Uostamiesčio bibliotekoje – skulptoriaus A.Boso medaliai | Diena.lt

UOSTAMIESČIO BIBLIOTEKOJE – SKULPTORIAUS A.BOSO MEDALIAI

Penktadienį 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos trečiojo aukšto hole vyks klaipėdiečio skulptoriaus Algirdo Boso medalių parodos atidarymas.

Skulptoriaus A.Boso kūryba šiandien yra ne tik Klaipėdos, Lietuvos, bet ir šiuolaikinės pasaulio kultūros dalis. Menininko, nuo 1974-ųjų gyvenančio ir kuriančio Klaipėdoje, darbai pasklidę ne tik šiame mieste, kitur Lietuvoje, jie pasiekė Norvegiją ir Pietų Korėją.

Įspūdingos, meniškos ir modernios A.Boso skulptūros puošia Klaipėdos viešąsias erdves. Senamiestis nebeįsivaizduojamas be paminklo senosios Klaipėdos gyventojams „Bokštas” (1982–1990). Miestą puošia ir kiti kūriniai: „Bundanti mūza” Klaipėdos universiteto Menų fakulteto kiemelyje, dekoratyvinis fontanas Debreceno mikrorajone, Maksimo Gorkio skulptūra Klaipėdos M.Gorkio gimnazijoje, skulptūrinė kompozicija „Šeima” Santuokų rūmuose, skulptūros „Augimas“, „Prabudimas“, „Martynas Mažvydas“, „Torsas“ ir „Dvyniai“ Skulptūrų parke.

Autorių visada dominanti ir jaudinanti tautos istorija išradingai atspindima ir proginiuose medaliuose, pats jis nuolat dalyvauja Lietuvos banko kolekcinių monetų ir naujų paminklų konkursuose. Žinomi A.Boso sukurti medaliai Klaipėdos universiteto 10-mečiui (2001), „Stasys Vaitekūnas” (2006), „Alfonsas Žalys – Klaipėdos garbės pilietis” (2000). Taip pat jo autoriniai kūriniai – Klaipėdos universiteto rektoriaus medalis ir grandinė (1997–2002), Klaipėdos universiteto senato narių regalijos (1997).

A.Bosas – kūrybingas skulptorius, atviras naujovėms ir permainoms. Jo darbai lyg jautrus barometras atspindi Lietuvos skulptūros raidos posūkius, vykusius XX–XXI a. sandūroje.  Dailininko kūriniuose atsiskleidžia savita modernistinė ir postmodernistinė plastinė raiška.  Jo skulptūrų idėjos gimsta grakščių linijų piešiniuose, o užbaigti darbai žavi nūnai retais amato įgūdžiais.

Aktyviai kuriantis ir garsinantis Klaipėdą Lietuvoje ir užsienyje, galintis pasigirti įsimintinais ir reikšmingais meno darbais A.Bosas šiuosyk pristatys bene pačią subtiliausią savo kūrybos dalį – medalius. Jų paroda paženklins autoriaus 70-ąjį gimtadienį.

Parodą bus galima apžiūrėti iki kovo 25 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS