Namai – ne sienos, ne baldai, o jausmas | Diena.lt

NAMAI – NE SIENOS, NE BALDAI, O JAUSMAS

Kas yra namai? Vieniems tai vieta, kur laukia šeima, kitiems – kampelis, kuriame užlieja ramybės ir saugumo jausmas, o treti džiaugiasi susikūrę namus ant ratų ir galėdami keliauti po platųjį pasaulį, pažinti žmones ir kultūras. Šiandien „Namų“ pašnekovai mums atveria savo namų duris ir mintis.

Svarbiausia – žmonės, su kuriais gyvename

Darius Kairaitis, dailininkas

Yra toks posakis, kad vyras per gyvenimą turi pasodinti medį, užauginti sūnų ir pastatyti namą. Na, sūnų užauginau. Jau turiu ir anūką Jogailą. Medį irgi pasodinau ne vieną. Namą pastačiau ir padovanojau vienam iš TV laidos dalyvių dar tais laikais, kai dirbau prodiuseriu. Prodiusavau laidą „Pirk „Senukų“ prekybos centre – sutik Naujuosius svajonių name“.

Savo rankomis sutvarkiau sodybą ir butą Trakuose, kuriame dabar su žmona gyvename. Beje, kai bute baigiau remontą, panorau svetainėje pakabinti kokį gražų paveikslą. Kadangi tas, kuris man patiko, buvo brangus, nusprendžiau pats nutapyti. Taip ir pradėjau dailininko karjerą.

Ryšys: atrodo, kad jau ir mažasis Jogaila domisi senelio dailininko D. Kairaičio darbais. / D. Kairaičio asmeninio archyvo nuotr.

Gyvenu senamiesčio daugiabutyje, ketvirtame aukšte, su labai gražiu vaizdu į Trakų baziliką (Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilika, – aut. past.), netoli Lukos ežero. Vasarą persimetu per ranką rankšluostį ir einu maudytis. Buvo visokių pasvarstymų – ir apie nuosavo namo statybas, tačiau šiandien su žmona džiaugiamės tuo, ką turime. Nebent kartais apie kokią sodybą viduryje miškų pasvajojame, kur būtų grybų, uogų, kur kokį kepsniuką prie namų galėtume pasičirškinti.

Kai bute baigiau remontą, panorau svetainėje pakabinti kokį gražų paveikslą. Kadangi tas, kuris man patiko, buvo brangus, nusprendžiau pats nutapyti.

Kas man yra namai? Tikrai ne vien gražiai dažytos sienos, baldai ir pan. Namai visų pirma yra jausmas – kai tau juose gera, jauku, šilta, kai norisi į juos sugrįžti. Svarbu ir tai, kas juos supa, – vaizdas pro langus, pasiekiamumas, infrastruktūra. O svarbiausia – žmonės, su kuriais gyvename. Nepriklausomybės pradžioje vedžiau, sukūriau šeimą, kurį laiką gyvenome pas tėvus. Kai Lietuva įstojo į ES, išvykau į Angliją. Galvojau, įsikursiu, o paskui ir šeimą pasiimsiu. Neužteko kantrybės: supratau, kad Lietuva – geriausia, mieliausia, brangiausia ir kad kojos iš jos daugiau nekelsiu.

Išpuoselėjo: namuose paties rankomis sušildytas kiekvienas kampas, užtat dabar juose jauku ir gera, norisi čia ir tapyti. / D. Kairaičio asmeninio archyvo nuotr.

Mėgstamiausias namų kampelis? Negalėčiau nieko išskirti: juk pats savo rankomis visus tuos kampelius iščiupinėjau, išglosčiau, kai remontą dariau. Virtuvėje – pokalbiai, skanus maistas, svetainėje – poilsis, miegamajame – ramus miegas. Patys su žmona griovėme sienas, projektavome, kūrėme savo svajonių namus nuo nulio.

Svarbiausias daiktas bute? Net nežinau: nesu prisirišęs prie daiktų. Gal mano paveikslai? Tapau juos namuose.


Vieta, į kurią norisi ir gera sugrįžti

Agnė Dzeranova, TV3 laidos „Į sveikatą!“ vedėja

Kiek namų su Alanu esame turėję? Bendri bus antri. Nors ne, meluoju: drauge dar porą metų gyvenome Danijoje.

Namai man yra vieta, kur gera grįžti. Todėl ir su vyru stengiamės kurti gražius santykius, rodyti pavyzdį vaikams, kad visiems norėtųsi į juos sugrįžti.

Dabartiniai mūsų namai yra Vilniaus priemiestyje. Man asmeniškai galėtų būti ir kitoje šalyje (kur žiemomis šilčiau) – svarbiausia, kad šalia būtų šeima! Alanui? Ne, jis nori gyventi tik Lietuvoje.

Svarbu: sveiką gyvenseną propaguojantys A. ir A. Dzeranovai savo vaikams nori suteikti tai, kas geriausia, – kad augtų sveiki ir laimingi. / A. ir A. Dzeranovų šeimos archyvo nuotr. 

Mėgstamiausia vieta namuose? Turbūt prie židinio. Nuolat su Alanu kovojame dėl vietos prie jo (juokiasi). Mane ugnis traukia ne tik dėl šilumos: žiūrėjimas į ją ramina.

Savo namų neįsivaizduoju be kiemo. Ir be svarsčių kieme – na, tų didelių metalinių rutulių su rankenomis jėgai ugdyti (šypsosi). Mes – sportiška šeima. Kita svarbi vieta – virtuvė. Mėgstu joje sukiotis. Šią savybę paveldėjau iš mamos. Nors vyras irgi gamina, tačiau man tenka ruošti valgį vaikams. Beje, kalbant apie namus, norėčiau kalbėti ir apie naminį maistą. Mūsų šeimai tai labai svarbu. Ir apie naminius gyvūnus – auginame bišoniuką Šaltį. Simboliškas vardas, nes panašiai tuo metu, kai Šaltis atėjo į mūsų namus, Alanas praėjo grūdintis šalčiu – lįsti į ledo vonią arba į eketę. Aš irgi tai darau, tik rečiau. Mūsų mažoji Atėnė (jai šešeri) šalčio taip pat nebijo, labai mėgsta žiemą basomis bėgioti po sniegą. Paskui visi lendame į pirtį – deriname šaltį su karščiu.

Vaikai auga ne ant asfalto: turime kiemą, už jo – tvenkinys, o svarbiausia, kad šalia – didelė draugiška kaimynų bendruomenė.

Pirmąją ledo vonią pasidarėme iš paprasčiausio šaldiklio. Paskui, padedant specialistams, ją patobulinome ir dabar jomis prekiaujame. Mūsų vonia neturi analogų: pati gamina ledą! Vasaromis tokia vonia – atgaiva, o žiemomis – puiki grūdinimosi priemonė.

Mūsų svajonių namai? Turbūt šitie. Jie užmiestyje, vaikai auga ne ant asfalto: turime kiemą, už jo – tvenkinys, o svarbiausia, kad šalia – didelė draugiška kaimynų bendruomenė. Vaikai čia turi daug draugų, netoliese gyvena mano sesuo, neseniai atsikraustė ir mano mama. Ko daugiau reikia?! Nebent kokio nedidelio pušynėlio...


Jaukiausia – ant sofos su augintiniais

Grėtė Krutovienė, kinologė, šunų dresuotoja

Esu užaugusi Užupyje, mano tėveliai ten tebegyvena. Studijų metais nuomojausi skirtingus būstus. Uch, kokių yra tekę turėti… Jų buvo gal keturi penki, vos ne visuose kursuose po vieną.

Pamenu, kai tik išsikrausčiau iš tėvų, pirmas mano butas buvo prie Lukiškių aikštės, be proto didelis. Pusės jo ploto net nepanaudojome, už šildymą gal 1 000 litų (tais laikais dideli pinigai buvo) mokėjome. Užtai antras mūsų būstas buvo kitas kraštutinumas – 18 kv. m butukas. Tikrai gerokai per mažas (kvatojasi). Paskui gyvenome Karoliniškėse su dviem šunimis ir kate gal 45 kv. m butelyje, o štai dabar jau turime nuosavą būstą Vilniaus centre, kur erdvės pakanka tiek augintiniams, tiek ir žmonėms.

Savi: „Jie kaip radiatoriai – mane šildo“, – sako be augintinių namų neįsivaizduojanti G. Krutovienė. / G. Krutovienės asmeninio archyvo nuotr.

Kas man yra namai? Vieta, kur galiu atsiriboti nuo visko, pailsėti, įsikrauti. Darnos židinys. Namuose jauku, geriau dėliojasi mintys, susiderini, jei esi išsiderinęs. Mėgstamiausia vieta? Atsakysiu kaip tikra šunininkė: ant sofos su savo šunimis! Nes jie kaip radiatoriai – mane šildo. Būna, atsigulu ant sofos, gyvūnai aplimpa iš visų pusių.

Ypač mėgstu žiūrėti į lubas, kur paliktos tokios senovinės medinės sijos. Taip jauku ir gera į tą medį žiūrėti.

Be kokio daikto neįsivaizduoju savo namų? Pirma mintis – kompiuteris, telefonas. Be jų neįsivaizduoju savo gyvenimo. Ar turite omenyje kažką kito? Gyvenimo ironija: kai gyvenome 18 kv. m bute, buvau pati didžiausia daiktų kaupikė. Dabar jau tokia nesu, bet vieną išsirinkti – oi, kaip sunku… Gal imčiau tą pačią lovą – su visais savo augintiniais!

Ar galėtų mano namai būti ten, kur ir mano dantų šepetėlis? Keliauti, žinoma, man labai patinka, bet gyventi vis tiek norėčiau Lietuvoje.

Ar galėtų mano namai būti ten, kur ir mano dantų šepetėlis? Keliauti, žinoma, man labai patinka, bet gyventi vis tiek norėčiau Lietuvoje. Beje, jau kelintus metus važiuojame ir vasaras leidžiame Drevernoje. Mano vyras yra aitvaravimo instruktorius, taigi ir man tenka šiek tiek paragauti šio sporto.

Svajonių namai? Oi, mus abu tikrai labai traukia pajūris, ypač Drevernos pusė. Galėtų jie būti kažkur netoli marių, su 1–2 ha nuosavos žemės sodui, daržams – užsiimčiau gamtine žemdirbyste. Dar koks tvenkinukas ar upelis netoliese nepamaišytų. Ir namukas koks molinukas – vyro rankų darbo!

Čia ateities norai, nes kol kas labai džiaugiuosi ir savo dabartiniais namais prie Vilniaus centro. Vyras juos pats savo rankomis sutvarkė, į jų dizainą integravo labai daug medžio, todėl čia ypač jauku.


Kad ir kur nukeliautum – visada esi namuose

Ieva Paliukaitytė, drauge su Martynu Garjoniu keliaujanti po pasaulį

Šiuo metu esame Dakhloje, Maroke. Jau antrą kartą čia žiemojame dėl gerų oro ir aitvaravimo sąlygų. Šitaip klajūniškai gyventi planuojame tol, kol leis galimybės arba tiesiog atsibos.

Kodėl pasirinkome namus ant ratų? Na, susikūrėme tokias sąlygas, kai galime dirbti iš bet kur, – abu mėgstame keliauti, o namai ant ratų leidžia tai daryti kartu su savo augintiniu Reiliu. Pasiimame kalną aitvaravimo įrangos ir gyvename ten, kur šviečia saulė ir pučia vėjas.

Migruoja: Ieva su Martynu susikūrė tokias sąlygas, kad gali dirbti iš bet kur, todėl savo mobiliųjų namų vietą keičia pagal orą ir norą. / I. Paliukaitytės asmeninio archyvo nuotr.

Kokie namo ant ratų pranašumai? Jų daug. Kad ir kur nukeliauji – visada esi namuose. Be to, gali keisti namų vietą pagal orą, nuotaiką – žodžiu, bet ką. Svarbiausia, kad šitaip gyvendamas sutinki begales įvairiausių žmonių – keistų, įdomių. Ne tik pamatai, bet ir pagyveni skirtingose šalyse, kultūrose.

Kai tik pavyko abiem susidėlioti gyvenimus taip, kad galėtume dirbti iš bet kur, iš karto nusipirkome krovininį autobusiuką „Fiat Ducato“ ir savo rankomis įsirengėme jame namus. Viskas buvo trigubai sunkiau ir užtruko kur kas ilgiau, nei įsivaizdavome, – net metus! Užtai proceso metu išmokome labai daug naudingų dalykų.

Kokie namo ant ratų pranašumai? Jų daug. Kad ir kur nukeliauji – visada esi namuose. Be to, gali keisti namų vietą pagal orą, nuotaiką – žodžiu, bet ką.

Savo namuose ant ratų turime viską: virtuvę su dujine virykle, šaldytuvu ir kriaukle; lovą ir daug spintelių daiktams susidėti; darbo ir poilsio zoną priekyje su stalu, atskirą dušo ir tualeto patalpą. Ir, žinoma, didžiausią garažo erdvę aitvaravimo įrangai susikrauti. Elektra – iš saulės, tad galime savaitę ir daugiau būti ramūs – kol baigiasi vandens atsargos (šypsosi).

Daug kas klausia, ar nesunku gyventi dviese mažoje erdvėje ir dar su šunimi. Iš tikrųjų didžiąją dalį dienos praleidžiame lauke. Kemperyje tik miegame, dirbame ir gaminamės valgyti, o visas kitas gyvenimas vyksta gamtoje. Todėl erdvės tikrai netrūksta. Vienintelis dalykas, kuris užknisa, yra tai, kad… gyvendamas mažoje erdvėje turi tvarkytis nuolatos. Žmonėms kažkodėl atrodo priešingai (juokiasi).

I. Paliukaitytės asmeninio archyvo nuotr.

Kas mums yra namai? Lengvas klausimas – ten, kur gera ir jauku būti su artimaisiais, nepriklausomai nuo to, ar tai nuosavas namas, ar trumpam nuomotas butas, ar mikroautobusiukas viduryje Sacharos. Mums namai ten, kur vienu ar kitu gyvenimo momentu jaučiamės kaip namuose. Mėgstamiausia mano vieta – virtuvė, Martyno – lova. Svarbiausias daiktas abiem – mokos kavinukas.

Ar tai mūsų svajonių namai? Taip, nes šiuo metu toks yra mūsų gyvenimo būdas. Ateityje? Kas žino: juk gali dar įvairiausių kitokių svajonių nutikti!


Neįsivaizduoju savo namų be džiunglių gyventojų

Gerardas Paškevičius, biologas, Džiunglių žmogus

Šiuo metu mūsų su žmona Migle namai yra ten, kur ir darbai, – Kaune. Visi mano egzotiniai augintiniai likę pas tėvus Ukmergėje. Važiuoju pas juos kas trečią dieną, kad visais pasirūpinčiau.

Planuoju ilgainiui Ukmergėje likusią šeimos dalį įkurdinti arčiau mūsų, laikinojoje sostinėje. Augintinių Kaune lauks atnaujintos patalpos ir terariumai su visa reikalinga įranga.

Ar tarp savo roplių turiu drakonų? Žinoma: juk Drakono metai! Vieną mažą drakoniuką – leopardinį gekoną – net atsivežiau į Kauną. Afroditei aštuoniolika metų ir ji yra antras pagal senumą roplys iš daugybės mano augintinių. Tokiomis įspūdingomis akimis, didele galva, stambia uodega. Kodėl tik ją vieną? Nes ši driežų rūšis yra reiklesnė, jiems reikia kasdienės priežiūros. Su gyvatėmis daug paprasčiau.

Jauku: „Dar namas nebuvo pastatytas, o Miglė jau žinojo, kad jame norės sūpynių“, – džiaugiasi išsipildžiusia žmonos svajone G. Paškevičius. / G. Paškevičiaus asmeninio archyvo nuotr.

Kiek namų iš viso esu turėjęs? Ukmergėje – dvejus (gyvenau ir pas tėvus, ir pas senelius), su žmona, kai buvome studentai, nuomojomės irgi du, o štai dabar pagaliau turime savus.

Namai mums tikrai ne sienos ir ne pastatai. Namai ten, kur šeima! Ir kai žmonai sakau, kad važiuojame namo, tai tikrai abu žinome, apie kuriuos namus kalbame.

Ar galėčiau namus kurti užsienyje? Turbūt ne. Esu per daug atsakingas už savo gyvūnus, tad tikrai negalėčiau į viską spjauti ir išvažiuoti gyventi svetur.

Vos nepamiršau – kadangi socialiniuose tinkluose esu geriau žinomas kaip Džiunglių žmogus, neįsivaizduoju namų be džiunglių gyventojų. Kol kas Kaune jų nedaug: terariume gyvena jau mūsų minėtoji gekoniukė Afroditė, narvelyje – Čilės voveriukas Epis, o po namus bėgioja kavalieriaus karaliaus Karolio spanielio ir nykštukinio pudelio mišrūnė Dirsė. Ji nesišeria, neturi kvapo, yra be galo meili ir sociali – sutaria su visų rūšių džiunglių gyventojais.

Mėgstamiausia vieta namuose? Mano – prie kavos aparato, žmonos – vienareikšmiškai svetainėje, kur kabo sūpynės. Namas dar nebuvo pastatytas, o Miglė jau žinojo, kad jame norės sūpynių. Tai buvo pirmasis baldas mūsų namuose. Atsakant į kitą jūsų klausimą – būtent sūpynės yra tas daiktas, be kurio nei aš, nei Miglė nebeįsivaizduojame savo namų (juokiasi).

Ar galėčiau namus kurti užsienyje? Turbūt ne. Esu per daug atsakingas už savo gyvūnus, tad tikrai negalėčiau į viską spjauti ir išvažiuoti gyventi svetur. Jau sakiau, kad kas tris dienas grįžtu pas savo roplių šeimą, kurią sudaro maždaug 20 individų. Vadinasi, šiuo metu turiu kaip ir du namus? Ne, meluoju – gal keturis? Ukmergėje manęs laukia uošviai, žmonos močiutė, mano seneliai ir mano tėvai.

GALERIJA

  • Namai – ne sienos, ne baldai, o jausmas
  • Namai – ne sienos, ne baldai, o jausmas
  • Namai – ne sienos, ne baldai, o jausmas
  • Namai – ne sienos, ne baldai, o jausmas
  • Namai – ne sienos, ne baldai, o jausmas
  • Namai – ne sienos, ne baldai, o jausmas
  • Namai – ne sienos, ne baldai, o jausmas
  • Namai – ne sienos, ne baldai, o jausmas
  • Namai – ne sienos, ne baldai, o jausmas
  • Namai – ne sienos, ne baldai, o jausmas
G. Krutovienės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

As palieku jums ramybe

Grete labai sauni moteris.Linkejimai visiems kurie myli mielus gyvunus. Gelbek mus nuo visokio blogio- nuzmogejusiu...

ot blin

Kaip neciekava šunimis ir katėmis apsikrovusi dar apie kokius jausmus kalba?

jo

namai tai bėgiojantys vaikučiai ir mylintis vyras
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS