Ką žada policijos reforma? | Diena.lt

KĄ ŽADA POLICIJOS REFORMA?

Kitais metais turėtų startuoti Vidaus reikalų ministerijos planuojama policijos reforma. Nors baiminamasi, kad, sumažėjus komisariatų skaičiui, tarnybą gali palikti dalis pareigūnų, o pati policija esą nutols nuo gyventojų, Klaipėdos apskrities vyriausiojo komisariato vadovas Alfonsas Motuzas ramino, kad jau spėta pergyventi ne vieną reformą, tad ir ši nebus baisi.

Jungs į apygardas

Nuo kitų metų liepos šalyje turėtų likti tik penki policijos komisariatai.

Tokie struktūriniai dariniai stambės, prie jų prijungiant kitus, rajoninius komisariatus.

Klaipėdoje veiks apygardos policijos komisariatas.

Jam priklausys Klaipėdos rajono, Kretingos, Neringos, Skuodo, Palangos, Plungės, Rietavo, Šilalės, Šilutės, Pagėgių ir Tauragės policijos komisariatai.

„Mums tai viskas aišku. Telšių komisariatas jau trečius metus dirba eksperimentiniu būdu. Niekas labai nesikeičia. Mūsų apskrities pareigūnų iš viso nepalies reforma. Daugiau nerimo gali būti Tauragėje. Bet viskas yra išsprendžiama“, – pareigūnus ramino A. Motuzas.

Tauragės vyriausiasis policijos komisariatas taps paprastu, teritoriniu komisariatu, prijungtu prie Klaipėdos apygardos.

„Darbuotojų neturėtų mažėti, gali tik natūraliai keistis tam tikros tarnybos. Jei bus išdalinti atleidimo lapeliai, gal kas nors ir pasinaudos tuo – nuspręs išeiti, gaus išeitinę išmoką. Bet tie, kas norės dirbti, vietą sau tikrai ras. Šiaip funkcijos gi nesikeičia. O centralizuotas funkcijas ir toliau vykdys tam tikri padaliniai. Pavyzdžiui, Kelių policijos tarnybos ar budėtojų dalies pareigūnai prisijungs prie centrinės įstaigos“, – patikino A. Motuzas.

Ne pirma reforma, ir šią išgyvensime.

Apklausti galima ir nuotoliu

Nuogąstavimus, kad esą po reformos policija atitols nuo gyventojų, A. Motuzas neigia.

„Kaip buvo bendruomenės pareigūnai, taip jie ir lieka. O reagavimo klausimai bus sprendžiami lygiai taip pat, kaip anksčiau. Yra tam tikros darbo specifikos, bet mes sprendžiame. Pavyzdžiui, Skuode sulaiko asmenį ir atveža į areštinę. Kitą dieną pareigūnai tikrai nevažiuoja vėl į Klaipėdą, kad jį apklaustų. Apklausti galime ir mes. Yra technologijos, galima ir nuotoliu apklausti“, – paaiškino A. Motuzas.

Jau ir šiuo metu į Klaipėdą, į darbą, važinėja pareigūnai net iš Tauragės.

„Ir iš Šilalės važiuoja. Jei reikės, jei bus keli pareigūnai, galima organizuoti transportą. Mes esame socialiai atsakinga įstaiga. Aš dvejus metus iš Mažeikių važinėjau 120 kilometrų“, – tikino A. Motuzas.

Į teritorinius komisariatus, vykdant sudėtingesnes operacijas, ir dabar važiuoja kriminalistų ar operatyvininkų desantas.

„Juk jų visai kiti pajėgumai ir darbų apimtys. Ateityje gali būti, kad teritoriniuose komisariatuose neliks tam tikrų specifinių padalinių. Pavyzdžiui, Plungėje nėra Kelių policijos tarnybos skyriaus, dirba Klaipėdos VPK tarnybos pareigūnai. Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyba jau dabar aptarnauja visus komisariatus. Sunkių nusikaltimų tyrimų valdyba taip pat rajonus aptarnauja. Aš kažkokios problemos nematau“, – pastebėjo A. Motuzas.

Įžvalga: A. Motūzas mano, kad nerimo dėl ateities neturėtų būti. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Liks savarankiški

Klausimų gali kilti tik budėtojų dalyse dirbantiems pareigūnams.

„Gali būti, kad Tauragės policijos komisariato budėtojų dalies pareigūnams teks keltis į Klaipėdą. Bet ir čia nėra bėdos, užteks vieną papildomą stalą pristumti“, – tikino A. Motuzas.

A. Motuzas įžvelgia tiek gerų naujienų, tiek grėsmių dėl planuojamos reformos.

„Teritoriniams komisariatams lieka tam tikras savarankiškumas. Vis tiek už tai, kas vyksta konkrečiame rajone, bus atsakingas komisariato vadovas. Ar visiems patiks pokyčiai, negaliu žinoti, kai kurios profesinės sąjungos nesutinka su šia reforma. Sistemoje dirba 7 tūkst. pareigūnų, su laisvai samdomais susidaro net 9 tūkst. Tokiame dideliame būryje gali būti įvairių nuotaikų. Kaip sviestu patepta nebus“, – svarstė A. Motuzas.

Ne pirma reforma

Prieš dešimt metų erzelis jau buvo kilęs.

„Iš 50-ies komisariatų reikėjo pereiti į dešimties vyriausiųjų policijos komisariatų sistemą. Tai jei tai perėjome, iš dešimties į penkių komisariatų sistemą tikrai pereisime. Ne pirma reforma, ir šią išgyvensime“, – šypsojosi A. Motuzas.

Dalį centralizuotų funkcijų jau dabar yra perėmę specializuoti padaliniai.

„Viešųjų pirkimų, imuniteto padalinys, personalo, aptarnavimo skyriai. Daug padalinių dirba centralizuotai. Vieni pavaldūs Vilniui, kiti dirba nuotoliniu būdu, bet fiziškai yra čia. Kokio nors diskomforto nejaučia žmonės. Finansavimas normalus, procedūros vyksta“, – patikino A. Motuzas.

Visos funkcijos, kurios atliekamos dabar, bus vykdomos ir po reformos.

„Reagavimas, nusikaltimų tyrimas, viešosios tvarkos pažeidimų tyrimas, seniūnijų aptarnavimas ar darbas su bendruomenėmis vyks“, – gyventojus ramino A. Motuzas.

Į teritorinius komisariatus, vos tik atsitiks nenumatyti dalykai, bus siunčiamas pastiprinimas.

„Turime patirties riaušių metu, esame dirbę pasienyje, jei tik reikės specialios paskirties pajėgų, bus pasiųsta. Jei ir nebus komplekto, vis tiek galime sugeneruoti nemažą būrį“, – paaiškino A. Motuzas.

Problemų gali kilti tik dėl budėtojų dalies darbo organizavimo.

„Reikės surasti savo algoritmą. Bet tai tokie niuansai, dėl kurių turime praktikos. Pereinamuoju laikotarpiu reikės pasukti galvą, bet sukomplektavus budėtojų dalyje reikalingą darbuotojų skaičių, pajėgas juk ir toliau valdysime nuotoliu. Realiu laiku žinome, kur koks policijos automobilis važiuoja, kokiu greičiu, matome, net kaip pareigūnai dirba automobilio viduje“, – patikino A. Motuzas.

Daugiau pajėgumų reikėtų tik piko valandomis, kai budėtojų dalį užplūsta gyventojų skambučiai.

„Tauragiškiai galėtų savo pusę ir prižiūrėti. Tik jie turės čia, Klaipėdoje, dirbti. Bet pusė Tauragės komisariato žmonių dabar iš Šilalės važinėja. Tikrai viskas išsprendžiama. Nerimo dėl ateities neturėtų būti“, – paaiškino A. Motuzas.

GALERIJA

  • Įžvalga: A. Motūzas mano, kad nerimo dėl ateities neturėtų būti.
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (35)

Algis

Tai medicinos reforma jau padare!Dabar ir policijos reforma daro:)

Komentaras

Koks skirtumas,kokia bus reforma.Saugoti.Ginti. Padėti. Kam? Jie dirba ne žmonėms,o valdantiesiems

Pavz jums

Inovacijų ministerios prohektas- pasibaigusio galiojimo produktais leisti prekiauti. Mano nuomone tai kaūkokie korupcinei projektai su prekyba. Kas PC trukdo nukainuoti besibaigiant galiojimui ir išsiparduoti? Kodėl reikia laukti kol pasibaigs galiojimas, ir tada nukainavus parduoti? Ar čia ne siekis besibaigiant galiojimui dar parduoti pilna kaina? Tiesiog siekis pinigautis? Ir tokias mano akim beprotystes siūlo ministerija. Aš pasijaučiau kaip Žiegždriuosę išgirdęs šitą projektą. Tai į jokius sveiko proto rėmus netelpa. Ramiai ponai, tai mano nuomonė!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS