G. Nausėda apie tyrimo idėją dėl VSD darbo: nors ir penkis tyrimus, nors ir penkias komisijas | Diena.lt

G. NAUSĖDA APIE TYRIMO IDĖJĄ DĖL VSD DARBO: NORS IR PENKIS TYRIMUS, NORS IR PENKIAS KOMISIJAS

Šalies vadovas Gitanas Nausėda teigia nesureikšminantis dalies Seimo narių pasvarstymų apie parlamentinį tyrimą dėl žurnalistų knygoje pateiktų Valstybės saugumo departamento (VSD) darbo aplinkybių.

„Nors ir penkis tyrimus, nors ir penkias komisijas. Kadangi nebuvo sudaryta komisija po informacijos nutekinimo Bartoševičiui skandalo, matyt, atsiras daugiau laiko Seime, galėtų tą laiką kažkam prasmingam išnaudoti. Man, tiesą sakant, tai nėra svarbu“, – žurnalistams Palangoje antradienį sakė prezidentas.

Vasarį išleistoje Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ pateikiamas tuometinio žvalgybos pareigūno liudijimas, jog VSD vadovybė žodžiu davė nurodymus atlikti tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos komandos patikrinimą.

Man, tiesą sakant, tai nėra svarbu.

Dėl šių aplinkybių dalis parlamentarų mano, kad reikėtų pradėti parlamentinį tyrimą. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen yra sakiusi, jog pavasario sesijoje parlamentarai galėtų imtis kelių žingsnių, pavyzdžiui, išsikviesti tam tikrus pareigūnus atsakyti į klausimus, situaciją galėtų aiškintis Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, gali būti pradėtas ir parlamentinis tyrimas.

Prezidentas anksčiau yra kelis kartus sakęs, kad nei pats, nei per savo atstovus nėra prašęs VSD tikrinti jo komandos rinkimų metu.

Knygoje pateikiamas aukštas pareigas VSD užėmusio pareigūno liudijimas, jog jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis popieriaus lapus su daugybe pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“.

Nors VSD Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) pateikė raštą, kad buvo tikrintos visų kandidatų į prezidentus komandos ir rinkiminiai štabai, D. Pancerovas ir B. Davidonytė savo knygoje cituoja minėtą pranešėją, kuris tvirtino, jog tikrintas buvo tik G. Nausėdos štabas ir galimi rėmėjai.

Pranešėjas taip pat knygai liudijo, jog VSD direktoriaus pavaduotojas R. Bridikis patvirtino, kad sąrašai buvo gauti iš paties G. Nausėdos.

„Man atrodo, kad yra ne visai tiriamoji žurnalistika, man atrodo, kad tai yra užsakomoji žurnalistika“, – apie knygą kalbėjo prezidentas, anksčiau ją pavadinęs pasaka.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kas gi galėtų paneigti

Ar tik nebus tie patikrinimai inicijuoti įslaptintos KGB šaikos?

Berniukas

Užteks ir vieno tyrimo,kad nustatyti prezidento užsakytus sekimus

Vanagas

Ar jau greit skelbs pedofilijos bylos nuosprendi ar uzslaptins 75 metams, kaip iprasta kgbistu partijoje?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS