G. Landsbergis: imituoti rinkimai Rusijoje panašūs į tragišką farsą | Diena.lt

G. LANDSBERGIS: IMITUOTI RINKIMAI RUSIJOJE PANAŠŪS Į TRAGIŠKĄ FARSĄ

  • 26

Beprecedenčio pilietinių ir politinių teisių suvaržymo sąlygomis vykusi balsavimą dėl Rusijos prezidento imitavusi procedūra negali būti laikoma ir vadinama rinkimais, teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Iš neteisės negali kilti teisė, o iš prievartos, priespaudos ir klastojimų – negali kilti tarptautinėje erdvėje gerbtinas legitimumas. Todėl nelaikome ir nevadiname šios falsifikuotos ir imitacinės procedūros rinkimais, nes tai, deja, yra panašiau į tragišką farsą“, – teigia G. Landsbergis.

Oficialiosios Rusijos Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus balsalapius iš daugiau kaip 90 proc. balsavimo apylinkių, dabartinis šalies vadovas Vladimiras Putinas surinko apie 87 proc. visų atiduotų balsų – tai rekordinis procentas.

Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, ši procedūra nebuvo nei sąžininga, nei laisva, neatitiko jokių visuotinai pripažintų demokratijos ir teisinės valstybės standartų.

Todėl nelaikome ir nevadiname šios falsifikuotos ir imitacinės procedūros rinkimais, nes tai, deja, yra panašiau į tragišką farsą.

Užsienio reikalų ministerija pirmadienį taip pat išplatino pareiškimą dėl savaitgalį Rusijoje vykusių rinkimų. Jame teigiama, kad Rusijai tęsiant agresyvų karą prieš Ukrainą, balsavimą imitavusią procedūrą organizavusios institucijos ėmėsi represijų, neteisėtų veiksmų prieš opozicijos ir pilietinės visuomenės atstovus, slopino nepriklausomą žiniasklaidą. Rusija, pažeisdama tarptautinius įsipareigojimus, nepakvietė stebėti rinkimų (ESBO) Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro stebėtojų.

Kaip skelbiama pareiškime, prieš pat šią balsavimą imitavusią procedūrą pasaulį sukrėtusi opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtis Rusijos Arkties kalėjime neaiškiomis aplinkybėmis, nepagrįstai įkalinti kiti politiniai režimo oponentai, kitaminčių persekiojimas Rusijoje ir netgi užsienio valstybėse, – visa tai patvirtina Rusijos valdžios siekį nutildyti kiekvieną, drįstantį kovoti už laisvę ir demokratiją.

„Tokiomis aplinkybėmis gauti naujieji „įgaliojimai“ Vladimirui Putinui stokoja bet kokio demokratinio teisėtumo“, – rašoma pareiškime.

Rusija balsavimą imitavusią procedūrą organizavo ir laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose. Pareiškime pabrėžiama, kad Lietuva kartu su visa Europos Sąjunga nepripažįsta ir niekada nepripažins šios falsifikuotos procedūros rezultatų laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose.

Kaip skelbiama, Lietuva taip pat griežtai smerkia ir prieš Sakartvelo ir Moldovos vyriausybių valią ir be jų sutikimo organizuojamą fiktyvią procedūrą okupuotuose Sakartvelo Cchinvalio ir Abchazijos regionuose bei Moldovos Padniestrės regione, taip dar kartą kėsinantis į kaimyninių šalių suverenitetą.

V. Putinas sekmadienį džiaugėsi pergale rinkimuose, kuriuose nebuvo nė vieno realaus opozicijos kandidato.

Visi svarbiausi 71 metų V. Putino oponentai yra mirę, sėdi kalėjime arba yra ištremti, o Rusijoje tęsiamas susidorojimas su visais, kurie viešai prieštarauja jo valdymui arba Maskvos karui Ukrainoje.

Buvęs KGB agentas V. Putinas yra valdžioje nuo paskutinės 1999-ųjų dienos ir po šių rinkimų savo valdžią šalyje pratęs bent iki 2030 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

del ruskiu nepergyvenu visai...

jie nori - renka... nenori rinkt - jiem isrenka.... a kaip lietuvoj ? balsavimai pagal partinius sarasus yra didziausia beda... as noriu balsuot taip kaip vokietijoj... nepatinka snukis lanzbergio... uzdedi konkurentuj varnele ir vsio... nelieka jo visai...visiskai... 30 metu neina lanbergiu klano nei isspirt nei isbalsuot... ju darbo rezultatai rodo kad jie dirba gerai, bet dirba ne lietuviu tautos gerovei... uz milijoninius nuostolius kurios sukele lanzbergio politika kas atsakys ?...kodel neisieskot teismo keliu is kaltininko ?

M

Tarp kitko,ir jūsų konservatoriai taip įlindo,tauta visai nepritaria.Kadangi gavote labai mazai balsų,nes balsavimo normalaus nebuvo.

PIRMIAUSIAI...

Nusišluostyk savo snargliuotą nosį. Po to gerai pasižiūrėk į veidrodį. Niekuo nesiskiri nuo 5 metų piemens, kuriam dar tik žąsis ganyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS