Regionų partija gaus per 126 tūkst. eurų dotaciją, dėl kurios bylinėjosi dar pirmtakė | Diena.lt

REGIONŲ PARTIJA GAUS PER 126 TŪKST. EURŲ DOTACIJĄ, DĖL KURIOS BYLINĖJOSI DAR PIRMTAKĖ

Lietuvos regionų partija gaus per 120 tūkst. eurų dotaciją, dėl kurios bylinėtis pradėjo dar jos pirmtakė Lietuvos socialdemokratų darbo partija.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šią savaitę priėmė sprendimą Regionų partijai skirti 126 tūkst. 398 eurus už 2020 metų antrą pusmetį, skaičiuojant iki spalio 11 dieną vykusių Seimo rinkimų. Kadangi šios lėšos nėra numatytos biudžete, VRK kreipėsi į Finansų ministeriją papildomų asignavimų.

Sprendimą dėl dotacijos VRK priėmė po liepą priimtos neskundžiamos Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) nutarties, kuria vertintas dar 2020 metų dotacijų skirstymas.

2020 metų antrojo pusmečio dotacijas VRK paskirstė jau įvykus Seimo rinkimams, lapkričio pradžioje. Tuometinei Socialdemokratų darbo partijai iš pradžių buvo skirta 225 tūkst. 798 eurų, bet per tą patį posėdį VRK pakeitė sprendimą ir nusprendė dotacijos nebeskirti.

„Socialdarbiečiams“ dotacija buvo numatyta ne pagal buvusius Seimo rinkimų rezultatus, o kaip po Seimo rinkimų įregistruotai partijai, turinčiai frakciją Seime. VRK nariai tuomet atkreipė dėmesį, jog galimybė po rinkimų susikūrusiai partijai, turinčiai frakciją Seime, skirti dotaciją numatyta tik iki artimiausių Seimo rinkimų, tuo tarpu šie jau buvo įvykę.

„Socialdarbiečiai“ VRK sprendimą apskundė teismui ir jis nurodė komisijai iš naujo svarstyti klausimą dėl dotacijos – ginčą dėl dotacijos bei jos dydžio praėjusią savaitę galutinai išsprendė LVAT.

LVAT liepos 19 dienos nutartimi konstatavo, kad Lietuvos regionų partijai, t. y. buvusiai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai turi būti skirtas finansavimas, bet ne už visą pusmetį, o tik už laikotarpį iki pirmųjų Seimo rinkimų po partijos registravimo.

„Skiriant finansavimą šios bylos atveju teisė į jį pareiškėjui pasibaigia įvykus pirmiesiems Seimo rinkimams po naujos politinės partijos įregistravimo. Taigi, pareiškėjui skirtinas finansavimas turi būti skaičiuojamas ne už visą pusmetį, o tik laikotarpį iki pirmųjų Seimo rinkimų po naujos politinės partijos įregistravimo“, – nurodė teismas.

Vykdant šį sprendimą „socialdarbiečiams“ skirta ne visa  buvusi numatyta per 225 tūkst. eurų dotacija, o už 103 dienas nuo metų pradžios iki Seimo rinkimų, ir galutinė suma sudarė per 126 tūkst. eurų.

Dotacijos partijoms paskirstomos pagal praėjusių rinkimų rezultatus, jei jos surenka daugiau kaip 2 proc. rinkėjų balsų. Taip pat numatyta, kad valstybės biudžeto asignavimai irgi skiriami jau po Seimo rinkimų įsteigtai politinei partijai, jei ji turi frakciją Seime. Tokia išimtis taikoma iki pirmų parlamento rinkimų, kuriuose ta partija dalyvauja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS