Automobilio bet kur nebestatysite: vis garsiau kalbama apie ne vieną šimtą siekiančias baudas | Diena.lt

AUTOMOBILIO BET KUR NEBESTATYSITE: VIS GARSIAU KALBAMA APIE NE VIENĄ ŠIMTĄ SIEKIANČIAS BAUDAS

Seimas ėmėsi siūlymo leisti skirti baudas vairuotojams, palikusiems automobilį svetimoje privačioje stovėjimo vietoje.

Parlamentas šią savaitę 33 parlamentarams balsavus už, trims – prieš, 14 susilaikius po pateikimo pritarė tokioms konservatorių Viliaus Semeškos ir Andriaus Vyšniausko pataisoms. Toliau jas svarstys Seimo komitetai, svarstymas plenariniame posėdyje suplanuotas gruodį.

Seimo nariai siūlo, kad savavališkas nuosavybės teise valdomos transporto priemonės stovėjimo vietos užėmimas arba naudojimas užtraukia įspėjimą arba 100–300 eurų baudą. Už pakartotinį nusižengimą siūloma bausti 300–500 eurų bauda.

Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisas pristatęs V. Semeška sakė, kad vis daugiau žmonių pirkdami būstą įsigyja ir automobilio stovėjimo vietą, bet ją užstačius kitam vairuotojui tenka pasikliauti arba šio geranoriškumu, arba, susidūrus su piktybiniu atveju, pradėti ilgai trunkantį civilinį procesą.

Iškvietėte policiją, bet pareigūnai neturi teisinio pagrindo jums padėti.

„Vis dažnėja atvejai, kai įsigytos privačios stovėjimo vietos užimamos ir naudojamos be savininko sutikimo. Laba paprasta gyvenimiška situacija: pas kaimyną atvažiavo giminaičiai, pasistatė automobilį į jūsų požeminį parkingą, jūsų nuosavybės teise turimą vietą, ir išvyko savaitei į užsienį. Iškvietėte policiją, bet pareigūnai neturi teisinio pagrindo jums padėti“, – kalbėjo V. Semeška.

Anot jo, leidus skirti baudas už privačioje vietoje be savininko leidimo pastatytą automobilį policijos pareigūnams bus suteikto teisiniai įrankiai spręsti tokias situacijas, nes dabar jie gali tik paskambinti savininkui ir paprašyti patraukti automobilį.

Pataisas įvertinęs Seimo kanceliarijos Teisės departamentas pažymi, kad privačias automobilių statymo vietas turintys asmenys jau šiuo metu gali užtikrinti, kad jomis nesinaudotų kiti žmonės, ne tik pastatydami fizines kliūtis, bet ir įrengdami kelio ženklą „Rezervuota stovėjimo vieta“, tai suderinę su atsakingomis institucijomis.

Seimo teisininkai pažymi, kad tokiu atveju, pastačius automobilį be leidimo šio kelio ženklo zonoje, asmeniui kiltų administracinė atsakomybė pagal ANK straipsnį dėl automobilio stovėjimo taisyklių pažeidimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Lt

Dabar viska iseilės daro seimas ka ir sugalvoja remiantis uzsienio prioritetu esu mates tokius atvejus uzsienyje kad ir anglijoje parkavimas svetimam yra tikras isūkis jei atvyksta pas giminaicius lygiai taip pat nori padaryti ir Lietuva taip kad patariu laikykitės tam tikrosiomis logikomis ir susitaikymu nes baudos yra labai didelės negana dar su tarsos mokėsciu susijusiu su automobiliais uzuojauta visiems

:))))) seimo konservatorių rūpesčiai

Kur dar uždėti ar padidinti baudas , tik narkomanus reikia auklėti , edukuoti ir jokių baudų nedidinti ? Liberalių konservatorių politinis - moralinis " portretas " man kaip ir aiškus .

Senis

Greit Lietuvą paversim konclageriu. Tik skiriamuosius ženklus sudėti. Pensininkui ant švarko penkiakampes, semynams neužmirštuoles...t.t.tik dar šaudyti priimti įstatymą. Negirdžiu gero Tautai įstatymo išskyrus mokesčių dididinimas ir baudos. Prie ko Jūs privesit Lietuvą?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS