskritai nesudarytų galimybių sukčiavimui.

Patvirtiname, kad Lietuvos loterijų asociacijos narių, loterijų organizatorių „Euloto“ ir „Olifėja“ naudojamos IT sistemos ir kiti technologiniai sprendimai yra saugūs nuo panašaus sukčiavimo galimybės. Visas saugumo priemonių kompleksas užtikrina, kad piktnaudžiauti negalėtų nei loterijų dalyviai, nei organizatoriai, nei loterijų platintojų tinklas.

Asociacijos narių organizuojamose loterijose nėra galimybių „apeiti sistemą“. Visa informacija yra užkoduota ir neprieinama, o veiksmai su loterijų bilietais yra fiksuojami ir stebimi specialioje sistemoje. Be to, patikimoje sistemoje nei pardavėjai, nei organizatoriaus ar platintojo darbuotojai negali žinoti, kurie bilietai laimingi.

Tuo tarpu technologijų tiekėjų veikla yra prižiūrima audito kompanijų, kurios specialiai vertina, ar nėra galimybių apeiti sistemą.

Šioje istorijoje nukentėjęs loterijų organizatorius šiuo metu jau yra nutraukęs veiklą, tačiau tikimės, kad išaiškintas sukčiavimo atvejis bus naudingas priminimas visai rinkai, kaip svarbu skirti dėmesio loterijų technologijų patikimumui.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Tik del godumo visus tokius pagauna. Niekada ne5ik darbo vietoje ir nepalik irodymu.

Q

nu viskas aisku su loterijom ir kaip svogeriai laimi

ddd

Saunuole
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS