LRTK pirmininkas E. Vaitekūnas: laikinas šmeižikiškų programų ribojimas – ne išeitis | Diena.lt

LRTK PIRMININKAS E. VAITEKŪNAS: LAIKINAS ŠMEIŽIKIŠKŲ PROGRAMŲ RIBOJIMAS – NE IŠEITIS

Laikinas šmeižikiškų programų ribojimas iš esmės nepakeis situacijos - LRTK pirmininkas
Vilnius, gegužės 7 d. (BNS). Laikinas Lietuvos įstatymus pažeidžiančių programų transliavimo draudimas situacijos iš esmės nepakeis, sako Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

Jo teigimu, tie, kurie nori matyti komisijos ir teismo sprendimu apribotas laidas, programas, tai gali daryti internetu.

Trečiadienį Seimo Informacinės visuomenės politikos komiteto posėdyje dalyvavęs LRTK vadovas tvirtino, kad komisijos sprendimai dėl „Pirmojo Baltijos kanalo“, „RTR Planeta“, „NTV Mir Lithuania“ buvo operatyvi reakcija į šmeižikiškas laidas.

„Man atrodo, kad tie sprendimai, kuriuos komisija priėmė, yra tiesiog politinė reakcija į faktą. Aš tikrai nemanau, kad iš esmės situacija pasikeis. Juk visuomenė, piliečiai, žmonės tą, ką jie nori matyti, jie gali pamatyti internetu“, - teigė E.Vaitekūnas.

Jo duomenimis, prie Vyriausybės ketinama sudaryti darbo grupę, kuri nagrinės situaciją ir aptars galimus sprendimų variantus.

E.Vaitekūnas taip pat apgailestavo, kad savo nutarimus teismuose turi ginti ne tik nuo apribotų laidų kūrėjų, bet ir nuo Lietuvos kabelinės televizijos operatorių. Jo teigimu, 32 operatoriai, tarp kurių yra net neturinčių teisės retransliuoti programos „RTR Planeta“, kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydami iš dalies panaikinti LRTK sprendimą dėl transliacijų ribojimo.

Lietuvos kabelinės televizijos asociacija vadovas Vaiva Žukienė BNS sakė, kad teismui skundžiamos „neteisingos priemonės“, o ne LRKT nutarimo turinys.

„Manome, kad pasirinktos neteisingos priemonės, mes neginčijame paties turinio - kad gali būti uždrausta ta televizija, jeigu neatitinka įstatymų ir tam tikrų dalykų. Bet mes manome, kad pasirinktos neteisingos priemonės. Mus tikrai labai vargina ir apsunkina veiklą, kad turime dangstyti tas programas, išjungti atskiras laidas“, - sakė V.Žukienė.

Anot jos, nutarimą uždrausti trečiosiose šalyse pagamintas laidas sunku įgyvendinti, nes retransliuotojai esą nežino, kur pagaminta kiekviena konkreti laida.

„Jeigu komisija mano, kad reikia išjungti atskiras laidas, ji pati turėtų atlikti monitoringą ir nustatyti, kurios laidos pagamintos Rusijoje, o kurios ne“, - kalbėjo kabelinių televizijų atstovė.
Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto pirmininkas Mindaugas Bastys svarstė, kad rusiškų TV kanalų išjungimas Lietuvoje gali duoti priešingą, neigiamą rezultatą. Jis ragino pasvarstyti galimybę, kad retransliuotojai sutartyse su TV kanalais numatytų galimybę reikšti priekaištus dėl neteisėto laidų turinio, stabdyti jų retransliavimą.

Kovo ir balandžio mėnesiais LRTK priėmė sprendimus, kuriuos patvirtino ir Vilniaus apygardos administracinis teismas, trims mėnesiams apriboti televizijos kanalų „NTV mir Lithuania“ ir „RTR Planeta“ transliacijas. Kai kurios šių kanalų laidos pripažintos kurstančiomis nesantaiką, skleidžiančiomis melagingą informaciją, menkinančiomis sovietų agresijos faktą.

Pernai rudenį komisija buvo sustabdžiusi „Pirmojo Baltijos kanalo“ transliavimą Lietuvoje dėl paskleistos neapykantą kurstančios ir tikrovės neatitinkančios informacija apie 1991 metų sausio 13-osios įvykius.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

teisingai

ruskiu kanauole sien smeizimas ir melas, tai jie erkes istroske karo ir kraujo, seip jau ruskiai pradejo jau kara pries ukrainiecius, jie vagys ir zmogzudziai tie runkeliu draugai ruskiai

cia

kokia nesantaika buvo kurstoma cia jus taip manote bet jus ka rodote per lietuviu laidas cia nesantaika ar kas as uz paketa moku ir noriu ziureti ka noriu kas nenori lai neziuri lietuviu laidos daug melo it kurstymo rodo ir ksa reikia irgi draust tai ka mes europoje ar kur

Kas bijo “mailiaus” bylos?

Kas bijo (nes reikės atsakyti pagal nuopelnus) “mailiaus” bylos ir jos rezultatų? 1.”Mailiaus” bylos bijo šios netikros bylos organizatoriai. 2.”Mailiaus” bylos bijo šios netikros bylos gamintojai – FNTT ir Generalinė prokuratūra (kurie, galimai, patys galėjo būti šios bylos ir organizatoriai ar (ir) organizatorių padėjėjai, tai yra tyčia, specialiai pradėjo šią bylą visiškai be jokio pagrindo) 3.”Mailiaus” bylos bijo konkretūs Seimo nariai – politikai, kurie aktyviai kišosi į šią bylą, skleidė demagogiją ir padėjo FNTT tarnybai ir prokurorui gaminti netikrą bylą ir formuoti visuomenės nuomonę. 4.“Mailiaus” bylos bijo žiniasklaida, kuri, galimai, veikė organizuotai su FNTT ir prokuratūra, skleidė melą ir blefą apie akvakultūros projektų dalyvius ir mulkino visuomenę. Žininiasklaida bijo, todėl visokiais būdais neleidžia pasisakyti kitai pusei, nes visi melagiai būtų demaskuoti. 5.O ko bijo visi kiti? Jie bijo tų, kurie bijo (tai yra visų tų aukščiau išvardytų)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS