Lentvaryje atidaryti pirmieji vien NVO įsteigti grupinio gyvenimo namai | Diena.lt

LENTVARYJE ATIDARYTI PIRMIEJI VIEN NVO ĮSTEIGTI GRUPINIO GYVENIMO NAMAI

  • 2

Lentvaryje antradienį atidaryti pirmieji tik nevyriausybinės organizacijos iniciatyva įsteigti grupinio gyvenimo namai žmonėms su negalia.

Kaip teigiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pranešime, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ įsteigti grupinio gyvenimo namai yra pirmieji Lietuvoje, kuriuos „nuo pamatų iki paslaugų“ įsteigė nevyriausybinė organizacija.

Šiuose namuose įsikurs 10 gyventojų, jais rūpinsis socialinis darbuotojas bei keli individualios priežiūros darbuotojai. Anot SADM, grupininio gyvenimo namų gyventojams socialinės globos paslaugos teikiamos visą parą.

Socialinės, sveikatos priežiūros, užimtumo, švietimo, kultūros ir kitos paslaugos šių namų gyventojams organizuojamos ir teikiamos bendruomenėje.

„Grupinio gyvenimo namai Lentvaryje – puikus pavyzdys, kaip prie to gali prisidėti nevyriausybinis sektorius, įgyvendinęs tokį projektą nuo pradžios iki pabaigos. Tai ypatingai svarbus ir sveikintinas indėlis“, – pranešime cituojama įstaigos atidaryme dalyvavusi ministrė Monika Navickienė.

„Tikiu ir viliuosi, kad šiuo pavyzdžiu paseks ir daugiau savivaldybių, kurios nevyriausybines organizacijas įtrauks kaip lygiavertes partneres, ir ateityje galėsime džiaugtis dar ne vienu tokiu projektu“, – sakė ji.

Grupinio gyvenimo namai Lentvaryje įkurti panaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas. Bendra projekto vertė – beveik 685 tūkst. eurų.

Ministerijos duomenimis, praėjusių metų pabaigoje šalyje veikė 53 grupinio gyvenimo namai, kuriuose gyveno 462 žmonės. Šių metų viduryje tokių namų turėtų būti apie 100, juose gyvens apie 900 žmonių su negalia.

Iki 2030-ųjų šalies savivaldybės planuojama įkurti dar apie 80 grupinio gyvenimo namų. Šiuo metu daugiausia grupinio gyvenimo namų yra Kaune.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Kaip geraaaa. Grupinio py.s.iaus namai. Vot pasuksim maluneli.

KODĖL NESKELBIAMA TO GRUPINIO GYVENIMO KAINA?

Ar tai ne pagrindinis klausimas vienišiems senoliams? Nepamirškite - kokia šiandien vidutinė tokio piliečio pensija....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS