T. V. Raskevičius dėl Z. Jedinskio kreipėsi į VSD | Diena.lt

T. V. RASKEVIČIUS DĖL Z. JEDINSKIO KREIPĖSI Į VSD

  • 0

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD) su prašymu įvertinti, ar parlamentaro Česlavo Olševskio patarėjo Zbignevo Jedinskio darbas Seime nekelia grėsmės nacionalinio saugumo ir gynybos interesams.

Tai pirmadienį T. V. Raskevičius pranešė feisbuke.

„Šiandien oficialiai kreipiausi į Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamentą ir Lietuvos Respublikos vadovybės apsaugos tarnybą su prašymu įvertinti, ar prokremliškais pareiškimais pagarsėjusio buvusio Seimo nario Zbyszek Jedziński lankymasis Seimo patalpose nekelia grėsmės ir pavojaus Seimo nariams bei valstybės vadovybei. Z. Jedziński į Seimo patalpas gali patekti, nes yra įdarbintas Seimo nario Česlav Olševski patarėju.  Z. Jedziński, kaip kolegos Č. Olševski patarėjas Seime, ne tik gali nekontroliuojamai lankytis Seimo patalpose, bet ir naudotis vidine Seimo duomenų baze (intranetu), disponuoti Seimo narių tarnybinių telefonų numeriais ir kita informacija. Negaliu suprasti, kaip putinšką propagandą viešai skleidžiančio asmens lankymasis mūsų valstybės parlamente yra suderinamas su nacionalinio saugumo ir gynybos interesais“, – rašė T. V. Raskevičius.

Jis priminė, kad prasidėjus Rusijos karinei agresijai Ukrainoje, Z. Jedinskis viešai ragino kaimyninę Lenkiją išstoti iš Europos Sąjungos ir NATO bei sudaryti sąjungą su Rusija. „Nors po tokių politiko pareiškimų jo narystė partijoje buvo suspenduota, tačiau Z. Jedziński ir toliau dirba LLRA-KŠS priklausančio Č. Olševski patarėju Seime. Kreipimesi į atsakingas valstybės institucijas paprašiau įvertinti, ar proputiniškas simpatijas demonstruojančio žmogaus lankymasis Lietuvos Respublikos Seimo patalpose yra suderinamas su nacionalinio saugumo ir gynybos interesais bei nekelia grėsmės ir (ar) pavojaus Lietuvos Respublikos Seimo nariams bei valstybės vadovybei. Tokį vertinimą paprašiau pateikti atsižvelgiant į aplinkybę, kad minimas asmuo yra politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas, t. y. dėl jo atleidimo išimtinai sprendžia šį asmenį į darbą priėmęs Seimo narys. Akivaizdu, kad Seimo narys Č. Olševski nemato nė mažiausios problemos, kad jo patarėjų korpuse dirba prokremlišką propagandą skleidžiantis žmogus. Seimo vadovybė, savo ruožtu, bejėgiškai konstatuoja, jog šioje situacijoje galimas tik „apeliavimas į moralę“. Todėl tikiuosi, kad kreipimasis į atsakingas institucijas padės Seimo nariui Č. Olševski surasti papildomų argumentų, kodėl vatniko pažiūras demonstruojantis žmogus neturėtų laisvai vaikštinėti po Seimo koridorius. Kiekvienas Seimo narys gali įdarbinti po tris patarėjus ar padėjėjus. Seimo narių padėjėjų alga svyruoja nuo 700 iki 1300 eurų „į rankas“ (priklausomai nuo pareiginės algos koeficiento)“, – feisbuke rašė T. V. Raskevičius.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje Z. Jedinskis savo feisbuko paskyroje pareiškė, kad Lenkija turi palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija.

„Lenkija turi kuo skubiau palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija. Tai bus stipriausia slavų šalių sąjunga, paremta krikščioniškomis ir šeimos vertybėmis, kuri bus naudinga Lenkijos piliečiams, o ne kažkam iš kitos vandenyno pusės“, – asmeninėje feisbuko paskyroje teigė Z. Jedinskis.

Visgi viešos kritikos sulaukęs Z. Jedinskis apsisprendė stabdyti savo narystę LLRA-KŠS. Apie tai feisbuke informavo LLRA-KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

Gairės: Zbignevas Jedinskis, karas Ukrainoje, VSD, Tomas Vytautas Raskevičius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS