VRK panaikino R. Žemaitaičio mandatą | Diena.lt

VRK PANAIKINO R. ŽEMAITAIČIO MANDATĄ

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį nutraukė Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio įgaliojimus Seime.

Jo vieta parlamente iki kadencijos pabaigos šių metų lapkritį bus tuščia, nes R. Žemaitaitis į Seimą išrinktas vienmandatėje Kelmės–Šilalės apygardoje.

Rinkimų kodekse numatyta, kad rinkimai nerengiami, jeigu iki eilinių rinkimų likę mažiau kaip vieni metai. Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

VRK sprendimu, ketvirtadienis yra paskutinė R. Žemaitaičio kaip Seimo nario darbo diena.

Politikas pats pateikė prašymą panaikinti jo mandatą, kai Konstitucinis Teismas pripažino jį dėl antisemitinių pareiškimų sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją.

Tokiu būdu partijos „Nemuno aušra“ pirmininkas išvengs balsavimo Seime dėl mandato atėmimo ir draudimo dešimt metų kandidatuoti į pareigas, kurioms eiti privalu duoti konstitucinę priesaiką.

Konstitucinis Teismas praėjusią savaitę padarė išvadą, kad R. Žemaitaitis savo pasisakymais apie žydų tautą nepaisė Konstitucijos preambulėje įtvirtinto tautinės santarvės puoselėjimo imperatyvo, nesilaikė Seimo nario priesaikos, Seimo nario pareigos vykdyti Konstituciją ir įstatymus.

Seimas apkaltos procesą R. Žemaitaičiui inicijavo dėl jo pernai gegužę ir birželį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtų įrašų apie žydus. Seimas juos įvertino kaip antisemitinius, kurstančius tautinę nesantaiką.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu baigė ikiteisminį tyrimą dėl šių politiko pareiškimų. Pasak jos, surinkti duomenys leidžia tvirtinti, kad R. Žemaitaitis skatino neapykantą ir niekino žydų tautybės asmenis bei viešai pritarė nacistinės Vokietijos nusikaltimams.

R. Žemaitaitis įtariamas dviem nusikaltimais – neapykantos skatinimu bei kurstymu prieš žmonių grupę dėl jų tautybės bei viešu pritarimu tarptautiniams nusikaltimams, jų neigimu ar šiurkščiu menkinimu.

Šiuo metu R. Žemaitaitis kandidatuoja į prezidentus.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

kad zydai ne zmones

nuzude 10 000 tukstanciu palestinos vaiku kaip juos galima vadinti zmonemis -judai!

Sigitas

Savaime aišku kur čia VRK ne panaikins Seimo nario mandatą!!! Na o tas konservatorių vatnikų Konstitucinis teismas lyg avinėlio pozicijoje, pilnai iki galo ne įsigilinę ir priėmė tokį sprendimą kuris yra naudingas tai parazitiniai konservatorių vatnikų partijai. Tai argi galima pasitikėti tokiu Konstitucinių kuris vadovaujasi ne faktinę teisybę, o vadovaujasi politinių partiniu vykdymo užduotimi-sužlugdyti politinį oponentą. Lietuvos Respublikos Konstuticija yra priimta 1992-10-25 d. Lietuvos piliečių Referendume. Todėl ir norėtusi, kad Konstitucinis teismas vadovautusi pagal Lietuvos konstituciją, o ne pagal partinės nomenklatūros nurodymus.

Chi

Suėdė teisybę sakančius. Užtai pasidžiaukim, kad nuteistos partijos apsivogęs, sėdintis kalėjime, liko Seimo nariu. Valio konservliberastinei Seimo daugumai! Taip ir toliau!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS