Lietuva ragina Rusiją nutraukti agresyvius veiksmus prieš Ukrainą | Diena.lt

LIETUVA RAGINA RUSIJĄ NUTRAUKTI AGRESYVIUS VEIKSMUS PRIEŠ UKRAINĄ

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) pirmadienį paragino Rusiją paleisti Kerčės sąsiauryje netoli Krymo sulaikytus tris Ukrainos laivus ir nutraukti agresyvius veiksmus prieš šią šalį.

„Lietuva ragina Rusijos Federaciją nedelsiant nutraukti agresyvius veiksmus prieš Ukrainą, paleisti sulaikytus Ukrainos laivus ir jų įgulas bei atkurti netrikdomą navigaciją Azovo jūroje“, – rašoma ministerijos pareiškime.

Anot jos, Rusijos veiksmai sulaikant ukrainiečių laivus buvo neteisėti.

Ministerija rusų veiksmus pavadino provokaciniais ir teigė, kad jie „pažeidžia Ukrainos suverenitetą, teritorinį vientisumą, esminius tarptautinės teisės principus ir negali būti kvalifikuojami kitaip negu atviros karinės agresijos aktas prieš Ukrainą“.

„Kviečiame tarptautinę bendruomenę griežtai pasmerkti nepateisinamus Rusijos veiksmus ir imtis visų priemonių, kad jie būtų nedelsiant nutraukti“, – pareiškė URM.

Rusija sekmadienio vakarą apšaudė tris į Kerčės sąsiaurį įplaukusius Ukrainos laivus, motyvuodama, kad šie pažeidė šalies teritorinius vandenis, ir galiausiai juos užėmė.

Kijevas atkerta, jog Azovo jūra, į kurią plaukė laivai, laikoma bendro naudojimo pagal Rusijos ir Ukrainos susitarimą, o rusai dėl laivų maršruto buvo įspėti.

L. Linkevičius pažadėjo paramą

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pirmadienį kalbėjosi telefonu su Ukrainos kolega Pavlo Klimkinu ir pažadėjo Kijevui Lietuvos paramą po to, kai Rusija užėmė tris ukrainiečių karo laivus Kerčės sąsiauryje.

„Pasikalbėjau telefonu su Ukrainos kolega Pavlo Klimkinu. Po Rusijos atakos prieš Ukrainos laivus Kerčės sąsiauryje dar kartą patvirtinau jam tvirtą Lietuvos solidarumą“, – tviteryje parašė L. Linkevičius.

„Tarptautinė bendruomenė turi pateikti tvirtą atsakymą į tokį nepriimtiną ir provokuojantį elgesį“, – pridūrė jis.

Rusija sekmadienio vakarą apšaudė tris į Kerčės sąsiaurį įplaukusius Ukrainos laivus, motyvuodama, kad šie pažeidė šalies teritorinius vandenis, ir galiausiai juos užėmė.

Kijevas atkerta, kad Azovo jūra, į kurią plaukė laivai, laikoma bendro naudojimo pagal Rusijos ir Ukrainos susitarimą, o rusai dėl laivų maršruto buvo įspėti.

Anot Ukrainos, per incidentą sužeisti šeši jos kariai.

Seime – siūlymas įvesti sankcijas

Reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainos atžvilgiu, Seimui teikiama rezoliucija, kurioje parlamentas raginamas kreiptis į tarptautines institucijas, kad šios imtųsi visų priemonių, jog Maskva nutrauktų Azovo jūros militarizaciją, laikytųsi branduolinio ginklo neplatinimo sutarties bei imtų vykdyti Minsko susitarimus. Konservatoriai taip pat siūlo, reaguojant į 2018 m. lapkričio 25 d. incidentą Kerčės sąsiauryje, įvesti papildomas sankcijas asmenims, atsakingiems už šį agresijos aktą.

Rezoliuciją teikia Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos nariai Gabrielius Landsbergis, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Andrius Kubilius.

Siūlomu dokumentu Seimas kviečiamas kreiptis į Europos Sąjungos ir NATO šalis nares, taip pat į ESBO, Europos Tarybą ir Jungtines Tautas.

TS-LKD lyderis G. Landsbergis teigia matantis ir branduolinio ginklo dislokavimo Kryme pavojų.

„Nerimą kelia ir signalai, kad Rusijos neteisėtai aneksuotame Kryme gali būti siekiama atnaujinti branduolinio ginklo saugojimo infrastruktūrą, o tai reiškia, kad gali būti ruošiamasi branduolinio ginklo dislokavimui neteisėtai aneksuotoje Ukrainos teritorijoje“, - pažymėjo G. Landsbergis.

Pasak R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, Lietuva tvirtai ir nuosekliai remia Ukrainos suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą tarptautinės bendruomenės pripažįstamų sienų ribose, taip pat Ukrainos europinės ir euroatlantinės integracijos kryptį, griežtai smerkia Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir niekada nepripažins neteisėtos Krymo aneksijos.

„Rusijos Federacijos vykdoma Azovo jūros militarizacija turi būti nedelsiant nutraukta, o vakar dienos įvykiai vertintini kaip tolimesnė Rusijos agresija prieš Ukrainą, kelianti grėsmę platesniam regionui“, - pažymi Seimo narė.

Rezoliucija teikiama reaguojant į lapkričio 25 d. incidentą, kai Ukrainos karinio laivyno laivai, plaukiantys iš Odesos į Mariupolį, buvo taranuoti ir nepraleisti pro Kerčės sąsiaurį, nors buvo iš anksto informavę Rusijos Federaciją apie savo maršrutą, o jiems apsisukus ir grįžtant atgal į Odesos jūrų uostą, buvo Rusijos Juodosios jūros karinio laivyno bei pasienio apsaugos tarnybos laivų apšaudyti ir sulaikyti neutraliuose vandenyse. Dėl šios atakos buvo sužeisti šeši Ukrainos įgulos nariai.

Rusijos Federacija jau kurį laiką savivaliauja, neteisėtai vykdydama sustiprintą civilių krovininių laivų, siekiančių per Kerčės sąsiaurį patekti į Ukrainos uostus Azovo jūroje, patikrą, o pasinaudojusi pastaruoju incidentu, visiškai užblokavo tokių laivų judėjimą. Tuo tarpu Rusijos karinio jūrų laivyno pajėgumai Azovo jūroje stiprinami.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Tavomocias

Tegul toliau ragina pis ir mum ragu kai užpisim juos.

juozas

Sandonkan Plaukioji suduose

LT

Kas bus sekantis po Rosijos? Idijotam limpa melas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS