Kodėl partijos negali išsilaikyti iš nario mokesčio? | Diena.lt

KODĖL PARTIJOS NEGALI IŠSILAIKYTI IŠ NARIO MOKESČIO?

Partijos nario mokestis sudaro tik nedidelę partijų pajamų dalį, o siekiant užtikrinti skaidresnę jų veiklą, partijas būtina finansuoti ir valstybės lėšomis. Taip sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Mažvydas Jastramskis.

LRT Radijo klausytoja Onutė iš Klaipėdos domisi, ar pajamų, surenkamų iš partijos nario mokesčio, neužtenka partijai išlaikyti.
„Norėčiau sužinoti, ar partijų nariai moka partinį mokestį? Jeigu moka, tai kodėl partijoms skiriama lėšų iš valstybės biudžeto, juk dauguma žmonių nenorėtų, kad iš jų pinigų būtų remiamos partijos“, – svarsto Onutė.
TSPMI dėstytojas sako, kad narystės mokestis partijose mokamas ir tradiciškai Vakarų Europoje tai yra vienas iš pagrindinių partijų pajamų šaltinių.

„Ten tokia tradicija atsirado nuo XIX a. pab. – XX a. pr., kai masiškai buvo steigiamos partijos. Tačiau nario mokestis nėra toks, kad partija galėtų išsilaikyti ar daug lėšų iš to skirti savo gyvavimui, tai daugiau socialdemokratinių partijų dalykas“, – aiškina politologas.
Jo teigimu, jeigu žiūrėtume į dabartinių Lietuvos partijų finansines ataskaitas, pateiktas Vyriausiajai rinkimų komisijai, tai maždaug 10 proc. Lietuvos socialdemokratų partijos pajamų sudaro būtent minėtas nario mokestis.

„Kitos partijos taip pat turi narystės mokestį, bet jis sudaro kuklesnę partijų pajamų dalį: Tėvynės sąjungos – tik apie 2 proc.,  Liberalų sąjūdžio – per 4 proc. ir t. t.“, – tikina M. Jastramskis.

Politologo žodžiais, dalis partijos narių turi partijos bilietą, bet neįsitraukia į jos gyvenimą, todėl nebūtų teisinga prašyti didelio nario mokesčio.

M. Jastramskis pažymi, kad narystė partijose tiek Vakarų Europoje, tiek Lietuvoje yra sumažėjusi. „Vidutiniškai partijų nariais Europoje yra 4–5 proc. gyventojų, pas mus tas skaičius – arti 3 proc. Jis nėra blogas, bet vis tiek mažas rodiklis“, – mano politologas.

Todėl, TSPMI dėstytojo manymu, jeigu norima partijas, kaip demokratines institucijas, apsaugoti nuo didelės verslo įtakos ir nešvarių pinigų, reikia jas finansuoti ir iš valstybės biudžeto. „Finansų reguliavimas per valstybę yra įsitvirtinęs demokratiniame pasaulyje kaip būdas, kad partijų veikla būtų skaidresnė“, – tvirtina M. Jastramskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

pilietis

As nekenciu tu vagiu ir aferist partiju. Kodel mano pinigais yra seriamos tos aferistu gaujo vad. Partijomis. Negali issilaikyti is partijos nario mokescio - tegul STIMPA. Salin korupcine rinkimu sistema. Salin partinius sarasus. Vagis ir aferistus - saudyti.

Jonas

Aš prieš partijų finansavimą iš valstybės biudžeto. Privalo partijos išmokti gyventi ir išgyventi iš partijos nario mokesčio.Įdomu,kada ir kas mūsų atsiklausė apie partijų maitinimą pinigais iš mūsų-mokescių mokėtojų, sudėtų lėšų? Kodėl aš ir visi kiti turi finansuoti , daleiskim, kažkokius nei tai krikščionis,nei tai demokratus kuriuos lygtai sujungė tėvynė? Tegul savais pinigėliais išmoksta išsilaikyt.

to Ar tai pateisinama

Dėl partijos narių skaičiaus duosiu pavyzdį iš Panevėžio savivaldybės rinkimų . Valstiečių ir žaliųjų partijos skyrius turi net 15 (!!!!) narių ir 2 jos nariai išrinkti dirbti savivaldybės taryboje . Apie kokį išsilaikymą iš partinių mokesčių gali eiti kalba ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS