Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma | Diena.lt

DUBAJAUS GALIMA NEĮSIMYLĖTI, BET NESIŽAVĖTI JUO NEĮMANOMA

Vaizdingiausių epitetų, tokių kaip Persijos įlankos perlas, aukso miestas ar pirklių rojus, nestokojantis Dubajus ne veltui puikuojasi labiausiai turistų lankomų pasaulio vietų sąraše.

Vaizdingiausių epitetų, tokių kaip Persijos įlankos perlas, aukso miestas ar pirklių rojus, nestokojantis Dubajus ne veltui puikuojasi labiausiai turistų lankomų pasaulio vietų sąraše. Dešimt turiningų dienų Jungtiniuose Arabų Emyratuose praleidusi klaipėdietė Eglė Rekašienė taip pat pripažino, jog Dubajuje verta apsilankyti bent kartą gyvenime.

Iš rudens – į vasarą

Aukščiausias pastatas, didžiausias akvaparkas, brangiausias viešbutis, prabangiausia mečetė – Jungtiniuose Arabų Emyratuose yra visa, kas geriausia, pažangiausia pasaulyje, vardijo Eglė.

Tad, anot pašnekovės, viešnagės šioje šalyje metu pirmiausia norėjosi išvysti tai, kuo ji plačiai garsėja.

Daugiausiai laiko klaipėdietė su bendražygiais praleido Dubajuje.

"Žmonės, su kuriais keliavome, į Dubajų važiuoja kasmet, tad jį pakankamai gerai pažįsta. Tai buvo didelis privalumas, nes mūsų bendrakeleiviai patarė, kur verta apsilankyti, ką verta pamatyti, tačiau kai kas šioje kelionėje buvo nauja ir jiems patiems", – pasakojo klaipėdietė.

Keliautojai stengėsi pasyvų poilsį suderinti su aktyviu. Tad išsinuomotu automobiliu keturių žmonių kompanija per dešimtį dienų įveikė bemaž pusantro tūkstančio kilometrų. Eglė prisipažino, jog jai buvo staigmena, kad tokia paslauga gali pasinaudoti tik turintieji tarptautinį vairuotojo pažymėjimą.

Kas rytą keliautojai bent trejetui valandų išsiruošdavo į paplūdimį – nors norėjosi daug ką pamatyti, tačiau nepraleido progos pasidžiaugti saulės voniomis ir šiltu jūros vandeniu.

Anot Eglės, įpusėjus lapkričiui Dubajuje buvo galima mėgautis nuostabiu oru – termometro stulpelis pakildavo iki 30–35 laipsnių, tačiau pučiant gaiviam vėjui karštis nealino.

Į pliažą – su skafandrais

Įėjimas į mokamus paplūdimius kainuoja nuo 50 litų, tačiau, anot Eglės, kuo puikiausiai galima poilsiauti ir nemokamame miesto pliaže. Jame klaipėdietei teko matyti ir vietinių arabių, kurios net ir tokioje aplinkoje sugeba puoselėti griežtas tradicijas.

"Moterys turi specialią maudymosi aprangą, kuri primena naro kostiumus, dėvi juodus skafandrus. Atrodo kiek keistai", – šyptelėjo pašnekovė.

Ekskursijų maratoną keliautojai pradėjo nuo pasaulinės automobilių parodos, kurioje buvo demonstruojami naujausi ir brangiausi šiandienos modeliai, įspūdingi autobusai transformeriai bei kiti technikos stebuklai.

Be abejo, neaplenkė ir garsių prekybos centrų, į kuriuos dažnas atvykėlis vyksta ne apsipirkti, o tiesiog paganyti akis.

Pašnekovė prisipažino, jog ją sužavėjo Dubajaus senamiestis Deira ir čia šurmuliuojantis nuostabus prieskonių turgus. Anot Eglės, net ir neplanuojantiesiems nieko įsigyti būtina aplankyti ir aukso, taip pat – žuvų turgų.

Keletą valandų pasiplaukiojimui jachta skyrę lietuviai turėjo galimybę ir pažvejoti, ir apžiūrėti miestą iš vandens pusės.

Brangiausias viešbutis

Dvi dienas keliautojai praleido dykumoje – važinėdamiesi automobiliu grožėjosi atšiauriu, tačiau sykiu egzotišku grožiu: aštrių akmenų dykynėmis bei kvapą gniaužiančiai tarpekliais.

Atokiame dykumos viešbutyje apsistojusi kompanija taip pat mėgavosi SPA procedūromis – ajurvediniais indų masažais, karštomis vandenų versmėmis.

Grįždami į Dubajų keliautojai užsuko ir į Šardžą, kad galėtų išvysti šį emyratą garsinantį 100 m aukščio fontaną. "Būtina pamatyti ir aukščiausius pasaulyje Dubajaus fontanus, kurie pagal muziką iššoka į 150 m aukštį. Įspūdis pasakiškas", – pripažino pašnekovė.

Šalies sostinėje Abu Dabyje keliautojai smalsavo išvysti šeicho Zayedo Didžiąją mečetę bei viešbutį, kuris siūlo brangiausius pasaulyje apartamentus.

"Didžiausių 680 kv. m ploto apartamentų kaina parai siekia 1 mln. dolerių. Žinoma, į ją įeina pargabenimas ir atgabenimas iš kokios nori šalies bei visos įmanomos prabangios paslaugos", – pasakojo Eglė, pridūrusi, jog šiame viešbutyje buvo filmuotos ir kino juostos "Seksas ir miestas" scenos.

Garsioji šeicho Zayedo mečetė, pašnekovės teigimu, pribloškia savo didybe ir prabanga.

"Sunku patikėti, kad tokius stebuklus galima sukurti iš marmuro ir kitų statybos, apdailos medžiagų", – žavėjosi interjero dizainerė.

Alkoholis – prabanga

Viešnagę Dubajuje keliautojai vainikavo pakilę į aukščiausią pasaulio dangoraižį Burdž Chalifa. "Pasilikome jį kelionės pabaigai ir neapsirikome. Buvo labai įdomu, nes panoraminį vaizdą išvydome tada, kai jau buvome apžiūrėję miestą, galėjome atpažinti aplankytas vietas", – kalbėjo pašnekovė.

Nors Dubajus kone kiekviename žinginyje pribloškia prabanga, Eglės teigimu, apgyvendinimo bei maitinimo paslaugų čia tikrai įmanoma rasti ir už prieinamas kainas.

"Kelionę galima organizuotis ir pačiam, tačiau tokiu atveju sudėtinga gauti vizą. Kad būtų paprasčiau, turėjome per kelionių agentūrą rezervuoti ir viešbutį. Tačiau kitus viešbučius užsisakinėjome patys", – pasakojo pašnekovė.

Patrauklia akcija suskubęs pasinaudoti ketvertukas SPA viešbutyje dykumoje už dvi paras su pusryčiais sumokėjo 600 litų.

"Puikiai galima pakeliauti, daug ką pamatyti ir nėra tai žvėriškai brangu. Žinoma, alkoholinių gėrimų kainos – kosminės. Alus bare kainuoja nuo 20, kokteilis – nuo 30 litų. Alkoholio parduotuvių nėra, geriausiu atveju jo gali rasti viešbutyje", – griežtą arabišką tvarką iliustravo klaipėdietė.

Žavi dinamiški pokyčiai

Pašnekovės teigimu, šias atostogas galėtų pavadinti tobulomis, jei nebūtų pritrūkę vienos dienos išskirtinai paplūdimio malonumams.

Kalbėdama apie įspūdžius, Eglė pripažino, jog Jungtinių Arabų Emyratų megapolius būtų sudėtinga lyginti su kitais, ypač Europos šalių miestais.

"Apie Dubajų turistų įspūdžiai būna daugialypiai – vieniems jis nepatinka, kiti, priešingai, jį įsimyli. Bet tai, ką matai, negali nežavėti. Man pačiai labiau patinka senieji Europos miestai, kurie turi savitą architektūrą, kurių senamiesčiai pulsuoja autentika, istorija. Vis dėlto kelionės metu buvo tokių momentų, kai pagaudavai save, kad į kažką žiūri išsižiojęs iš nuostabos. Nuo to grožio ir didybės galva svaigsta tiesiogine šio žodžio prasme", – šypsojosi pašnekovė.

Interjero dizainerė prisipažino, jog bent jau iš profesinės pusės savo įspūdžius galėtų įvertinti 10 balų.

"Jei norėčiau tik pailsėti, verčiau rinkčiausi Ispaniją, galiausiai – Turkiją. Bet man tikrai būtų labai smalsu apsilankyti Dubajuje po kokių trejų metų ir pamatyti, kaip jis pasikeitė. Esu faktiškai 100 proc. įsitikinusi, kad jo nebeatpažinčiau. Čia nuolatos vyksta statybos. Ir kai žiūri į trejų metų senumo gidus, regi dykumą, o dabar realybėje – didžiausią rajoną. Kadaise viena dirbtinė palmės sala buvo tik formuojama, o dabar ji visiškai apgyvendinta ir statoma antroji. Tad tiek, kiek Dubajus sugeba pasikeisti per metus, turbūt nesugeba nė viena pasaulio vietovė", – patyrė keliautoja.

GALERIJA

  • Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma
  • Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma
  • Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma
  • Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma
  • Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma
  • Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma
  • Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma
  • Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma
  • Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma
  • Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma
  • Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma
  • Dubajaus galima neįsimylėti, bet nesižavėti juo neįmanoma
  • Žuvų turguje po atviru dangumi galima įsigyti ir ryklienos.
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

to Matosi

visiskai nesinori supeikti, pati pasigooglinu Dubajaus vaizdu - is tiesu jie ispudingi. Tiesiog norejosi straipsnio skaitytojams priminti kad apie siuos grozius yra ir kita nuomone - kad visiskai apsurdiska negyvenamoje dykumoje statyti miesta, kai reikia eikvoti milijardus suraus juros vandens nudruskinimui,isirengineti milziniska ziemos sporto paviljona kai zemiausia temperatura +14 o vidutine auksciausia +40, kur sviecia saule visiskai mazai isnaudojama saules energija ir t.t . Jei kadanors aplankysiu si miesta, vaiksciodama neuzmirsiu , kad tai tik pasaulio Seichu egositiska uzgaida. Pritariu gfd pasisakymams, kai zemeje 1,2mlrd zemiaus skurdo gyvenanciu zmoniu - pinigus galima panaudti visai kitokiems tikslams.

Matosi

kad straipsni komentavo broliai lietuviai. Jeigu jau patys negali visko pamatyti tai bent viska supeiks.

to J.

Neviskas cia auksu ziba. Atkeliavo turistai, ir pamate turistinius objektus. Uztenka pagyventi cia pora men, kad viska suprastum. Su skafandrais niekas i pliaza nevaiksto, nebent Sarzoje, klubuose gali pamatyti daugiau ,,britisku nuogybiu" nei bet kur Lietuvoje. Na nepasakosiu... geriau, pasiskaitykite kelioniu pasakojimus my trips . lt viskas daug objektyviau ;)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS