A. Skaisgirytė: kol vyksta karas, nereikėtų svarstyti Palestinos pripažinimo | Diena.lt

A. SKAISGIRYTĖ: KOL VYKSTA KARAS, NEREIKĖTŲ SVARSTYTI PALESTINOS PRIPAŽINIMO

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja sako, kad kol vyksta karas tarp Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“, Palestinos valstybės pripažinimo klausimo Vakaruose svarstyti nereikėtų.

Pasak šalies vadovo patarėjos užsienio politikos klausimais Astos Skaisgirytės, tarptautinei bendruomenei dabar svarbiausia telktis į humanitarinę paramą Gazos Ruožo gyventojams.

„Kol vyksta karas, turbūt nereikėtų griebtis tokių (pripažinimo – BNS) veiksmų“, – Žinių radijui antradienį sakė A. Skaisgirytė.

Politinius žingsnius bus galima žiūrėti po to, kai aktyvioji karo fazė pasibaigs.

„Dabar svarbiausia humanitarinis aspektas, kad Gazos gyventojai galėtų tiesiog išgyventi, kad jiems būtų pristatomas maistas, medicininės paslaugos ir panašiai, – pridūrė ji. – Politinius žingsnius bus galima žiūrėti po to, kai aktyvioji karo fazė pasibaigs“.

Palestinos pripažinimo klausimą Vakaruose bene aktyviausiai svarsto Ispanija. Jos premjeras kovą pareiškė siūlysiantis tokį sprendimą parlamentui.

Kovo 22 dieną Europos Sąjungos vadovų aukščiausiojo lygio susitikimo Briuselyje metu Ispanija ir dar trys šalys – Airija, Malta ir Slovėnija – paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame teigė, kad yra „pasirengusios pripažinti Palestiną“, kai tik bus įvykdytos valstybės sukūrimo sąlygos.

A. Skaisgirytė sakė, kad nelabai aišku, kodėl būtent dabar svarstomas Palestinos pripažinimas.

Anot jos, Palestina „dar neatitinka valstybingumo kriterijų“.

Prezidento patarėja tvirtino, kad Palestina su „Hamas“ neturėtų būti tapatinama, tačiau pabrėžė, jog „Hamas“ operuoja palestiniečių teritorijose.

„Taip jau yra. Terorizmas neturi tautybės, tačiau operacijų laukas yra būtent šitas. Ir kol tas operacijų laukas bus Palestinoje, tol tas sunkins Palestinos pripažinimą“, – kalbėjo A. Skaisgirytė.

Jau pusmetį tarp Izraelio ir „Hamas“ vykstantis karas nusinešė dešimtis tūkstančių gyvybių.

Izraelis puolimą Gazos ruože pradėjo atsakydamas į spalio pradžioje „Hamas“ įvykdytą išpuolį pačiame Izraelyje, per kurį nužudyta daugiau nei tūkstantis žmonių ir dar dalis paimta įkaitais.

Tarptautinė bendruomenė nesutaria, kokiu būdu galėtų pavykti išspręsti dešimtmečius trunkantį Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

Vis tik dažniausiai akcentuojamas dviejų valstybių sprendinys, po kurio egzistuotų Izraelis ir nepriklausoma Palestinos valstybė.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) jau seniai atmetė palestiniečių teritorijų valstybingumo galimybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Tai

kaip čia su tomis lygiomis teisėmis ,kai Palestinoje žydų žudomos moterys ,vaikai o mūsų gynėjų komitetai ir kovotojai už žmonių teises tyli , nepasmerkia žydų veiksmų ?

Balsuosiu

už tą kandidatą kuris pripažins Palestinos valstybę, pasmerks žydų vykdomą Palestiniečių genocidą.

Kodel

šita sprendžia ką svarstyti ką ne ? Kodel toks nuolankumas žydams kurie gazoje žudo daugiausia vaikus ir moteris. Net rusų okupantai taip Ukrainoje nesielgia, nors Lietuva visaip juos smerkia o į vaikų moterų žudymą užmerkia akis ,lygtai nieko nevyksta o žydai balti ir pūkuoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS