Advokatas: Darbo partija per 300 tūkst. eurų baudą prašys leisti sumokėti dalimis | Diena.lt

ADVOKATAS: DARBO PARTIJA PER 300 TŪKST. EURŲ BAUDĄ PRAŠYS LEISTI SUMOKĖTI DALIMIS

Koncerno „MG Baltic“ (dabar „MG Grupė“) politinės korupcijos byloje 301,2 tūkst. eurų baudos sulaukusi Darbo partija tikriausiai prašys ją leisti jau sumokėti dalimis, skųs patį nuosprendį Aukščiausiajam Teismui, sako procese partijai atstovaujantis advokatas Vaidotas Sviderskis.

Ši bauda Darbo partijai buvo skirta už kyšininkavimą ir prekybą poveikiu.

Praeitą savaitę Apeliacinis teismas paskelbė nuosprendį šioje baudžiamojoje byloje, jis įsiteisėjo iškart. Netrukus po jo nuteistieji byloje buvo išvežti į Kauno kalėjimą, „MG Grupė“ sumokėjo jai skirtą 1,1 mln. eurų baudą, o buvęs koncerno viceprezidentas Raimundas Kurlianskis – beveik 19 tūkst. eurų baudą,

„Pirmiausia, didelė suma, turbūt yra pagrindinis kriterijus. Kadangi sprendimas yra įsiteisėjęs, aplipdyti ją (baudą – BNS) dar papildomais kaštais, nėra protinga, kai yra protingas būdas išdėstyti mokėjimą laike“, – BNS pirmadienį sakė advokatas V. Sviderskis.

Neretai įvairiose baudžiamosiose bylose teismai, priimdami nuosprendžius, tuo pačiu nurodo, per kokį laikotarpį turi būti sumokėta bauda. „MG Grupės“ byloje paskirtų baudų mokėjimas dalimis nebuvo išdėstytas nė vienam nuteistajam. Tokiu atveju baudos nesumokėję nuteistieji turės kreiptis į teismą dėl jos mokėjimo išdėstymo dalimis.

Politinių partijų finansavimo įstatymas nustato tik ribotas galimybes, iš kur partija gali gauti lėšas.

Teisininkas sako, kad sumokėti tokio dydžio baudą tikriausiai bet kuriai Lietuvos partijai būtų didelė našta, nes partijos turi labai ribotas galimybes tiek lėšas gauti, tiek jas išleisti.

„Politinių partijų finansavimo įstatymas nustato tik ribotas galimybes, iš kur partija gali gauti lėšas“, – sakė advokatas.

Jo teigimu, dėl į teismą dėl baudos mokėjimo tikriausiai kreipsis pati Darbo partija.

Advokatas taip pat sakė, kad partija teiks kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui.

„Partija negali būti atsakomybės subjektas“, – mano V. Sviderskis.

Lietuvos apeliacinis teismas praėjusią savaitę pakeitė pirmos instancijos teismo sprendimą ir visus kaltinamuosius byloje pripažino kaltais.

Buvusiam koncerno viceprezidentui R. Kurlianskiui skirtas laisvės atėmimas šešeriems metams ir daugiau nei 18,8 tūkst. eurų bauda, taip pat jam penkeriems metams atimta teisė eiti vadovaujamas pareigas viešajame ir privačiame sektoriuose, Visuomenės informavimo įstatyme numatytose visuomenės informavimo priemonėse.

Darbo partijos atstovas Seime Vytautas Gapšys pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu ir kyšininkavimo, jam skirti ketveri metai ir šeši mėnesiai laisvės atėmimo, penkeriems metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių, nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas, taip pat nuspręsta iš jo išieškoti 8 tūkst. eurų.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis nuteistas kalėti pusšeštų metų, iš jo taip pat konfiskuoti 241,5 tūkst. eurų, pripažinti kyšiu.

Pasak teismo, koncerną „MG Baltic“ (dabar „MG Grupė“), veikusį per R. Kurlianskį, ir Eligijų Masiulį, Šarūną Gustainį bei Gintarą Steponavičių, atstovavusius Liberalų sąjūdžiui, bei Vytautą Gapšį, atstovavusį Darbo partijai, „siejo įprastines politikos ir verslo bendravimo ribas peržengiantys, t. y. korupciniai, ryšiai“.

Nuteistieji penktadienį buvo pristatyti į Kauno kalėjimą, vėliau, per 10 dienų, paskirstyti į konkrečias bausmės atlikimo vietas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Aikit sau

Tai Uspaskis jau nebenori būt ,,zapaske''partijai savo ir nebenori atšabliuot pinigų savo išdrožtam pinokiui ratavoti?Pas liberastus sklando idėja kepurę perleisti per sėbrų kišenes,tai gal ir čia ji užklys?Turi anys pinigų kaip ir jurbarkiniai,ištraukę savo perą iš tiurmos...

sumoket ne dalimis

50% isieskot is vadovu asmenisko turto ...likusius issieskot is partijos nariu privataus turto... atsakomybe turi but...

skaitytojui

prie ko visas seimas jeigu nusikaltimus daro konkrečios partijos, jų nariai, pati vyriausybė apsoliučiai dirbanti ne taip ne tam ir belekaip?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS