Policijos vadovybė: palaikome pareigūnus, nukovusius peiliu juos puolusią moterį | Diena.lt

POLICIJOS VADOVYBĖ: PALAIKOME PAREIGŪNUS, NUKOVUSIUS PEILIU JUOS PUOLUSIĄ MOTERĮ

  • 80

Trečiadienį Lietuvos policija išplatino žinią, kuria išreiškė palaikymą agresyvią moterį Vilniaus rajone nušovusiems pareigūnams.

„Policijos vadovybė visokeriopai palaiko pareigūnus, kurie vakar, gindami save ir medikus, panaudojo šaunamąjį ginklą ir nukovė agresyvią, peiliu juos puolusią moterį“, – teigiama Lietuvos policijos feisbuko paskyroje išplatintame pranešime.

Kaip rašoma, pareigūnams teikiama psichologinė pagalba, jiems bus suteikta visa reikiama teisinė pagalba, su jais artimiausiu metu planuoja susitikti ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Dėl šio įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas, kurio metu paaiškės visa informacija. Kai tik bus kažkokių naujienų, suderinus su tyrimą organizuojančiu prokuroru, aktuali informacija visuomenei bus pateikta“, – žada policijos atstovai.

Nesutramdė net įspėjamieji šūviai

Kaip skelbė policija, į Vilniaus rajoną, Baraškų kaimą gruodžio 12-ąją po vidurdienio medikai ir pareigūnai vyko gavę iškvietimą, jog moteriai sutriko sveikata.

Policijos duomenimis, apie 50-ies metų moteris buvo agresyvi, kastuvu apdaužė medikų automobilį bei peiliu puolė medikus ir policininkus.

Per incidentą moteris sužeidė mediką, peiliu – pareigūną.

Pareigūnai keliskart panaudojo elektrošoko prietaisą „Taser“, ašarines dujas, teleskopinę lazdą, tačiau tai nesustabdė moters.

Visos pastangos sutramdyti agresyvią pilietę buvo bevaisės, todėl pareigūnai keliskart į ją šovė. Pasak sostinės policijos, iš viso iššauti penki šūviai.

Pareigūnas pirmiausia šovė į kojas, moteris nukrito, tačiau staigiai vėl atsistojo ir toliau bėgo su peiliu į pareigūną. Galiausiai buvo šauta jai į rankas, pasirodo, į tai moteris taip pat nereagavo. Teigiama, kad pareigūnas dar kartą nusitaikė į agresyvios pilietės ranką, tačiau pataikė į pilvą. Paskutinis šūvis ir buvo lemiamas.

Kai tik bus kažkokių naujienų, suderinus su tyrimą organizuojančiu prokuroru, aktuali informacija visuomenei bus pateikta.

Sunkiai sirgo

Portalui delfi.lt pavyko išsiaiškinti, kad antradienį dėl minimo įvykio buvo gauti net septyni pranešimai. Pirmasis pranešėjas tarnyboms paaiškino, kad jo mama serga sunkiai psichikos liga, jai šiuo metu paūmėjimas ir ji yra labai agresyvi. Anot pranešėjo, jam apie mamos būklę pranešė iš jos darbovietės. Pats vyras buvo darbe, prašė, kad vyktų ne tik medikai, bet ir policijos pareigūnai.

Kaip skelbia delfi.lt, nušauta moteris ne vienerius metus sirgo labai sunkia psichikos liga, dėl jos vartojo stiprius vaistus. Teigiama, jog ji ne kartą buvo vežama į psichiatrinę ligoninę. Pas ją medikai ir pareigūnai buvo vykę ir 2021, 2022 m., kai gaudavo sūnaus pranešimą, kad motinai reikia pagalbos.

Policijos atstovas: pareigūnai buvo priversti panaudoti ginklą

Medikus ir pareigūnus puolusią moterį nušovę policininkai, pirminiais duomenimis, buvo priversti panaudoti ginklą, nes kilus grėsmei kitos priemonės nepasiteisino, sako Policijos atstovas Ramūnas Matonis.

R. Matonis pabrėžė, kad pagal Policijos įstatymą, ginklo panaudojimas yra kraštutinė priemonė ir gali būti naudojamas tik kai kyla reali grėsmė pareigūno, aplinkinių sveikatai ar gyvybei, o kitos priemonės nepadeda.

„Iš pirminių duomenų tą ir matome, kad buvo kilusi grėsmė tiek pačiam pareigūnui, tiek kitiems, ir kad buvo tikrai bandoma naudoti ir kitas priemones – tiek dujas, tiek elektrošoką. Tačiau atsižvelgiant į moters galbūt ir sveikatos būklę, tos kitos priemonės nesuveikė, dėl to pareigūnas buvo priverstas panaudoti šaunamąjį ginklą“, – LRT radijui trečiadienį sakė R. Matonis.

„Įvykio metu nukentėjo vienas medikas, kuris šiuo metu gydomas ambulatoriškai, taip pat vienas pareigūnas, kuris į koją buvo sužalotas peiliu, jis taip pat gydomas ambulatoriškai“, – sakė R. Matonis.

Jis taip pat teigė, kad tarnybinis ginklas prieš žmones panaudojamas itin retai, dažniausiai jo prireikia sulaikant automobiliu nuo pareigūnų sprunkančius bėglius, taip pat – prieš agresyvius gyvūnus.

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto docentas Sakalauskas taip pat teigė, kad vertinant pirminę informaciją, minėti pareigūnų veiksmai buvo būtini.

„Bus atliekamas tyrimas, bet pagal tai, ką aš girdžiu, jį reikėjo panaudoti“, – sakė jis.

Dėl įvykio pradėtas tarnybinis patikrinimas, taip pat – ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo ir galimo piktnaudžiavimo. Pasak R. Matonio, tai yra standartiniai veiksmai po tarnybinio ginklo panaudojimo.

Kyla daug klausimų

Seimo kontrolierė Erika Leonaitė feisbuke paminėjo Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką vertinant, ar policijos pareigūnai nepažeidė teisės į gyvybę panaudodami šaunamąjį ginklą.

„Pamatinis principas yra tvirtas kaip akmuo – mirtinos jėgos panaudojimas galimas tik kaip kaip kraštutinė priemonė siekiant išvengti labai aiškaus ir neišvengiamo pavojaus. Šis pavojus angliškai dar įvardijamas kaip „life or limb“ taisyklė, reiškianti, kad asmuo, prieš kurį panaudota mirtina jėga, tuo momentu turi kelti neišvengiamą mirtiną ar sunkaus sužalojimo pavojų.

Ar būtent tokia situacija susiklostė vakar – kyla daug klausimų. Todėl čia įsijungia valstybės pareiga atlikti veiksmingą oficialų tyrimą, kas, tikiuosi, ir bus padaryta. Kartu ši tragiška istorija, kaip ir nesena istorija apie sugyventinio nužudytą moterį iškelia ne vieną klausimą, įskaitant apie policijos veikimo algoritmus, pagalbą psichikos sveikatos sunkumų turintiems asmenims etc.“, – komentavo ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (80)

che

tiems kurie varo ant pareigunu. Jei policininkai bijos panaudoti ginkla, kita karta kai jus pacius spardys chuliganai jie tik atvaziuois ir pastoves. Ir tada bliausit kas policija nieko nedaro.

Lauk vienareikšmiškai

Visuomenės neturėtų saugoti ir ginti policininkai,kurie nesugeba kitaip suvaldyti agresyvią babytę tik nušaudami.. Kitą kartą bus vaikas, paauglys-agresyvus?tipo kiborgas?..tfu..nepykinkit žmonių su tokių pareigūnų palaikymais..

Anonimas

Dabartiniai policininkai tikrai neįgalus, kadangi nesugeba susitvarkyti artimo kontakto metu su psichiniu ligoniu, ginkluotu peiliu...!!! Tai kur, mielieji, artimos kovos savigynos koviniai veiksmai, kuriais išmušamas jam peilis iš rankų, puolantysis parverčiamas ant žemės ir nuo išorinio skausmingo veikimo negali toliau tęsti agresyvaus puolimo, tam, kad išsaugoti puolančiojo gyvybę...??? Policija naudojo tik ginties priemones per atstumą! Suprasčiau, kad taip padarė civilinis pilietis, kuris neruoštas tokioms situacijoms ir panaudotų ginklą..., bet tuomet jį tikrai apkaltintu, kaip būtinosios ginties viršiją ir nuteistu teisme, o čia viešai puolama ginti policijos pareigūnus, neatlikusius iki galo savo pareigos, nepanaudojusius visų galimų tramdymo priemonių ir nužudo žmogų!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS