VRM skųs sprendimą, kuriuo panaikinta nuobauda R. Pociui, šis svarsto toliau imtis veiksmų | Diena.lt

VRM SKŲS SPRENDIMĄ, KURIUO PANAIKINTA NUOBAUDA R. POCIUI, ŠIS SVARSTO TOLIAU IMTIS VEIKSMŲ

Vidaus reikalų ministerija (VRM) skųs Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) sprendimą, kuriuo pirmadienį panaikintas Vyriausybės skirtas papeikimas buvusiam Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadovui Ričardui Pociui.

R. Pocius savo ruožtu irgi ketina imtis tolesnių teisinių veiksmų, tik jų nekonkretizuoja.

VRM vertinimu, teismas R. Pociui skirtą tarnybinę nuobaudą panaikino dėl procedūrinių pažeidimų ir patvirtino, jog skųs pirmosios instancijos teismo sprendimą.

„VRM vertinimu, Vyriausybės nutarimas dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo R. Pociui yra pagrįstas, nes nustatyti akivaizdūs Vidaus tarnybos statuto pažeidimai“, – sakoma VRM pirmadienį pateiktame atsakyme BNS.

Ministerija taip pat vertina, kad R. Pocius pareigas atliko nekompetentingai, o jo nusižengimai – nedalyvavimas darbiniuose posėdžiuose, tinkamos vidaus kontrolės neužtikrinimas, vadovaujamai įstaigai nustatytos kompetencijos viršijimas  – negali būti vertinami kaip mažareikšmiai.

Buvęs VST vadovas R. Pocius BNS sakė dar nesusipažinęs su teismo sprendimu, tik patvirtino, kad imsis teisinių veiksmų.

„Reikia paskaityti, ką parašę, dar nespėjau susipažinti, ar vertėjo ar nevertėjo (trauktis iš pareigų – BNS), tikrai vertėjo, nes neįmanoma dirbti su tokia ministerija“, – sakė R. Pocius.

Reikalausiu iš jaunojo Landsbergio ir Bilotaitės , kad esu grėsmė valstybei, dabar neprisimenu, bet kiek esu apšmeižtas, tiek ir skųsiu.

„Esu apskųstas kaip valstybės priešas, kaip grėsmė valstybės saugumui, paskui dar kažkas apskųsta, tų veiksmų ir imsiuosi. Reikalausiu iš jaunojo Landsbergio (konservatorių vadovo  Gabrieliaus Landsbergio – BNS) ir Bilotaitės (vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės – BNS), kad esu grėsmė valstybei, dabar neprisimenu, bet kiek esu apšmeižtas, tiek ir skųsiu“, – kalbėjo R. Pocius.

Klausiamas, ar tai reiškia, kad kreipsis į teismą dėl šmeižto, R. Pocius atsakė: „Palaukit, sulauksit ir sužinosit“.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį panaikino Vyriausybės skirtą papeikimą buvusiam VST vadovui R. Pociui.

Pasak teismo atstovės Sigitos Gamulėnienės, teismas panaikino Vyriausybės nutarimą ir patenkino R. Pociaus skundą, padaręs išvadą, kad procedūrinio pobūdžio pažeidimai užkirto kelią objektyviai ir nuodugniai ištirti situaciją ir priimti pagrįstą spendimą.

Pasak jos, teismas pasigedo motyvavimo, kodėl R. Pociui buvo skirta būtent tokia tarnybinė nuobauda, taip pat konstatuota, jog buvo padaryti pažeidimai svarstant šį klausimą ypatingos skubos tvarka Vyriausybės posėdyje bei pasitarime.

Sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Buvęs VST vadovas teismo prašė panaikinti prieš metus, pernai birželio 22 dieną, priimtą Vyriausybės nutarimą, kuriuo jam buvo skirta tarnybinė nuobauda – papeikimas.

VRM teigė, kad R. Pociui skirtas papeikimas už tarnybinį nusižengimą, kai pažeisdamas statutinėje tarnyboje griežtai reglamentuotą tarnybinį pavaldumą, nevykdydamas vadovybės nurodymo, pareigūnas rodė neigiamą pavyzdį įstaigos darbuotojams ir kitų statutinių įstaigų vadovams.

Anksčiau VRM yra sakiusi, kad nepaprastosios padėties metu VST priskirtos ypač svarbios nacionalinį saugumą užtikrinančios užduotys, apie kurių vykdymą buvo būtina nuolat informuoti vidaus reikalų ministrę.

Tuo metu R. Pocius, pasak ministerijos, nederino savo veiksmų su VRM vadovybe ir atsisakė vykdyti ministrės įsakymu patvirtintą planą.

Buvęs VST vadas savo ruožtu kaltino ministrę Agnę Bilotaitę nekompetencija, neryžtingumu nesiimant veiksmų, jog dėl neramumų prie Seimo būtų paskelbtas planas „Vėtra“, taip pat tvirtino, kad su juo buvo susidorota.

R. Pocius tarnybai vadovavo nuo 2015 metų.

Prieš tai jis tarnavo kariuomenėje, teisėsaugoje: buvo Karo tarnybos skyriaus viršininkas, Lietuvos karo policijos vadas, dirbo Krašto apsaugos ministerijos Generalinėje inspekcijoje, Specialiųjų tyrimų tarnyboje, Lietuvos taupomajame banke.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Naujokas

Pala pala, o kodėl nurašot tik ministrę , ar jos vicemonistrų komanda ne prie ko , ar jie su komsentencijom.Gal sėdi kaip apuokai su pradiniais išsilavinimais ir paskaito gabrielės špargalkes kai paprašo.

anonimas

Atsigavo VST tarnyba kai iš jos buvo atleistas Pocius. Ten atėjo naujas gerras, ramus profesionalas iš policijos. Džiaugiasi visi,kad atėjo labai profesionalus pareigūnas. Ramybė ir taika dabar tarnyboje.

Ko gero

didžiausias ilgamečio teisėsaugos darbuotojo R. Pociaus nusižengimas tai bekompetencinės Bilotaitės kritika ir nelogiškų nurodymų nevykdymas.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS