Kinai bando šnipinėti ir Lietuvos politikus: tai kai kurie priima kaip įvertinimą | Diena.lt

KINAI BANDO ŠNIPINĖTI IR LIETUVOS POLITIKUS: TAI KAI KURIE PRIIMA KAIP ĮVERTINIMĄ

  • 5

Mažiausiai du Lietuvos politikai tapo kinų šnipų taikiniais. Tarp jų – konservatorius Žygimantas Pavilionis ir socialdemokratė Dovilė Šakalienė.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis sako, kad kinų bandymą jį šnipinėti priima kaip įvertinimą.

„Neatakuotų komunistinės valdžios iš Pekino, jeigu kažko rimto nedaryčiau“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

Britai ir amerikiečiai apkaltino Kiniją plataus masto kibernetiniu šnipinėjimu. Kaltinimai pateikti septyniems programišiams, kurie priklausė vienai grupuotei.

„Ta grupė, kuri yra identifikuota ir jau sankcionuota tiek Amerikos, tiek Jungtinės Karalystės, dirbo apmokėta Kinijos žvalgybos“, – nurodė Ž. Pavilionis.

Anot Jungtinių Valstijų teisingumo departamento, nukentėti galėjo ne tik Amerikos gyventojai, politikai ir įvairios bendrovės. Pekinui užkliuvo ir Europos Sąjungoje veikiantis tarpparlamentinis aljansas dėl Kinijos.

Bandyta šnipinėti visus jo narius, kuriam priklauso ir du parlamentarai – Ž. Pavilionis ir D. Šakalienė.

„Ilgą laiką vykdo tokio tipo išpuolius, kurių tikslas, kaip ir šios operacijos atveju, matome, yra nutaikytas į tuos politikus, veikėjus, kurie, kaip įsivaizduoja pati Kinija, veikia prieš jos interesus“, – šnekėjo informacinių karų ekspertas Nerijus Maliukevičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Programišiai šnipinėti bandė siuntinėdami tūkstančius kenkėjiškų laiškų.

Elgiasi panašiai kaip finansiniai sukčiai – siunčia nuorodas, prisidengia įvairiomis tapatybėmis. Tikslas – pavogti kuo daugiau duomenų.

„Gauti prieigą, tarkime, prie pašto paskyros, prie kurios prisijungus būtų galima daryti platesnę analizę apie tam tikrą veiklą: susirašinėjimus, kontaktus, tematiką“, – pabrėžė Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) direktoriaus pavaduotojas Antanas Aleknavičius.

„Galbūt stebėti priimamus sprendimus ir taip potencialiai užbėgti už akių Kinijai nepalankiems sprendimams“, – aiškino N. Maliukevičius.

Ž. Pavilionis teigė, esą ne pirmas kartas, kai yra šnipinėjamas. Tačiau, kaip atrodė laiškai, kuriais bandyta politiką paveikti, vis dėlto nematė.

„Manau, kad jie nepriėjo, nes mūsų tos ugnies sienos net neleido prieiti“, – teigė Ž. Pavilionis.

O jei ir būtų matęs, jų nebūtų atidarinėjęs.

„Kadangi pats ir „deepfake“ buvau atakuotas, dėl to teko balsuoti Seime ir kėdė buvo vienąkart išsaugota, kitąkart prarasta. Esu jautrus tokioms atakoms“, – sakė Ž. Pavilionis.

Nors amerikiečiai kalba apie atakas, kurios buvo surengtos prieš trejus metus.

„Ar buvo paveikti Seimo nariai, ar nebuvo? Pagal tą informaciją, kurią turime, tai – tiesiog bandomojo pobūdžio laiškai, kurie nebūtinai padarė kažkokią žalą“, – kalbėjo A. Aleknavičius.

D. Šakalienė teigė, kad bandymų šnipinėti pastebi nuolat.

„Tokių laiškų, be abejo, mačiau, periodiškai matau. Ne tik tuo laikotarpiu, kuris buvo paviešintas JAV pareigūnų. Ir kitais laikotarpiais tie paūmėjimai būna“, – nurodė D. Šakalienė.

Teigė, kad atskirti, kada bandoma kišti nosį į svetimus reikalus, – ne taip ir sudėtinga.

„Mes turėdavome renginius su Aljansu ir jų metu gaudavome elektroninius laiškus su tariamai keičiama renginio data, keičiamu įvairių susitikimų laiku, atšaukiamais renginiais, kai kuriuose laiškuose atšaukiamas Aljanso egzistavimas“, – pasakojo D. Šakalienė.

Nors užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis savo socialiniame tinkle ragino Europą imtis bendrų veiksmų, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas situacijos nedramatizuoja.

Esą Lietuva pakankamai apribojusi kanalus, kuriuos Kinija galėtų panaudoti šnipinėjimui.

Matomas tiesioginis bendradarbiavimas tarp A. Lukašenkos režimo kibernetinių išpuolių specialistų ir Rusijos, bet Kinija lygiai taip pat potencialus šių operacijų partneris.

„Beldėsi ir į Klaipėdos uostą kažkada, bandė įkelti koją – mes neleidome. Bandė eiti į telekomunikacijas, iš esmės dabar uždraudėme. Šioje vietoje esame pavyzdinė šalis, kuri rodo, kaip turėtų elgtis ir kitos šalys“, – tikino L. Kasčiūnas.

Tačiau atsipalaiduoti nederėtų. Už Kinijos kibernetinio šnipinėjimo gali slėptis Rusijos interesai.

„Tas autoritarų aljansas iš tikro stiprėja. Matomas tiesioginis bendradarbiavimas tarp A. Lukašenkos režimo kibernetinių išpuolių specialistų ir Rusijos, bet Kinija lygiai taip pat potencialus šių operacijų partneris. Taip pat įvardijamas Iranas, Šiaurės Korėja, kai jų interesai persidengia“, – šnekėjo N. Maliukevičius.

Pati Kinija amerikiečių ir britų kaltinimus šnipinėjimu vadina politiniu gudravimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Matukas

tai sakė kad su fingalu vaikšto. Jį taip kažkas įvertino

Čia tie

kurie priima įvertinimus pinigais. Na tais kur iš Taivanio:D 1.200 milijardo tai tikrai geras vertinimas. Tik nežinia kur paskui dingo? Dabar žiūri kas juos tep gerai apavė :D:D

PAVILIONIS ir ŠAKALIENĖ -- tai ž i o p l i a i permirkę

OŽIO tvaiku - konservų CHUNTOS tuščiaviduriai s k a l i k a i, kurie be prasmės pastoviai loja žiūrėdami į d a u s a s , tokių n e v y k ė l i ų CHUNTOJE dar yra MALDEIKIS, MATELIS ,DŽIUGELIS, VASILIAUSKAS,MIKULĖNIENĖ ir eilė kitų-- tai CHUNTOS į r a n t y s pamatai, ant kurių vos laikosi kgebisto OŽIO tvartas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS