Vyriausybė nepritaria siūlymui švelninti atsakomybę už šmeižtą ir įžeidimą | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ NEPRITARIA SIŪLYMUI ŠVELNINTI ATSAKOMYBĘ UŽ ŠMEIŽTĄ IR ĮŽEIDIMĄ

Vyriausybė trečiadienį posėdyje nepritarė Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės teiktoms Baudžiamojo kodekso pataisoms, kuriomis siūloma atsisakyti baudžiamosios atsakomybės už įžeidimą, o už šmeižtą bausti tik bauda.

Dėl išvadų šioms pataisoms į Vyriausybę kreipėsi Seimas, jis projektui yra pritaręs po pateikimo.

Įstatymo projekte siūloma, kad šmeižtas būtų laikomas ne nusikaltimu, o baudžiamuoju nusižengimu, už kurį nėra numatyta laisvės atėmimo bausmė. Siūloma, kad už šmeižimą būtų baudžiama tik tuo atveju, kai asmuo paskleidžia apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančią informaciją, neva šis padarė nusikaltimą.

Kaip rašoma Teisingumo ministerijos išvadose, nusikaltimu laikyti šmeižtą įpareigoja Konstitucija, numatanti, kad laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją yra nesuderinama su neapykantos, prievartos ir diskriminacijos kurstymu, taip pat su šmeižtu ir dezinformacija.

Ministerijos atstovai argumentuoja, kad atsisakius už šmeižtą laisvės atėmimo ir palikus tik baudą, būtų apribota teismų teisė „paskirti teisingą ir individualizuotą bausmę įvertinus visas bylos aplinkybes, kaltininko asmenybę, veikos pavojingumo laipsnį ir pan.“

Teisingumo ministerijos teigimu, palikus baudžiamąją atsakomybę tik už šmeižikišką informaciją, neva asmuo padarė nusikaltimą, visais kitais atvejais nebebūtų traktuojama, kad paskleista melaginga informacija gali paniekinti ar pažeminti asmenį bei pakirsti pasitikėjimą juo.

Ministerija taip pat teigia, kad iš Baudžiamojo kodekso išbraukus įžeidimą, ne visais atvejais būtų galima gintis dėl garbės ir orumo pažeminimo civilinės teisės priemonėmis.

„Nukentėjęs asmuo dažnai net negalėtų pats nustatyti kalto asmens ir jo teisės negalėtų būti apgintos“, - rašoma nutarimo projekte.

Vyriausybės posėdyje trečiadienį projektui sakė nepritariantis ir kultūros ministras Šarūnas Birutis. Jis nepritarė siūlymui į Administracinių teisės pažeidimų kodeksą perkelti atsakomybę tik už dalies pareigūnų įžeidimą, tuo metu valstybės tarnautojų ir jiems prilyginamų asmenų įžeidimo atvejais ir toliau būtų taikomas Baudžiamasis kodeksas.

Minėtas Baudžiamojo kodekso pataisas Seimo pirmininkė registravo pasitarusi su Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) atstovais.

Minėtų pataisų svarstymą Seime sveikino ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos atstovė, atsakinga už žiniasklaidą Dunja Mijatovič.

Šiuo metu už šmeižtą Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba areštą, laisvės apribojimą arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Už įžeidimą, be baudos, viešųjų darbų arba arešto maksimali numatyta bausmė - laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Už teismo, taip pat ir valstybės tarnautojo įžeidimą griežčiausia numatoma bausmė - taip pat dveji metai laisvės atėmimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Taip

Nes jau tiek ĮsisiautĖjo taS TYČIOJIMASIS IŠ ŽMONIŲ, MELAS IR IŠKTRAIPYTŲ VERSIJŲ KŪRIMAS, KAD JAU NET KOKTU DAROSI,o ŽMONĖS MULKIMAMI, NEBEATSKIRIA ,KAS TIRAI ĮVYKO ,O KAS IŠGALVOTA. YPAČ PRIEŠ RINKIMUS, o tai klaidina žmones priimant svzrbius valstybei , tautai sprendimus, ardo tvarką ir pasitikėjimą valstybe.Už tokią veiką nūtina bausti ir būtina išsiaiškinti tikruosius melo skleidėjus ir kenkėjus, kas jis bebūtų -ar žurnalistas , ar dar kas kitas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS