Baltijos kelio ir Charkovo kontrastas | Diena.lt

BALTIJOS KELIO IR CHARKOVO KONTRASTAS

Ukrainos nepriklausomybės dienos išvakarėse, Juodojo kaspino ir Baltijos kelio dienos proga, Klaipėdos Atgimimo aikštėje simboliškai susidūrė dvi fotoparodos. Vienoje jų, kur eksponuotos 33 metų senumo fotografijos – lietuvių laisvės siekio vaizdai, o kitose, fiksuotose vos prieš pusmetį, – siaubingo karo grimasos Ukrainos mieste Charkove.

Ukrainos nepriklausomybės dienos išvakarėse, Lietuvai minint Baltijos kelio metines, Klaipėdos Atgimimo aikštėje fotografijų pavidalu tarsi viena kita atliepė dvi tautos, dvi epochos ir jų vieninga esmė – laisvės siekis.

Ukrainiečio fotografo Yano Dobronosovo mobilioje parodoje – fotoreportaže "Neleiskime pasauliniam karui pasikartoti. Skausmo per daug" – emocingos ir sukrečiančios nuotraukos, pasakojančios apie Ukrainos žmonių nuo pirmosios karo dienos patiriamus siaubus.

Nuotraukose – sugriauti pastatai, žmonės, likę be namų, gyvūnai be šeimininkų, sudegę automobiliai ir karinė technika, į šaligatvį įsmigusi nesprogusi raketa – tai tik dalis pastarąjį pusmetį Ukrainos žmonių patiriamų baisumų, kuriuos užfiksavo fotomenininkas.

Pirmąkart Lietuvoje šios nuotraukos parodytos gegužės 9 d. Gargžduose jos eksponuotos sovietų karių kapinėse.

Šalia šių tragiškų Rusijos kariuomenės nuniokotos Ukrainos vaizdų eksponuotos ir kitos nuotraukos – Baltijos kelio vaizdai, kuriuos prieš 33 metus užfiksavo žurnalistas ir fotografas, tuometis dienraščio "Tarybinė Klaipėda" vyriausiasis redaktorius Antanas Stanevičius.

"Tas nuotraukų kontrastas pribloškia, mes Baltijos kelyje buvome laimingi ir laukėme stebuklo, jis įvyko, o tai, kad Rusija užpuolė Ukrainą, faktiškai brolišką tautą, yra siaubinga, didesnį tragizmą sunku įsivaizduoti. Didžiausia mano svajonė, kad Ukraina atsilaikytų prieš agresorių. Ir visai nekeista, kad Lietuva taip aktyviai palaiko ukrainiečius, mes turime padėti, nes iš esmės, padėdami Ukrainai, mes giname ir save", – įsitikinęs A.Stanevičius.

GALERIJA

  • Baltijos kelio ir Charkovo kontrastas
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS