Desovietizacijos komisija ragina keturiuose rajonuose pakeisti paminklus sovietų kariams | Diena.lt

DESOVIETIZACIJOS KOMISIJA RAGINA KETURIUOSE RAJONUOSE PAKEISTI PAMINKLUS SOVIETŲ KARIAMS

Vadinamoji desovietizacijos komisija, vertinanti nuo sovietmečio likusius viešuosius užrašus ir simbolius, rekomendavo keturių šalies rajonų savivaldybes – Tauragės, Kupiškio, Ignalinos, Mažeikių – pakeisti paminklus sovietinių karių palaidojimo vietose.

Pasak komisijos pirmininko Vito Karčiausko, šiose vietose turi būti pašalinta sovietinė simbolika ir pakeistas atminimo lentų tekstas.

„Komisija nusprendė, kad reikia pakeisti paminklus, atsisakant neteisingų užrašų, pakeičiant užrašais, kurie atspindėtų objektyvią tiesą, atsisakant Lietuvoje uždraustų sovietinių ženklų. (...) Tiesiog konstatuoti, kad čia palaidoti Sovietų Sąjungos kariai ir tokiu būdu pakeisti paminklus“, – BNS trečiadienį sakė V. Karčiauskas.

Mažeikių rajono savivaldybei komisija taip pat rekomendavo pakeisti Salomėjos Nėries, Petro Cvirkos, Liudo Giros, Kolūkiečių gatvių pavadinimus.

Komisija taip pat nagrinėjo Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio Panevėžio skyriaus prašymą nuimti Panevėžyje esančią atminimo lentą Lietuvos žydų kilmės kino ir teatro aktoriui, režisieriui Benjaminui Zuskinui.

„Pateikta medžiaga neįrodė, kad jis bendradarbiavo su KGB. O kad tardymo metu davė parodymus prieš kitus teatro vadovus, meno žmones, deja, bet mes žinome, kokiu būdu buvo duodami tie įrodymai. Tai neįrodo, kad jis buvo KGB agentas, nėra nė vieno žodžio apie tai. Negalėjome priimti sprendimo nuimti lentą, nepakako duomenų“, – pasakojo V. Karčiauskas.

Komisija nusprendė, kad Molėtų rajone esančių Novasiolkos ir Navasiolkos kaimų pavadinimai neturėtų keistis.

„Tie kaimai tokius pavadinimus turėjo ir XIX a., dėl to kalbėti apie kažkokį tai sovietizmą... Taip, slavizmas yra, bet, kas mes tokie, kad keistume pavadinimus“, – sakė komisijos pirmininkas.

Dėl Šiaulių miesto savivaldybės prašymo pakeisti įtakingo sovietinio literatūrologo Kosto Korsako vardo gatvės pavadinimą komisija nusprendė kreiptis į Lietuvos kalbos ir literatūros institutą.

„Kad pateiktų daugiau informacijos apie jo veiklą visais aspektais. Kontraversiška asmenybė, jo veikloje ir kairumo matome, bet ar ką nors padarė prieš Lietuvos valstybę ir jos visuomenę? Palauksime išvadų“, – sakė V. Karčiauskas.

Totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo draudimas Lietuvoje galioja nuo praėjusių metų gegužės. Pagal jį, iš viešųjų erdvių turi būti pašalinti totalitarizmo ir autoritarizmo simboliai – paminklai, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimai, kitokie simboliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

tik isvaikyt

sita velteziu ir neapykantos kurstytoju komisija

o

tai yra tokių???? Siaubas. Nedelsiant sunaikinti.

KURIE NESUGEBA NIEKO GERO PASTATYTI,TAI PRADEDA GRIAUTI.

VIENAS TOKS SUSIREIKŠMINĘS KONSERVUOTAS VEIKĖJAS DZŪKIJOJ GRIOVĖ,NIEKINO PAMINKLUS,TAIKIUS NUZUDYTUS SUDEGINTUS GYVUS ŽMONES DAR KARTĄ PANIEKINO BRUDAS. TAI DABAR MATYT PATS DIEVULIS ATSISUKO VEIDU Į ŠĮ NEVIDONĄ IR PARODĖ JO TIKRĄJĮ VEIDĄ.NETIK PRISITAIKĖLIS ,ISTORIJOS KLASTOTOJAS --BET DAR IR VAGIS TAMPOMAS PO TEISMUS.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS