Tailandas į Rusiją gali deportuoti rusų roko grupę, kritikavusią karą Ukrainoje | Diena.lt

TAILANDAS Į RUSIJĄ GALI DEPORTUOTI RUSŲ ROKO GRUPĘ, KRITIKAVUSIĄ KARĄ UKRAINOJE

  • 0

Maskvos karą Ukrainoje kritikuojančiai roko grupei, kurios nariai praėjusią savaitę buvo areštuoti Tailande, gali grėsti deportacija į Rusiją, pirmadienį pareiškė žmogaus teisių gynėjai.

Penki iš septynių progresyvaus roko grupės „Bi-2“ muzikantų keliavo naudodamiesi rusiškais pasais, naujienų agentūrai AP sakė policijos leitenantas Pakpoomas Rojanawipakas (Pakpumas Rodžanavipakas).

Pranešama, kad mažiausiai keturi grupės nariai yra Izraelio piliečiai, įskaitant du jos įkūrėjus Aleksandrą „Šurą“ Umaną ir Jegorą „Liovą“ Bortniką. Pastarasis yra ir Australijos pilietis.

Rusija žinoma dėl savo griežto susidorojimo su karą kritikuojančiais kultūros bendruomenės nariais, net ir veikiančiais užsienyje. Anksčiau Kremlius yra konkrečiai paminėjęs A. Umaną ir J. Bortniką, atkreipdamas dėmesį į tai, kad jie nepalaikė rusų karinių veiksmų Ukrainoje.

Grupės nariai, kurie, kaip įtariama, neturėjo tinkamų darbo dokumentų, buvo suimti ketvirtadienį po koncerto pietinėje kurortinėje saloje Pukete.

Savo oficialiame socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje jie teigė, kad visi jų „koncertai rengiami laikantis vietos įstatymų ir praktikos“.

Anot žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) atstovo Sunai Phasuko (Sunajaus Fasuko) ir Izraelio spaudos pranešimų, sumokėję po 3 tūkst. batų (apie 78 eurų) baudas, jie buvo sulaikyti imigracijos policijos, kuri juos išsiuntė į imigrantų sulaikymo centrą sostinėje Bankoke.

Į užsienį pasitraukęs Rusijos opozicijos politikas ir grupės „Bi-2“ draugas Dmitrijus Gudkovas rusiškai Australijos radijo stoties SBS redakcijai sakė, kad, jo manymu, Maskva daro spaudimą Tailandui, kad grupės nariai būtų deportuoti į Rusiją.

Jam antrino ir S. Phasukas, kuris patvirtino, kad visi septyni suimti muzikantai pirmadienį vis dar laikomi Bankoko kalėjime.

„Disidentinės roko grupės „Bi-2“ nariams gali grėsti griežtas persekiojimas ir kiti rimti pavojai Rusijos valdžios rankose, – AP teigė S. Phasukas. – Bankokas jokiomis aplinkybėmis neturėtų jų perduoti Maskvai, nes tai akivaizdžiai pažeistų tiek tarptautinius, tiek Tailando įstatymus.“

Tailando imigracijos policija kol kas nepateikė jokių komentarų.

Grupės „Iamthemorning“ narė Marjana Siomkina socialiniame tinkle „X“ parašė, kad jos kolega Glebas Koliadinas buvo vienas iš septynių suimtųjų. M. Semkina, Rusijoje gimusi dainininkė ir dainų autorė, gyvenanti Jungtinėje Karalystėje, sakė, kad G. Koliadinas, dabar gyvenantis JK, grupėje „Bi-2“ grojo klavišiniais.

Savo pranešime ji apibūdino „Bi-2“ kaip „kurį laiką buvusią nepatogią Rusijos valdžiai, nes jie yra labai didelė grupė, akivaizdžiai nusiteikusi prieš karą ir (Rusijos prezidentą Vladimirą) Putiną, todėl prieš kurį laiką išvyko iš šalies, kaip ir Glebas“.

 

Gairės: karas Ukrainoje, grupė Bi-2, tailandas, deportacija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS