2024-ieji – NATO ir Europos Sąjungos, Dainų šventės, diplomatų Lozoraičių metai | Diena.lt

2024-IEJI – NATO IR EUROPOS SĄJUNGOS, DAINŲ ŠVENTĖS, DIPLOMATŲ LOZORAIČIŲ METAI

Prasidedantys nauji metai tradiciškai žymės Lietuvai svarbias sukaktis: Seimas 2024-uosius yra paskelbęs NATO ir Europos Sąjungos (ES), Dainų šventės, diplomatų Lozoraičių metais.

NATO ir ES metais 2024-ieji paskelbti siekiant pažymėti Lietuvos įstojimo į Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją ir Europos Sąjungą 20-metį, o Dainų šventės metais – minint šios tradicijos šimtmetį.

Diplomatų Lozoraičių metais 2024-ieji paskelbti pažymint trijų vienos giminės diplomatų – užsienio reikalų ministro Stasio Lozoraičio vyresniojo, Lietuvos diplomatinio atstovo Vašingtone Stasio Lozoraičio jaunesniojo bei Lietuvos atstovo prie Šventojo Sosto Kazio Lozoraičio – sukaktis.

Pernai buvo minimos užsienio reikalų ministro, Lietuvos diplomatinės tarnybos vadovo S. Lozoraičio vyresniojo 125-osios gimimo metinės, o šiemet – S. Lozoraičio jaunesniojo, Lietuvos diplomatinio atstovo Vašingtone, 100-osios gimimo metinės. Taip pat šiemet minimos Lietuvos atstovo prie Šventojo Sosto K. Lozoraičio 95-osios gimimo metinės.

Seimas jau yra priėmęs sprendimą ir dėl iškilių sukakčių 2025-aisiais – jie paskelbti Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus ir Baroko literatūros, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Lėktuvo ANBO bei Lietuvos aviacijos kūrėjų metais.

Baroko literatūros reikšmė Lietuvoje bus paminėta sutinkant Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus poezijos rinktinės „Trys lyrikos knygos“ 400-metį, taip pat 2025-aisiais minimos tapytojo, kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-osios gimimo metinės ir lėktuvo ANBO sukonstravimo 100-metis.

2026-ieji yra paskelbti Žemaičių vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus, Lietuvos radijo bei Lietuvos Helsinkio grupės metais.

Kiekvieni metai Seimo nutarimu yra skiriami paminėti svarbioms sukaktims, Vyriausybė tvirtina jų minėjimo programas, numato finansavimą. Per metus gali būti paskelbiami ne daugiau kaip treji atmintini metai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Tautos balsui

NIEKADA

Tautos balsas

Kada Lukiškių aikštėje Vilniuje Vytis stovės?

Jaunalietuviai

Kodel nebus pazymeta grazi Lietuvos Prezidento, Lietuvybes puoseletojo A. Smetonos sukaktis? Ar vis tie patys tvartelio "arabai" stabdo?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS