S. Cichanouskaja: Minsko režimas jau nužudė penkis politinius kalinius, aukų bus daugiau | Diena.lt

S. CICHANOUSKAJA: MINSKO REŽIMAS JAU NUŽUDĖ PENKIS POLITINIUS KALINIUS, AUKŲ BUS DAUGIAU

Vilniuje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja sako, kad Minsko režimas per pastaruosius kelerius metus kalėjimuose nužudė penkis politinius kalinius ir aukų ateityje daugės.

„(Aliaksandro – BNS) Lukašenkos režimas jau nužudė penkis Baltarusijos politinius kalinius: Iharį Ledniką, Vitoldą Ašuraką, Vadimą Krasko, Alesį Puškiną, Mikalajų Klimovičių“, – penktadienį žurnalistams sakė baltarusių opozicionierė.

„Ir jis toliau žudo – įkalintieji lėtai žudomi kalėjimuose“, – pridūrė ji.

S. Cichanouskaja ir keliolika aktyvistų penktadienį priešpiet surengė protesto akciją prie Baltarusijos ambasados Vilniuje, siekdami atkreipti dėmesį į įkalintus kolegas. Baltarusių opozicija skaičiuoja, kad tokių yra apie pusantro tūkstančio.

Praėjo metai, kai pastarąjį kartą buvau susisiekusi su savo vyru. Nuo tada – tyla.

„Praėjo metai, kai pastarąjį kartą buvau susisiekusi su savo vyru. Nuo tada – tyla. – kalbėjo moteris. – Gavau tik anoniminį laišką, kad jis mirė.“

S. Cichanouskajos vyras Siarhejus įkalintas dar 2020-aisiais, kai paskelbė ketinantis siekti Baltarusijos prezidento posto.

Pasak jos, jau metus susisiekti nepavyksta ir su kitais žinomais kalinčiais aktyvistais: Marija Kolesnikova, Viktoru Babaryka, Maksimu Znaku, Ihariu Losiku.

„Atimta galimybė susisiekti yra tam tikra kankinimo forma. Ji veikia ne tik mūsų politinius kalinius, bet ir jų šeimas“, – sakė S. Cichanouskaja.

Buvusi A. Lukašenkos varžovė per 2020 metais vykusius prezidento rinkimus tvirtino, kad Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtis turėjo išjudinti tarptautinę bendruomenę, bet kol kas girdimas tik „pasmerkimas ir susirūpinimas“.

Ji paragino Jungtines Tautas kuo sparčiau spręsti šį klausimą, nes jis – humanitarinis, o ne politinis.

„Turime imtis veiksmų, kad išvengtume tolesnių tragedijų. Žmonių kankinimas kalėjimuose turi liautis“, – sakė opozicionierė.

S. Cichanouskajos teigimu, baltarusių opozicijos atstovai su Vakarų šalimis svarstė, kaip išlaisvinti bent dalį įkalintųjų, tačiau kol kas nesėkmingai.

„Mes kreipėmės į popiežių, politikus, diplomatus, bet iki šiol net nežinome, ko nori režimas. Lukašenkos režimui politiniai įkalinimai nėra problema. Mes turime padaryti, kad tai būtų jų problema, ir tada jie patys ieškotų galimybių, kaip apsikeisti (įkalintaisiais – BNS)“, – kalbėjo ji.

Pasak S. Cichanouskajos, tam reikia daugiau politinės valios, būtinos sankcijos ir didesnis spaudimas Minsko režimui.

Po prezidento rinkimų 2020-aisiais Baltarusijoje kilo protestų banga, tačiau nuo 1994 metų šaliai vadovaujančio A. Lukašenkos režimas brutaliai numalšino visas nepaklusnumo apraiškas. Dalis opozicionierių sulaikyti arba buvo priversti palikti šalį.

Vakarų valstybės šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

123

Ar tie politiniai kaliniai, kaip ir Navalnas, visi privalo būti nemirtingi ? Tada geriausias būdas ilgai gyventi - tapti politiniu kaliniu pas Lukašenką ar Putiną.

Nuomonė

Būtų šventė, jei šita šlykšti gnida užverstų kanopas ir nekiršintų žmonių.

Tai, kad

Tarakono metinės spaudos konferencijos - banalūs "show": propagandos ir melo srautas, į klausimus atsako klausimu, dauguma tezių - kremliaus vaduko aidai, atkartoja, kaip papūga; ir tos paruoštos banalios klapčiukų liaupsės, ditirambai... o jau prezidentinis leksikonas, - kaip patyrusio banditėlio...Ir pilamas purvas ant ES, UK, Lietuvos, grasinimai 3-ju pasauliniu…
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS