D. Šakalienė kaltina J. Survilą melu: socdemai palaikė idėją gynybai skirti 3 proc. nuo BVP | Diena.lt

D. ŠAKALIENĖ KALTINA J. SURVILĄ MELU: SOCDEMAI PALAIKĖ IDĖJĄ GYNYBAI SKIRTI 3 PROC. NUO BVP

  • 26

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vicepirmininkui Jonui Survilai kritikuojant socdemų vadovybę dėl jų požiūrio į krašto gynybą, socialdemokratų atstovė Dovilė Šakalienė kaltina konservatorių melu. Anot jo, socdemai palaikė idėją krašto gynybai skirti 3 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP). Pasak D. Šakalienės, patys TS-LKD abejojo tokia iniciatyva.

„Konservatorių strategas Jonas Survila serviruoja melo dozę apie tariamą socdemų prieštaravimą BVP gynybai didinimui ir stoja į vieną gretą su savo partijos lyderiu, prieš dvi savaites aptikusiu, kad esame grėsmingoje geopolitinėje situacijoje, bet mirtinai užmiršusiu, kad gynybos finansavimas yra jų rankose – didieji patriotai gynybai atsisakė skirti bent 3 proc. ir liko su su 2,5 + VIENKARTINIS 0,21proc. bankų solidarumo mokestis.

Suprantu, kad partiniuose renginiuose išsakomos metaforos gali nepatikti oponentams, bet reaguojant taip šlykščiai apsimeluoti yra tiesiog gėda“, – feisbuke rašė D. Šakalienė.

 

 

Ji pažymėjo, kad J. Survila, teigdamas, jog socialdemokratai, 2022 m. partijoms tariantis dėl finansavimo krašto apsaugai didinimo, nepritarė svarstymams gynybai skirti ne 2,5, o 3 proc. nuo BVP, meluoja. 

„Ponas Survila, tuomet kaip premjerės patarėjas, apsilankydavęs darbo grupės dėl Nacionalinio susitarimo dėl gynybos posėdžiuose puikiai žinojo ir savo ausimis girdėjo, kaip ne kartą pabrėžiau socdemų poziciją ĮTRAUKTI 3 proc. BVP GYNYBAI kaip minimumą į susitarimą. Grupei pirmininkavęs Laurynas Kasčiūnas ir visi grupės nariai tai gali paliudyti. Tie, kurie buvo už, ir tie, kurie buvo prieš. Šią poziciją nesyk išsakėme ir komentaruose žiniasklaidai“, – rašė D. Šakalienė.

Socdemės teigimu, patys konservatoriai nepalaikė idėjos krašto gynybai skirti 3 proc. nuo BVP, baimindamiesi, kad gali kilti iššūkių, valdant biudžeto išlaidas.

„Konservatoriai nenorėjo prisiimti šio įsipareigojimo baimindamiesi biudžeto suvaldymo iššūkių, tai matyti ir iš komentarų apie sprendimą „palikti laisvas rankas“ dėl gynybos finansavimo. Tai parodė ir šių metų biudžeto priėmimo batalijos, kuomet valdantieji privertė KAM sumažinti iš pradžių 3 proc. numatytą gynybos biudžetą“, – dėstė parlamentarė.

„(...) užmesti, kad esą socdemai priešinosi 3 proc. gynybai Nacionaliniame susitarime yra gaslightingo klasika. Lietuviškai kalbant, laikyti kitus durniais. Kai pirmąsyk išgirdau šitą užuominą, kad esą mes, socdemai, nenorėjome, kad būtų įtvirtinti 3 proc. nac.susitarime, „Žinių radijo“ eteryje dar pernai vasarą – žodis nustebau būtų per švelnus apibūdinti kaip pasijutau. Eteryje konkrečiai išdėsčiau ir kad esame už, ir kodėl kai kurie buvo prieš. Norėjau tikėtis, kad tai nesusipratimas“, – toliau feisbuke rašė D. Šakalienė.

Ji tvirtino su kolegomis socialdemokratais nuolat kalbanti apie būtinybę didinti finansavimą krašto apsaugai. Socdemė priminė, jog Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) pavasarį priėmė rezoliuciją dėl 3,5 proc. nuo BVP skyrimo krašto apsaugai.

Tai šita šlykštaus viešo melo dozė iš pono Survilos tik darsyk parodo kas yra kas.

„Tai šita šlykštaus viešo melo dozė iš pono Survilos tik darsyk parodo kas yra kas. Kas šantažuoja, meluoja, kursto konfliktus su tarptautiniais ir nacionaliniais partneriais, spardo žvalgybą, žemina kariuomenės vadą ir savo pačių gynybos ministrą, o kas realiai mato situacijos blogumą ir neužsiima blėniais. Na, jei konservatorių tarpe yra sąžiningų žmonių - tai tikiuosi pono Survilos melo pašalinimo ir atsiprašymo. Vilties 1 proc.“, – į konservatorių atstovo pareiškimus reagavo D. Šakalienė.

J. Survila: iš socialdemokratų lyderių girdime žemo, užstalės lygio murmeles

Užsienio reikalų viceministras J. Survila, reaguodamas į sureagavo į LSDP pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės kritiką pastaruoju metu apie Lietuvai kylančias grėsmes prakalbusiam užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui, pareiškė, kad socialdemokratų lyderės pasisakymai yra žemo lygio ir neprisideda prie Lietuvos saugumo stiprinimo.

„Šiandien, kai Gabrielius Landsbergis įspėja dėl sparčiai besiniaukiančių geopolitinės raidos scenarijų (tiek Ukrainos fronte, tiek Vakarų sostinėse) ir siūlo konstruktyviai susitarti dėl papildomų priemonių kaip stiprinti Lietuvos gynybą ir saugumą bei pateikia ir konkrečius pasiūlymus ką galima būtų padaryti bei dėl ko partijoms susitarti, iš vienos seniausių, tradicinių parlamentinių partijų, socialdemokratų lyderių girdime žemo, užstalės lygio murmeles ir paviršutinišką kalbėjimą“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė J. Survila.

Užsienio reikalų viceministras dėstė, kad LSDP iniciatyvai krašto apsaugai skirti 2,5 proc. nuo BVP nustojo prieštarauti, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, tačiau, anot J. Survilos, siūlymui 3 proc. nuo BVP skyrimo krašto gynybai socdemai tąkart nepritarė.

„Tad žvelgiant į tokį track record’ą, jau kam kalbėti apie gynybą, o kam verčiau patylėti. Nors tiesą sakant, daug geriau būtų, kad šioje srityje nebūtų gilių takoskyrų, “jūs ir mes”, o būtų konstruktyvi, dalykiška diskusija. Ne apie obuolius, bet apie konkrečias priemones. Ir ne, pasiūlymas papildomai pritraukti finansavimą per “gynybos obligacijas”, deja, nėra sidabrinė kulka sprendžianti tiek didesnio apginamumo ir atgrasymo, tiek didesnio ir tvaraus finansavimo gynybai iššūkius, nes tas pačias obligacijas juk turėtų išpirkinėti valstybė iš to paties biudžetinio katiliuko“, – socdemų veiksmus vertino

Šeštadienį vykusiame LSDP partijos tarybos posėdyje, kalbėdama apie šalies nacionalinio saugumo klausimus, V. Blinkevičiūtė negailėjo aštrių kritikos žodžių pastaruoju metu apie Lietuvai kylančias grėsmes prakalbusiam užsienio reikalų ministrui G. Landsbergiui.

„Artėjant žiemai – kaip paskutinis obuolys – iš obels nukrenta Gabrielius Landsbergis. Ir it skandalingą naujieną puola skelbti mums visiems žinomas grėsmes. Treji metai valdžioje, Gabrieliau. Treji metai. Reikėjo anksčiau iškristi iš medžio ir pabusti“, – į konservatorių lyderį kreipėsi socialdemokratė.

Ji neatmetė, kad tokia G. Landsbergio kritika yra susijusi su artėjančiais rinkimais.

LSDP pirmininkė taip pat atkreipė dėmesį, kad kariuomenės bei žvalgybos atstovai supeikė konservatorių lyderių „tono dramatizmą ir abejonių sąjungininkų patikimumu kurstymą“.

„Maža to, aiškėja, kad patys konservatorių lyderiai faktiškai privertė Krašto apsaugos ministeriją sumažinti gynybos biudžetą“, – konstatavo ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Dar

Ši pizėė gyva?

ALGIRDAS.

Ši ponia turi didelę paklausą , nes pažiūrėkime kiek partjų yra pakeirusi .

alis...

kiek beskirsi,- vis tiek bus negana... reikia įvesti mokestį už treniruotes Lietuvos žemėse...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS