ES patvirtinus naujas sankcijas Baltarusijai, G. Landsbergis ragina jas griežtinti toliau | Diena.lt

ES PATVIRTINUS NAUJAS SANKCIJAS BALTARUSIJAI, G. LANDSBERGIS RAGINA JAS GRIEŽTINTI TOLIAU

Europos Sąjungai (ES) patvirtinus naujas sankcijas Baltarusijai Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad jas patvirtinti reikėjo jau seniai, ir ragina nesustoti.

„Po metų pertraukos patvirtintos naujos sankcijos Baltarusijai – įvyko tai, kas jau seniai turėjo įvykti. Baltarusija remia Rusijos agresiją Ukrainoje, žmogaus teisių situacija ir toliau blogėja, o Baltarusijos teritorija naudojama sankcijų prieš Rusiją apėjimui“, – BNS perduotame komentare ketvirtadienį sakė ministras.

G. Landsbergis patvirtino, kad naujuoju paketu įvedami nauji ribojimai dvejopo naudojimo prekėms, aviacijos dalims – anot jo, tai padės užkirsti kelią, „kad prekės neatsirastų karo lauke“, taip pat kovos su sankcijų Rusijai apėjimu per Baltarusiją.

„Tačiau negalime sudėti rankų – būtina nedelsiant priimti ir likusią sankcijų paketo dalį. To, viliuosi, taip ilgai laukti neteks“, – sako G. Landsbergis.

Europos Sąjungos narės trečiadienį sutarė sugriežtinti sankcijas Baltarusijai už pagalbą Rusijai tęsiant plataus masto karą Ukrainoje ir už Minsko susidorojimą su opozicija. ES valstybės dėl sankcijų Baltarusijai sugriežtinimo, siekdamos suderinti jas su Rusijai taikomomis priemonėmis, ginčijosi nuo metų pradžios.

Naujos sankcijos į juodąjį sąrašą įtraukė daugiau Baltarusijos pareigūnų, jomis daugiausia siekiama apriboti dvejopo naudojimo įrangos, kuri gali būti naudojama mūšio lauke, naudojimą ir sustabdyti aviacijos dalių išvežimą į Baltarusiją.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka yra artimiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas ir leido, kad jo šalies teritorija būtų naudojamasi kaip Maskvos puolimo Ukrainoje placdarmu.

ES jau yra paskelbusi kelis sankcijų paketus Minskui dėl A. Lukašenkos režimo represijų prieš opoziciją nuo 2020-ųjų ir karo Ukrainoje. Jos apima Baltarusijos vadovo ir jo šeimos narių įtraukimą į juodąjį sąrašą.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Sita

Ministerio parodija ka nors naudingo Lietuvai galetu pasiulyt,ar taip ir nusitampys mirtinai, ropodamas Amerastu klyne?

Gabriuk

Pirma issitrauk JAVirusini raga is s..ub.ines,greit net slyvu paedes nesugebesi prasisrankcint.

Onė

Na šitie tai visur kišasi,vienas suvaikėjęs,kitas niekaip nesubrendęs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS