Tailandas pradėjo tyrimą dėl sulaikytų Rusijos grupės „Bi-2“ narių: gresia deportacija | Diena.lt

TAILANDAS PRADĖJO TYRIMĄ DĖL SULAIKYTŲ RUSIJOS GRUPĖS „BI-2“ NARIŲ: GRESIA DEPORTACIJA

Tailando Nacionalinė saugumo taryba pradėjo tyrimą dėl disidentinės Rusijos ir Baltarusijos roko grupės, sulaikytos dėl imigracijos taisyklių pažeidimų, trečiadienį pareiškė ministras, skambant raginimams nedeportuoti jos narių į Rusiją.

„Nacionalinio saugumo taryba tiria šį klausimą ir išsamiai tikrina informaciją, įskaitant grupės narių pavardes ir tautybes“, – žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Parnpree Bahiddha-Nukara.

Trečiadienį grupės „Bi-2“ nariai, kritikuojantys prezidentą Vladimirą Putiną ir jo karą Ukrainoje, buvo Tailando kalėjime. Praėjusią savaitę jie buvo sulaikyti po koncerto garsioje pietinėje Puketo saloje, pamėgtoje poilsiautojų iš Rusijos.

Pasak „Human Rights Watch“ (HRW), grąžinti į Rusiją jie susidurs su „persekiojimu“. Kremliaus užsienio reikalų ministerijos atstovės kaltino grupę „terorizmo rėmimu“.

Trečiadienį oficialiame grupės puslapyje „Telegram“ kanale paskelbtame įraše sakoma, kad dainininkas Egoras Bortnikas, žinomas sceniniu vardu Liova, išvyko iš Tailando. „Liova iš „Bi-2“ išskrido į Izraelį, kiti grupės nariai vis dar yra migracijos kalėjime ankštoje 80 žmonių skirtoje kameroje“, – sakoma pranešime.

Dedame visas pastangas, kad artistai būtų paleisti, tačiau kiekviename etape patiriame precedento neturintį spaudimą.

Tailando pareigūnai patvirtino, kad praėjusią savaitę Pukete suėmė „septynis ar aštuonis“ žmones, koncertavusius be darbo leidimų, ir sakė, kad jiems gresia deportacija. Šaltinis policijoje trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad „keturi ar penki“ nariai laikomi viename Bankoko sulaikymo centre.

Tailando koncertų organizatorių „VPI Event“ teigimu, visi reikalingi leidimai buvo gauti, tačiau grupei per klaidą buvo išduotos turistinės vizos. „Paprastai tokiais atvejais migracijos tarnybos kreipiasi į renginio organizatorių dėl atitinkamų sankcijų taikymo, – nurodė VPI. – Tačiau šiuo atveju migracijos tarnybų dėmesys buvo nukreiptas išskirtinai į artistus“.

Pasak VPI, Rusijos konsulatas nuo gruodžio mėnesio vykdė kampaniją, kad grupės koncertai būtų atšaukti. „Dedame visas pastangas, kad artistai būtų paleisti, tačiau kiekviename etape patiriame precedento neturintį spaudimą“, - sakoma VPI pranešime.

Kaltinimai Rusijai

Ištremta Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja paragino Tailandą „rasti sprendimą“ ir garantuoti laisvę grupei. „Esu susirūpinusi dėl Baltarusijoje atsiradusios roko grupės „Bi-2“ padėties, – parašė ji socialinės žiniasklaidos platformoje „X“. – Dabar visiškai aišku, kad už grupės deportavimo operacijos stovi Rusija“.

Keli „Bi-2“ nariai turi dvigubą pilietybę, įskaitant Izraelio ir Australijos, grupė gerai žinoma Rusijoje. Keli grupės koncertai buvo atšaukti 2022 m., kai jos nariai atsisakė groti scenoje su karą Ukrainoje remiančiais plakatais, po to jie išvyko iš Rusijos. Vienas iš grupės įkūrėjų atvirai smerkia V. Putino vyriausybę. Jis sakė jaučiąs „tik pasibjaurėjimą“ ir kaltino ilgametį lyderį „griaunant“ Rusiją.

HRW sakė, kad Rusija ne kartą taikėsi į vyriausybės kritikus užsienyje, ir paragino Tailandą paleisti grupės narius. „Tailando valdžia turėtų nedelsdama paleisti sulaikytus „Bi-2“ narius ir leisti jiems eiti savo keliu“, – pareiškė „Human Rights Watch“ direktorė Azijoje Elaine Pearson. „Jie jokiu būdu negali būti deportuoti į Rusiją, kur jiems gali grėsti areštas arba dar blogiau už atvirą Rusijos prezidento V. Putino ir Rusijos karo Ukrainoje kritiką“, – sakoma jos pareiškime.

Gairės: tailandas, tyrimas, Rusijos roko grupė, BI-2, sulaikyti, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS