Premjerė dėl mokytojų algų: susitarimas sunkiai įmanomas, kai viena pusė negirdi argumentų | Diena.lt

PREMJERĖ DĖL MOKYTOJŲ ALGŲ: SUSITARIMAS SUNKIAI ĮMANOMAS, KAI VIENA PUSĖ NEGIRDI ARGUMENTŲ

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad susitarimas su streikuojančiais mokytojais įmanomas, bet ne tada, kai viena derybų pusė negirdi finansinių argumentų, kad „yra tam tikros galimybių ribos“.

„Susitarimas yra įmanomas. Tai turbūt įrodo tas faktas, kad su keturiomis profesinėmis sąjungomis yra pasirašytas susitarimas, vadinasi, jis yra iš principo įmanomas. Bet susitarimas yra sunkiai įmanomas tada, kai viena pusė negirdi argumentų ir pasako, kad bus arba šitaip, arba niekaip kitaip“, – ketvirtadienį žurnalistams Rukloje sakė I. Šimonytė.

Andriaus Navicko vadovaujamai Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai (LŠDPS) nuo praėjusios savaitės tęsiant streiką, premjerė dėkojo profesinėms sąjungoms, kurios sutarė su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) dėl atlyginių augimo.

„Aš labai dėkoju, kad tos profesinės sąjungos, kurios įsiklausė į argumentus, nors jos dabar kaltinamos kaip neva neatstovaujančios mokytojų, vis dėl to supranta, kad yra tam tikros galimybių ribos, ką Vyriausybė gali konkrečiais biudžetiniais metais padaryti. Tai tas padidinimas gal kai kam atrodo labai mažas, 10 proc., pamanyk, vaivorykštė, ne kaži kas, yra 330 mln. eurų per vienerius metus“, – kalbėjo premjerė.

Vyriausybė siūlo algas mokytojams kitąmet kelti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., o nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Aš labai dėkoju, kad tos profesinės sąjungos, kurios įsiklausė į argumentus, nors jos dabar kaltinamos kaip neva neatstovaujančios mokytojų, vis dėl to supranta, kad yra tam tikros galimybių ribos.

A. Navicko vadovaujama LŠDPS su tokiu didinimu nesutinka ir po kelių derybinių susitikimų su švietimo, mokslo ir sporto ministru G. Jakštu sutarimo nerado.

Švietimo ministras yra ne kartą patvirtinęs, kad daugiau finansinių galimybių kelti mokytojų algoms, nei pasiūlyta, nėra, ir derėtis galima nebent dėl kitų profesinės sąjungos keliamų reikalavimų.

A. Navickas iš pradžių skelbė siekiantis, kad mokytojų algos augtų 56 procentais, šį reikalavimą vėliau profsąjunga sumažino iki 46 procentų. Trečiadienį vakare dėl šio reikalavimo profesinė sąjunga tvirtina pasiūliusi ir dar vieną kompromisą, tačiau jo nedetalizuoja.

Dar keturios švietimo sektoriaus darbuotojus vienijančios profesinės sąjungos, tarp jų ir Egidijaus Milešino vadovaujama Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, praėjusį ketvirtadienį sutarė iki kitų metų gegužės parengti planą, kaip bus didinamas darbo užmokestis mokytojams po 2024 metų.

E. Milešino profsąjunga pirmadienį priėmė sprendimą pasirašyti atnaujintą šakos kolektyvinę sutartį ir pranešė atsisakantys streiko planų.

Reikalaudami geresnių darbo sąlygų mokytojams, daugiau kaip 2 tūkst. pedagogų praėjusį penktadienį pradėjo streiką, jį kol kas planuojama tęsti iki spalio 28 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Anonimas

Žmonės nieko nekontroliuoja. Jei taip būtų, tvirtintume arba atmestume kiekvieną svarbesnį pakeitimą. Sakote negali paruošti mokinių, o gal dalis nemotyvuoti ir jų niekaip neparuoši, gal klasės perpildytos ir kiekvienam asmeniškai patarnauti negali. Įsivaizduoju kad yra kaip ir seniau panašu į universitetinę tvarką. Ateina mokytojas, išdėsto srautu, kas nespėja turi namie prašyti tėvų ar korepetitorių pagalbos.

v

Kai seimūnams pasikelt algas ir ne procentais, bet kartais, tai diskusijų jog nėra pinigų nebuvo. Kada valdžiažmogių atlyginimus tvirtins rinkėjai balsavimo į seimą metu?

Na

Mokytojų yra taip pat visokių nesugebantis paruošti mokinį. Tačiau pinigų nori nemažo kiekio. Pradėkit nuo savo darbo kokybės , kurios tiktai trūksta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS