R. Žakaitienė: savivaldybės siūlo atsisakyti kanceliarinių išlaidų, mokėti vieną išmoką | Diena.lt

R. ŽAKAITIENĖ: SAVIVALDYBĖS SIŪLO ATSISAKYTI KANCELIARINIŲ IŠLAIDŲ, MOKĖTI VIENĄ IŠMOKĄ

Savivaldybės siūlo iš viso atsisakyti kompensacijų už išlaidas, susijusias su tarybos nario veikla, ir mokėti bendrą išmoką, kurią politikai naudotų savo nuožiūra, sako Savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.

„Vakar buvo išplėstinis valdybos posėdis, aptarėme, kad labiausiai priimtina būtų įstatymo pataisa, atsisakant kanceliarinių, benzino ir visokių kitokių išmokų, kurios susijusios su savivaldybės tarybos nario darbu, bet būtų įstatyme įvardinta konkreti suma, būtų diferencijuota pagal savivaldybių dydį, pagal gyventojus“, – penktadienį per spaudos konferenciją Vidaus reikalų ministerijoje sakė R. Žakaitienė.

Pasak jos, ši išmoka būtų ir darbo užmokestis savivaldybių tarybų nariams už jų darbą, taip pat jie galėtų šiomis lėšomis dengti su tarybos nario veikla susijusias išlaidas.

„Tokiu būdu ta išmoka tarybos nariams būtų ir už jų darbą tarybos posėdžiuose, komitetuose, darbo grupėse, susitikimuose su gyventojais, o kartu ir poreikiams, jei yra, įsigyti tai, kas reikalinga tarybos nariui“, – sakė asociacijos atstovė.

R. Žakaitienė taip pat teigė, kad atlyginti savivaldybių tarybų nariams už darbą įpareigoja Europos vietos savivaldos chartija.

„Joje yra aiškus įpareigojimas nacionaliniam įstatymų leidėjui, kad tarybos nariai lygiai taip pat turi gauti atlygį už darbą, kuris yra kaip vietos politikų siejamas su darbu taryboj“, – pažymėjo R. Žakaitienė.

Su savivalda susijusius klausimus penktadienį susitikusi su naujai išrinktais metais aptarė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Šiandien buvo įvardintos šios problemos, kalbėjome apie tai, ką mes planuojame daryti – surinkti visus siūlymus, tame tarpe ir su kanceliarinėmis išlaidomis. Labai svarbus aspektas yra viešumas, mes turime turėti labai aiškų apibrėžimą ir įpareigojimą, kad visi dokumentai, visa informacija turi būti pateikiama viešai, tą mes privalome užtikrinti“, – po susitikimo su merais sakė A. Bilotaitė.

Viešojoje erdvėje pastaruoju metu nuskambėjo keli atvejai dėl galimo savivaldybių tarybų narių piktnaudžiavimo išmokomis už darbą, susijusį su tarybos nario veikla.

Teisėsauga šiuo metu aiškinasi aplinkybes dėl kelių savivaldybių tarybų narių išmokų. Tarp jų – Pagėgių, Šilutės, Neringos, Šiaulių, Mažeikių, Kauno miesto bei rajono savivaldybės.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, savivaldybių tarybų nariai atlyginimo negauna, tačiau jiems atlyginama už darbo laiką, kai jie eina savivaldybės tarybos nario pareigas.

Taip pat savivaldybės tarybos nariui gali būti skiriama išmoka apmokėti su veikla susijusioms kanceliarinėms, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos ir kitoms išlaidoms Ji gali būti skiriama kas mėnesį ir už ją turi būti atsiskaitoma ne rečiau kaip vieną kartą per tris mėnesius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

seniūnas

o kaip čia pamiršo patikrinti seniūnaičių išmokas juk taip pat valstybės lėšos

Visu ponaiciu

algas - priristi prie MMA! Koeficientu 2.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS