V. Adamkus: nesąžiningumas siekia ir Vyriausybę | Diena.lt

V. ADAMKUS: NESĄŽININGUMAS SIEKIA IR VYRIAUSYBĘ

  • 77

Prezidentas Valdas Adamkus sakė – praėję metai pasauliui buvo tragiški. Bet Lietuva pasaulio sumaištyje turėtų jaustis laiminga. Prezidentas pasigenda teisingumo Lietuvoje. Nesąžiningumas, anot V. Adamkaus, pasiekęs ir Vyriausybę. Kalbėdamas apie kitų metų rinkimus Prezidentas labiausiai nuogąstauja ne dėl to, kas bus išrinktas Lietuvoje, bet kokia bus rinkimų Amerikoje baigtis.

Prezidentas Valdas Adamkus sutiko LNK plačiau apžvelgti pasibaigusius metus.

– Tokiu metu įprasta apžvelgti praėjusius metus. Ką jūs išskirtumėte kaip svarbiausią Lietuvai? 

– Aš manau, kad pirmiausiai rūpi vidaus, mūsų gyvenimas, Lietuvos žmonių gerovė. Vertinti galima būtų vis tiek daugiau pozityviai negu negatyviai. Yra problemų, mane be galo jaudina mokytojų švietimo sistema, kuri kelia visos valstybės požiūriu didelę problemą ir nematau jos greito sprendimo. Tai yra viena iš mūsų ateities didžiausių problemų ir mus persekios dar ne vienus metus. Žvelgiant į tarptautinę politiką, aišku, buvo NATO konferencija Lietuvoje. Ne tik įsitvirtinom pasaulyje, bet užtikrinom Lietuvos žmonių tam tikrą pasitikėjimą savimi. Nemalonu minėti, kad mūsų vidinėje santvarkoje daug netiesos pasitaiko, žmonės surišti yra, ir tas nesąžiningumas tam tikra prasme siekia ir mūsų Vyriausybę. 

 – Pasaulis per praėjusius metus netapo ramesnis. Ar mes kaip Lietuva darome pakankamai dėl savo saugumo, kad būtume pasirengę grėsmėms, jeigu kiltų?  

– Mano supratimu, tai yra tragiški metai, kadangi tai, kas vyksta, pavadinčiau žudynėmis, aš net negaliu pavadinti karo veiksmais, tiek Izraelyje, tiek ir Ukrainoje. Tai nepateisinama, nes net ir tarptautiniu požiūriu imant, nei viena, nei kita pusė nėra oficialiai paskelbusi karo. O žudomi žmonės, ypatingai tai mane jaudina. Kai kuriais atžvilgiais esame pavėlavę. Tas, kas šiandiena teikiama Ukrainai, turėjo būti padaryta iš pat pradžių – rezultatai būtų kitokie. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– O mūsų Lietuvos valstybė pakankamai daro, kad stiprintų saugumą?  

– Pirmiausia galiu pasakyti, kad visoj pasaulio sumaištyje Lietuva yra laiminga. Yra prie tų valstybių, kurių visi tie šitie įvykiai nepaveikė. Jeigu išlaikysim savo laikyseną tarptautinės politikos požiūriu, Lietuvos tos nelaimės ir visas sąmyšis, kuris pasaulyje vyksta, nepasieks ir mes išlaikysim savo pastovumą, savo gerbūvį, savo žvilgsnį į ateitį. 

Pirmiausia galiu pasakyti, kad visoj pasaulio sumaištyje Lietuva yra laiminga.

– Dar grįžtant prie Lietuvos – laukia treji rinkimai. Kokie jūsų lūkesčiai? 

– Esu skeptiškas ir nenoriu nieko komentuoti. Tikiuosi, kad atlaikysime tą, ką turime, pagerinsime kur galėsime ir kursime savo ateities gyvenimą. O pats gyvenimas šiais rinkimais mums parodys ką turime, ką turime turėti ir ką turėsime. Skaudu žiūrėti, kad didesnę laiko dalį mes užimti apkaltom, ieškojom kas kaltas, kas nekaltas, kas sėdėjo vienoj kėdėj ar kitoj kėdėj. Pusę laiko skiriame visiems tokiems reikalams, vietoj to, kad svarstytume kasdienines problemas, kurios aktualios kiekvienam Lietuvos gyventojui.  

 – Gyvename neramiais laikais, kai labai svarbi yra sąjungininkų parama. Svarbūs rinkimai laukia ir kitose šalyse. Ar Lietuvai tai yra aktualu? Ar galima nerimauti, kad sąjungininkų pozicija keistųsi kažkaip? 

 – Aš nemanau. Matau tas neigiamas galimybes, kurios gali paliesti pasaulio tvarkos reikalus, ypatingai – Amerikos rinkimai. Anksčiau pozityviau ir su didesne viltimi žiūrėjau, kad Amerikos vidaus gyvenime tvarkos yra daugiau. Šiuo metu matau kas darosi prezidentinių rinkimų pasiruošimo eigoje, tai kelia didelį rūpestį. Ir jeigu Amerikoje įvyktų tai, ko aš tikrai nenorėčiau matyti, tai gali turėti poveikį visai Europos Sąjungai, tuo pačiu ir Lietuvai. Ateityje tikiuosi geriausio. Nevardinsiu nei pavardžių, nei partijų. 

 – Pone Prezidente, koks jūsų būtų palinkėjimas pradedant Naujuosius metus Lietuvos žmonėms? 

 – Palinkėjimai visuomet yra problema, nes jie pasidarė tokiu labai standartiniu dalyku. Vienintelis dalykas, kuris svarbus kiekvienam žmogui, tai, kad liktume sveiki, liktume pozityvūs ir šviesiai galvotume apie ateitį. 

Rašyti komentarą
Komentarai (77)

Anonimas

KUR NESIDŽIAUGTI ADAMKAU...JŪSŲ PASĖTA SĖKLA SUDYGO.....

ATIDIRBTI REIKIA-KLYSTU .,, NESISTEMINIS" VĖGĖLĖ...../

Šis sąžiningasis ne tik MAŽEIKIŲ NAFTĄ ATIDAVĖ..... 2003metais pataisė konstitucijos 47 straipsnį taip , kad LIETUVOS valstybė ,,sutinka perleisti "žemes ,vidaus vandenis ir miškus ir kitus objektus Europietiškiems ereliams iš už LIETUVOS valstybės sienų.... dabar visa tai ir vyksta- kertami miškai ir visa kita išparduodama daugiau iš užjūrio ,negu Lietuvos žmogui...tad nedėkit savus į šuns dienas ,jei kuris sukūręs verslą turi už ką nusipirkti.... Daug kas jokio verslo nesugebėjo sukurti--- LANDSBERGIAI ir aplamai daug kas ,bet turtingi--- štai kas vagia....KEISTA NUOJAUTA. Skaičiau biografiją VĖGĖLĖS kai Ignas Vėgėlė kandidatavo į BRIUSELIO parlamentą 2004.06.13 pasiūlytas LKD.....seime net teisės ekspertu buvo derinant ES KONSTITUCIJĄ....Man ta nuojauta sako ,kad padėjo ,,pertvarkyti " mūsų konstituciją... GALIAUSIAI NE BE REIKALO LAKSTĖ PAGAL BALTARUSIJOS SIENĄ...ir tie mokslai JAV ATEITIES..... LYDEREVIMAS... JAV UŽ AČIŪ NIEKO NEDUODA.... Į Briuselį nepakliuvo ,tad......

Senis

Kas čia kalba apie sąžinę?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS