S. Gentvilas ragino merus ruoštis: savivaldai perduodama apie 120 tūkst. ha miestų žemės | Diena.lt

S. GENTVILAS RAGINO MERUS RUOŠTIS: SAVIVALDAI PERDUODAMA APIE 120 TŪKST. HA MIESTŲ ŽEMĖS

  • 9

Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) nuo kitų metų perduodant savivaldai apie 120 tūkst. hektarų miestų žemės, aplinkos ministras Simonas Gentvilas penktadienį merus paragino ruoštis pertvarkai bei atlikti būtinus darbus.

Pasak S. Gentvilo, savivaldybės galės sudaryti žemės nuomos sutartis, formuoti žemės sklypus, plėsti miestų rekreacines zonas, planuoti statybas ar kurti renovuotų daugiabučių kvartalus, be to, didės jų pajamos.

„Nuo kitų metų įvyks lūžio taškas – gausite ne vieną valstybės deleguotą funkciją ir apie tai kviečiu iš anksto galvoti ir tam ruoštis. Po sausio 1-osios jums nebereikės atsiklausti valstybės leidimo įgyvendinant savo vizijas. Žemės tvarkymas ir administravimas taps jūsų įrankiu, už kurį būsite atsakingi“, – susitikime pabrėžė S. Gentvilas. 

Nuo 2024 metų sausio NŽT valdyta žemė – tiek registruota Nekilnojamo turto registre, tiek nesuformuoti žemės plotai, esantys miestų teritorijose, bus perduodami valdyti savivaldybėms.

Tuo metu NŽT konsultuos ir kontroliuos, formuos vieningą praktiką ir padės savivaldybėms rasti sprendimus, kaip įveiklinti žemę.

Susitikime aptartos naujos savivaldos funkcijos, susijusios su žeme: ji galės sudaryti valstybinės žemės nuomos sutartis, jai perleidžiami valstybinės žemės panaudos klausimai, ji bus atsakinga ir už servitutų nustatymą, koordinuos ir sutikimus bei derinimus, pavyzdžiui, jei žemės plote bus norima planuoti statybas, apskaičiuoti atlyginimą už statybas valstybinėje žemėje.

Šiuo metu rengiamos taisyklės dėl valstybinės žemės perdavimo tvarkos, kurios netrukus bus teikiamos derinti.  

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Putinas

palyginus su Gentvilu,yra kūdikis su žinduku

Nu padaras

Prastūmė-prasidės parkų ir žaliūjų plotų mažinimas ,totalus užgrobimas,siaubas,kas darysis Kaune

Jau \\\\\../////

pakvipo pinigais gent'Velniams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS