Etikos sargai pripažino: P. Gražulis balsavo už kitą Seimo narį | Diena.lt

ETIKOS SARGAI PRIPAŽINO: P. GRAŽULIS BALSAVO UŽ KITĄ SEIMO NARĮ

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) šią savaitę pripažino opozicinės Lietuvos regionų frakcijos atstovą Petrą Gražulį balsavus už kitą opozicijos atstovą, socialdemokratą Liną Jonauską, šią situaciją svarstys Seimo valdyba.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija konstatavo, kad P. Gražulis rugsėjo viduryje balsuodamas už Seimo narį L. Jonauską pažeidė Seimo statutą ir valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtiną sąžiningumo principą.

Komisijos duomenimis, P. Gražulis pažeidimą padarė balsuodamas už Seimo rudens sesijos programą.

„Komisija nusprendė įspėti Seimo narį P Gražulį, kad kiekvienas Seimo narys privalo balsuoti asmeniškai ir balso teisės negali būti perduotos kitiems asmenims“, – BNS penktadienį sakė komisijos pirmininkės pavaduotojas liberalas Andrius Bagdonas.

Penktadienį per Seimo plenarinį posėdį Laisvės frakcijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius klausė parlamento vadovės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, ar ši situacija žinoma Seimo vadovybei.

„Šis faktas yra žinomas ir valdyboje jį svarstysime“, – patvirtino V. Čmilytė-Nielsen.

P. Gražulis replikuodamas T. V. Raskevičiui sakė negalintis prisiminti, „kai per dieną balsuojama šimtą kartų“, kas buvo prieš pusę metų.

„T. V. Raskevičius, sėdėdamas kitoj salės pusėj, matė prieš pusę metų, kaip aš balsavau, labai akylus yra. (...) Kai parodysit video medžiagą, aš jums pasakysiu, balsavau ar ne, aš tikrai negaliu prisiminti, kai per dieną balsuojame šimtą kartų, kas buvo prieš pusę metų“, – sakė P. Gražulis.

Seimo EPK vicepirmininkas A. Bagdonas BNS teigė, kad paaiškinime komisijai P. Gražulis sakė apgailestaujantis, jei galbūt balsavo už kitą Seimo narį, ir atsiprašė.

Socialdemokratas L. Jonauskas tvirtino neprašęs P. Gražulio balsuoti už jį.

„Tikrai ne, neprašiau, bet ir to momento nemačiau. Būčiau matęs, būčiau pats kreipęsis į Etikos ir procedūrų komisiją“, – BNS sakė parlamentaras.

L. Jonauskas nusisuko kalbėdamas su kolega balsavimo metu, tuo pat metu P. Gražulis ištiesė ranką į L. Jonausko pusę ir atliko balsavimo veiksmą, J. Jonauskas to nematė, jis buvo nusisukęs.

L. Jonauskas tvirtino tik penktadienį iš žiniasklaidos sužinojęs apie Etikos komisijos sprendimą, pats nematęs, kaip P. Gražulis už jį spaudžia balsavimo mygtuką.

„(Balsavimo – BNS) kortelės nepalikinėju, jeigu nebūnu salėje, nebent vietoje su kolega atsistoju pakalbėti. Greičiausiai buvau nusisukęs ir tuo momentu gal buvau užkalbintas, sunku pasakyti, nemačiau video“, – svarstė L. Jonauskas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vicepirmininkas A. Bagdonas teigė, kad komisija nustatė, jog P. Gražulis už socialdemokratą balsavo šiam nusisukus, kai L. Jonauskas kalbėjo su kolega.

„(... ) P. Gražulis labai gailisi, kad netyčia, kaip jis teigia, gal prabalsavo už kitą narį. L. Jonauskas nusisuko kalbėdamas su kolega balsavimo metu, tuo pat metu P. Gražulis ištiesė ranką į L. Jonausko pusę ir atliko balsavimo veiksmą, J. Jonauskas to nematė, jis buvo nusisukęs“, – žurnalistams Seime sakė A. Bagdonas.

L. Jonauskas teigė nesuprantąs, kodėl kolega galėjo ryžtis padaryti pažeidimą dėl tokio ne itin reikšmingo balsavimo kaip Seimo rudens sesijos darbų programa.

„Man irgi sunku paaiškinti, bet žinant, koks Petras būna emocingas, kartais menkiausias klausimas jam sukelia daug emocijų, jis bėga prie šoninio mikrofono pasisakyti, pyksta ant visų, komentuoja, rėkia, toks žmogaus būdas, nežinau, gal ir tai paskatino, o gal ir kitokie motyvai buvo. Nesiimsiu vertinti, nes nežinau“, – BNS sakė L. Jonauskas.

Pirmasis Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma sakė, kad dėl balsavimo už kitą parlamentarą gali būti inicijuojama apkalta šį pažeidimą padariusiam politikui.

„Taip, tokie dalykai leidžia, manau, pradėti spręsti dėl apkaltos inicijavimo galimybės. Aš nesiimu atsakyti, koks būtų galutinis apsisprendimas, bet pradėti svartyti klausimą tikrai yra pagrindo“, – penktadienį žurnalistams teigė parlamentaras.

2010 metais dėl to, kad Seime balsavo už tuo metu užsienyje buvusį kolegą Liną Karalių, buvo surengta apkalta ir tai dariusiam Aleksandrui Sacharukui, ir pačiam L. Karaliui. Tuomet Po balsavimo L. Karalius prarado parlamentaro mandatą, o A. Sacharukui  kelių balsų persvara pavyko jį išsaugoti.

Tuomet Konstitucinis Teismas pripažino, kad šie parlamentarai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką. Ano teismo, Seimo plenariniame posėdyje balsuodamas už L. Karalių, A. Sacharukas nepaisė iš Konstitucijoje įtvirtinto Seimo nario laisvo mandato principo, taip pat mandato individualumo reikalavimo kylančio draudimo Seimo posėdyje balsuoti už kitą Seimo narį, išreiškė ne Seimo nario L. Karaliaus, bet savo valią, uzurpavo jo teisę savo nuožiūra balsuoti priimant įstatymus ir kitus Seimo aktus, iškreipė balsavimo rezultatus. L. Karalius nusižengė išvykdamas atostogauti tuo metu, kai vyko Seimo posėdžiai.

P. Gražuliui apkalta gresia ir dėl to, kad Apeliacinis teismas yra pripažinęs jį kaltu korupcijos byloje. Procedūra dėl to nepradėta, nes laukiama galutinės instancijos – Aukščiausiojo Teismo – sprendimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

ALGIRDAS.

Kur jis bebūtų --VISUR PRISIŠIKA , JIS SMIRDI TAIP , KAD NET NOSIES PLAUKELIAI GARBANOJASI .

faktas

Vieniems apkalta kitiems ispejimas. Uzkniso Cmilyte. Kai nebus Seimo pirmininke pakviesiu kavos uz kampo

aha

Yra video,patikrinta,viskas,balsavo,lauk,apkalta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS