Nepalankaus KT sprendimo sulaukęs R. Žemaitaitis žada atsisakyti Seimo nario mandato | Diena.lt

NEPALANKAUS KT SPRENDIMO SULAUKĘS R. ŽEMAITAITIS ŽADA ATSISAKYTI SEIMO NARIO MANDATO

Konstituciniam Teismui pripažinus, kad Remigijus Žemaitaitis sulaužė priesaiką, jis pats žada artimiausiu metu atsisakyti Seimo nario mandato.

Tokiu veiksmu politikas siekia išvengti Seimo balsavimo dėl mandato panaikinimo. Jei parlamento nariai tam pritartų, R. Žemaitaitis nebegalėtų būti renkamas prezidentu ar parlamentaru 10 metų.

„Faktas, taigi matote, kad akivaizdžiai teismo sprendimas dalinis, t. y. 50 procentų: teismas visiškai nepasisako dėl teisinio pagrindo, nes kaip gali neteisėta komisija priimti sprendimą ir tuo pagrindu daryti apkaltą, – žurnalistams ketvirtadienį sakė politikas. – Kadangi teismas nusišalino nuo antro klausimo, t. y. dėl neteisėto komisijos sudarymo, tai faktas, kad reikia pareiškimą dėti ir nėra ko čia žaisti.“

Šiuo metu R. Žemaitaitis dalyvauja prezidento rinkimuose, jo partija „Nemuno aušra“ dalyvaus ir vėliau šįmet vyksiančiuose parlamento rinkimuose.

Jis sako prašymą atsisakyti Seimo nario mandato ketinantis teikti artimiausiu metu: „Ryt ar kitą savaitę.“

Politikas taip pat tvirtino, jog KT nepasisakius apie Seimo apkaltos komisijos sudarymo teisėtumą, „atsiranda pagrindas kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą“.

„Tikėjausi, kad teismas pasisakys dėl komisijos sudėties sudarymo“, – po sprendimo sakė politikas. – Teismo sprendimas yra vykdytinas bet kokiu atveju.“

Bylą dėl R. Žemaitaičio antisemitinių pasisakymų nagrinėjęs KT padarė išvadą, kad politikas savo pasisakymais nepaisė Konstitucijos preambulėje įtvirtinto tautinės santarvės puoselėjimo imperatyvo, nesilaikė Seimo nario priesaikos, Seimo nario pareigos vykdyti Konstituciją ir įstatymus.

Kas yra įdomiausia, kad Lietuvoje mes žengiame į kitą politinės kultūros lygį. (...) Bet tokia yra Konstitucinio Teismo valia.

Po posėdžio KT pirmininkas Gintaras Goda žurnalistams sakė, kad nors Konstitucija numato teisę žmogui turėti įsitikinimus ir juos laisvai reikšti, tačiau draudžia žeminti kitų žmonių orumą, pažeisti jų lygias teises, kurstyti nesantaiką, demonstruoti nepagarbą ar neapykantą.

R. Žemaitaitis teigė, kad ši byla sukuria precedentą už žodžius bausti ir kitus politikus.

„Kas yra įdomiausia, kad Lietuvoje mes žengiame į kitą politinės kultūros lygį. (...) Bet tokia yra Konstitucinio Teismo valia“, – kalbėjo jis.

Vis tik politikas teigė nesigailintis savo komentarų apie Izraelį. Jis taip pat sakė kalbėjęs faktais, tačiau emocionaliai.

„Banga atsirita ir labai didelė atsirita, nes tai, ką daro Izraelis Palestinoje ir su Palestinos žmonėmis ir jų žudymais, neapykanta pačiai tautai tik didėja, auga. Tą rodo dabartiniai Amerikos, Ispanijos Airijos piketai ir neramumai“, – sakė R. Žemaitaitis.

Apkaltos parlamentarui Seimas nusprendė imtis pernai lapkritį, kai dalies visuomenės ir politikų kritikos sulaukė jo antisemitiniai, tautinę nesantaiką kurstantys įrašai socialiniame tinkle „Facebook“.

Seimo patvirtintoje specialios komisijos išvadoje nurodoma, kad R. Žemaitaitis nepaisė iš Seimo nario priesaikos, jos konstitucinio statuso, atsakingo valdymo principo, Konstitucijos kylančių, reikalavimų, jog tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymas, šmeižtas ir dezinformacija yra nesuderinami su laisve reikšti informaciją.

R. Žemaitaitis Seimo apkaltos komisiją vadino neteisėta, o jam metamus kaltinimus – absurdiškais.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Parlamentas vasarį panaikino R. Žemaitaičio teisinį imunitetą, kad prokurorai jam galėtų pateikti įtarimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

As esu Dusanskis kuris dolbina lietuvius ir nereikia dveju uzteks manes vieno.Antros keliones I tevyne matuska rosija daugelis ir taip neislaikis.Zodziais mes nugalesime lie.parazytus.

Retorinis klausimas

Ir kodėl visokios prorusobelarusfašistinės, antisemitinės ir kitokio plauko padugnės paskutiniu metu į paviršių išplaukia daugiausiai Žemaitijoje?...

> Neabejoju

Tikros veršiuko svajones prie Nemuno prieš Aušra
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS