LGGRTC neapsisprendžiant dėl J. Krikštaponio paminklo, žydų bendruomenė ragina jį nukelti | Diena.lt

LGGRTC NEAPSISPRENDŽIANT DĖL J. KRIKŠTAPONIO PAMINKLO, ŽYDŲ BENDRUOMENĖ RAGINA JĮ NUKELTI

  • 10

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) direktoriui nepriėmus sprendimo dėl paminklo partizanui Juozui Krikštaponiui Ukmergėje nukėlimo, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė darkart paragino jį nukelti.

„LŽB ragina LGGRTC imtis skubių veiksmų ir, vadovaujantis desovietizacijos komisijos rekomendacijomis, pašalinti paminklą J. Krikštaponiui iš Ukmergės miesto centro“, – nurodo žydų bendruomenė.

Kaip antradienį BNS sakė šiuo metu centro vadovo pareigas einantis direktoriaus pavaduotojas Vytas Lukšys, J. Krikštaponis tebeturi kario savanorio statusą, todėl sprendimas dėl nukėlimo dar nepriimtas.

„Pirmas dalykas, jam yra suteiktas kario savanorio statusas, jam yra suteiktas pulkininko laipsnis prezidento dekretu, ir manome, kad teisiškai pilnai nėra pagrindo griauti paminklo, nes paminklas pastatytas kariui savanoriui, Vyčio apygardos vadui“, – teigė jis.

V. Lukšys taip pat teigė, kad Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras praėjusią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ši „dar kartą išanalizuotų archyvinę pažymą ir priimtų sprendimą dėl teisėtumo, suteikiant kario savanorio statusą“.

Tuo metu birželio pabaigoje į pirmąjį posėdį susirinkusi vadinamoji desovietizacijos komisija Ukmergės rajone esantį paminklą J. Krikštaponiui pripažino kaip propaguojantį totalitarinius, autoritarinius režimus.

„Deja, LGGRTC, vietoje to, kad imtųsi konkrečių veiksmų ir pašalintų paminklą už tūkstančių nekaltų žydų žudynes atsakingam asmeniui, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu panaikinti partizanui suteiktą statusą“, – nurodė žydų bendruomenė.

„Tai – akivaizdus delsimas ir atsakomybės permetimas kitai organizacijai“, – rašoma pranešime.

Anot bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky, J. Krikštaponio dalyvavimas Holokauste yra neginčijamas, tą įrodo Genocido centro surinkti dokumentai ir pateikta pažyma.

„Dalyvavimas žudynėse yra nusikaltimas, kurio nepanaikina kiti nuopelnai. Minint Vilniaus geto antinacistinio pasipriešinimo ir likvidavimo 80-ąsias metines, paminklas Krikštaponiui yra įžeidimas visų aukų atminimui ir jų artimiesiems“, – pranešime cituojama F. Kukliansky.

Šis centras 2016-aisiais skelbtoje pažymoje nurodė, kad batalionas, kuriame kuopos vadu tarnavo J. Krikštaponis (Krištaponis), vokiečių okupacinės vadovybės 1941–1943 metais galėjo būti panaudotas žydų, karo belaisvių, civilių gyventojų persekiojimui ir naikinimui Baltarusijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Ta žydų bendruomenė

su savo reikalavimais ir metodišku mūsų didvyrių juodinimu primetnt holokausto nusikaltimus remiantis gandais ir neaiškiais šaltiniais,KGB dezinformacija,jau pradeda erzinti.

kur ponia tavo zmogiskoji puse,

Maza kas zydams nepatinka,tai tegu vaziuoja kur patinka,cia jie ne seimininkai lietuvos,zydu iprotis vadovauti kitiems,deje mes visi turim savo norus,o ne vien zydai,tegu pirmininke paviesina kaip dirbo komunistu laikais,pamatysim koks jos inasas lietuvoje,

Tuos \\\\\.../////

žydus iš vis deportuoti iš Lietuvos,įskaitant ir lanzbirgus,bet prieš tai konfiskuojant jų "uždirbtą" turtą.___Dušanskį Lietuvos "vaduotojas" tai paleido laisvai su visais turtais,nes kolega.___Tai Lietuvos pūlinys.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS